Netanyahu spune ca Israelul se va apara, in timp ce Occidentul cere retinere
Israelul va lua singur decizii cu privire la modul de aparare, a declarat miercuri prim-ministrul Benjamin Netanyahu, in timp ce tarile occidentale au pledat pentru retinere in raspunsul la o serie de atacuri din Iran, potrivit Reuters.
Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeana si grupul de natiuni industrializate G7 si-au anuntat intentia de a lua in considerare sanctiuni mai stricte impotriva Iranului, vazute ca avand drept scop calmarea Israelului si convingerea acestuia sa-si controleze represaliile pentru primele lovituri directe iraniene dupa decenii de confruntare prin intermediari.
Netanyahu s-a intalnit cu ministrii de externe german si britanic, care au calatorit in Israel, ca parte a unui efort coordonat pentru a impiedica transformarea confruntarii dintre Israel si Iran intr-un conflict regional alimentat de razboiul din Gaza.
Biroul lui Netanyahu a spus ca le-a multumit lui David Cameron si Annalenei Baerbock pentru sprijinul acordat, in timp ce le-a spus: „Vreau sa fie clar, vom lua propriile noastre decizii, iar statul Israel va face tot ce este necesar pentru a se apara”.
Anterior, Cameron a declarat ca acum este evident ca Israelul intentioneaza sa riposteze pentru loviturile iraniene cu rachete si drone, pe care Teheranul le-a lansat sambata ca raspuns la un presupus atac aerian israelian care a ucis ofiteri militari la ambasada sa din Siria.
Baerbock a spus ca escaladarea „nu va servi nimanui, nici securitatii Israelului, nici celor cateva zeci de ostatici inca aflati in mainile Hamas, nu populatiei care sufera din Gaza, nu oamenilor din Iran care sufera ei insisi sub regim si nu tarilor terte din regiune care vor pur si simplu sa traiasca in pace”.
La peste sase luni de la razboiul din Gaza dintre Israel si grupul militant palestinian Hamas, sustinut de Iran, care a cunoscut izbucniri in Orientul Mijlociu, diplomatii cauta o modalitate de a evita batalia directa dintre Israel si Iran.
Rachetele si dronele iraniene lansate sambata au fost in mare parte doborate de Israel si aliatii sai si nu au provocat niciun deces. Dar Israelul spune ca trebuie sa riposteze pentru a pastra credibilitatea elementelor de descurajare. Iranul spune ca considera chestiunea inchisa, dar ca va riposta din nou daca Israelul va raspunde.
Washingtonul spune ca intentioneaza sa impuna noi sanctiuni impotriva programului de rachete si drone al Iranului in zilele urmatoare si se asteapta ca aliatii sa-i urmeze exemplul. Liderii UE urmeaza sa discute despre sanctiuni la un summit de la Bruxelles, iar sanctiunile sunt, de asemenea, pe ordinea de zi la discutiile G7 din Italia.
Tarile occidentale, inclusiv Statele Unite, care au sustinut initial ferm campania Israelului impotriva Hamas, sunt din ce in ce mai incomodate de numarul mare de morti civili si au cerut incetarea focului.
Israelul spune ca va discuta o pauza pentru eliberarea ostaticilor, dar nu va inceta lupta pana cand Hamas nu va fi nimicit; Hamas spune ca nu va elibera ostatici fara un armistitiu care sa duca la incheierea razboiului.
Prim-ministrul Qatarului, care a servit ca mediator, a declarat ca negocierile se afla intr-o faza delicata. Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, care si-a pierdut trei fii intr-un atac israelian in Gaza luna aceasta, urmeaza sa viziteze Turcia in zilele urmatoare pentru discutii cu presedintele Tayyip Erdogan.
Cu perspectiva foametei care se profileaza, Statele Unite si Israel spun ca accesul la ajutor s-a imbunatatit in aceasta luna. Agentiile de asistenta spun ca proviziile de hrana si medicamente sunt inca prea putine pentru a preveni dezastrul umanitar.