externe

Neprezentarea este cel mai bun mod de a atrage atentia la summitul G-20

Un lucru amuzant in legatura cu summiturile celor mai puternici lideri mondiali: uneori, neprezentarea este cel mai bun mod de a atrage atentia, scrie Politico.

Absenta liderului suprem chinez Xi Jinping de la reuniunea din acest an a Grupului celor 20, care va avea loc in acest weekend la New Delhi, a perturbat deja evenimentul. Nici liderul rus Vladimir Putin nu va fi prezent.

Este pentru prima data cand Xi lipseste de la reuniunea anuala, iar consilierii nu spun de ce. Ei au spus doar ca premierul chinez Li Qiang va reprezenta Beijingul.

Absenta lui Xi alimenteaza speculatiile potrivit carora acesta il ignora pe premierul indian Narendra Modi din cauza tensiunilor crescande legate de granita comuna si a incercarilor SUA de a atrage India intr-o alianta indreptata impotriva Chinei. De asemenea, este posibil ca Xi, care se confrunta cu o criza economica acasa, sa fie precaut sa isi paraseasca tara pe fondul nemultumirilor interne tot mai mari.

In acelasi timp, o prabusire a economiei chineze – oricat de putin probabila – este posibil sa afecteze economia globala, astfel incat decizia lui Xi de a sari peste G-20, care se prezinta ca fiind „cel mai important forum pentru cooperare economica internationala”, ar putea sa-i frustreze pe cei care participa si doresc sa vorbeasca cu Xi pe aceasta tema. Iar in ceea ce il priveste pe Li, exista o singura persoana care conteaza in China comunista – si el nu este acea persoana.

„Puterea intr-o grupare precum G-20 apartine cu adevarat sefilor de stat si de guvern, in comparatie cu reuniunile, de exemplu, ale Fondului Monetar International sau ale Bancii Mondiale, care au birocratii masive care functioneaza indiferent de situatie”, a declarat Bruce Jones, fost consilier principal al secretarului general al Natiunilor Unite.

„Adevarata actiune la o adunare multilaterala precum G-20 are loc in cadrul intalnirilor bilaterale, private”, a adaugat Jones, in prezent analist de afaceri externe la Brookings Institution. „Este locul unde se incheie adevaratele intelegeri. Si nu poti face acest lucru daca nu esti acolo”, a mai spus el.

Vladimir Putin s-a prezentat de obicei la reuniunile G-20. Absenta sa din acest an ii priveaza pe participantii la G-20 de posibilitatea de a face apel direct la el pentru a pune capat razboiului din Ucraina si consecintelor acestuia, inclusiv efectul sau asupra preturilor alimentelor.

Putin planuieste sa atraga atentia in alt loc in acest weekend, mai aproape de casa. El este gazda Forumului Economic Estic, care incepe duminica la Vladivostok. Acesta ar putea fi locul unei intalniri intre el si liderul nord-coreean Kim Jong Un, despre care SUA afirma ca ia in considerare furnizarea de arme Rusiei pentru razboiul din Ucraina.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov este probabil inlocuitorul lui Putin la G-20. Oficialii americani spun in privat ca Lavrov detine putina putere reala in sistemul rusesc. Cu toate acestea, Putin il considera o figura utila pe care sa o prezinte pe scena mondiala si, fie ca il place sau nu, Lavrov este un diplomat priceput.

Lavrov va incerca probabil sa deraieze orice incercare de a se redacta o declaratie oficiala a G-20 care sa condamne Kremlinul pentru razboiul din Ucraina.

Anul trecut, in Indonezia, spre surprinderea multora, summitul a produs o declaratie in care majoritatea participantilor au criticat razboiul.

Absenta lui Putin ar putea oferi o usurare unor lideri care ar prefera sa nu apara in fotografii cu un om care a pornit un razboi.

Dar va exista in continuare potential pentru instantanee incomode – si anume cu printul mostenitor saudit Mohammed bin Salman, care intentioneaza sa participe.

Printul mostenitor este liderul de facto al tarii sale, iar pozitia sa in materie de drepturile omului este bine cunoscuta. Arabia Saudita a condamnat recent un om la moarte din cauza unor tweet-uri.

Dar nu va fi un paria total. Presedintele SUA, Joe Biden, s-a intalnit deja cu printul mostenitor si ar putea folosi G-20 pentru a-l convinge sa normalizeze relatiile diplomatice cu Israelul, ca parte a unei initiative mai mari de pace in Orientul Mijlociu. De asemenea, influenta Arabiei Saudite asupra preturilor globale ale petrolului inseamna ca printul mostenitor nu poate fi ignorat.

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu a fost invitat, potrivit presei. Anul trecut, Zelenski a tinut un discurs video la eveniment.

Este o ocazie pierduta pentru Zelenski de a face apel la un sprijin serios din partea unor tari de top dincolo de Europa si Statele Unite.

Dar G-20 este mai degraba o grupare axata pe economie decat pe securitate, a precizat Jones. „Nu este formatul potrivit pentru Zelenski”, a spus el.

In timp ce lista participantilor s-ar putea schimba in orice moment, nu exista nicio indoiala ca mai multi vor sustine cauza ucraineana in absenta lui Zelenski.

Premierul canadian Justin Trudeau a promis ca se va numara printre ei. Iar Biden, presedintele francez Emmanuel Macron si premierul britanic Rishi Sunak probabil ca se vor exprima si ei cu tarie.

Acesti lideri au tendinta de a spune si de a face lucruri previzibile la astfel de evenimente. Se asteapta ca Biden sa foloseasca platforma G-20 pentru a sublinia ca abordarea americana a ordinii globale este superioara – si mai putin coercitiva – decat cea a Chinei.

Biden ar putea fi nevoit sa renunte la calatorie daca va fi testat pozitiv la Covid, asa cum a facut-o recent sotia sa. Spaniolul Pedro Sanchez a anuntat joi ca se retrage pentru ca a contractat virusul.

Pentru cei mai putin previzibili, fiti cu ochii pe Recep Tayyip Erdogan. Liderul turc este un intermediar obisnuit pentru multi dintre liderii mondiali prezenti la summit.

Aveti nevoie sa ii transmiteti un mesaj lui Putin? Erdogan poate face asta. Vreti sa il presati in privinta viitoarelor aderari la NATO? El are o mare influenta in acest sens. Vreti sa incurajati tarile arabe sa relaxeze preturile la petrol? El are o multime de conexiuni.

Erdogan s-a intalnit recent cu Putin pentru a-l determina sa restabileasca Initiativa pentru cereale la Marea Neagra. Acest acord permite exporturile agricole din porturile ucrainene pe fondul razboiului si este crucial pentru multe tari care au vazut cum preturile alimentelor au crescut din cauza conflictului.

Putin s-a impotrivit reactivarii acordului, dar Erdogan nu renunta. G-20 ar putea fi un bun prilej pentru a face presiuni asupra Rusiei sa isi regandeasca pozitia.

Dar fara Putin insusi acolo, tarile ingrijorate de aprovizionarea cu alimente ar putea fi nevoite sa caute o solutie dincolo de acest weekend.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago