Membrii Grupului celor 20 (G20) nu au reusit, vineri, sa cada de acord asupra unor obiective concrete de reducere a emisiilor periculoase, publicand doar o declaratie in care au respins masurile actuale de abordare a schimbarilor climatice ca fiind „insuficiente”, potrivit Reuters.
Acest impas, cel mai recent dintr-un sir de conferinte internationale neconcludente, a venit la cateva zile dupa ce oamenii de stiinta au tras din nou alarma, spunand ca schimbarile climatice induse de oameni au jucat un rol „absolut coplesitor” in valurile de caldura extreme care au cuprins America de Nord, Europa si China.
Dupa trei zile de intalniri in orasul Chennai, din sudul Indiei, organizatorii au lansat un document care arata ca blocul a ramas divizat in ceea ce priveste apelurile conduse de tarile dezvoltate, de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2025 si de a le reduce cu 60% pana in 2035 fata de nivelurile din 2019.
Reuniunea din India a fost vazuta ca o sansa pentru cei mai mari poluatori din lume de a face pasi concreti inaintea reuniunii liderilor G20 din septembrie la New Delhi si a summitului COP28 din Emiratele Arabe Unite din decembrie.
Tarile dezvoltate din grup au cerut reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pentru a limita incalzirea globala cu 1,5 grade Celsius, a spus un oficial indian.
Cele care s-au opus au fost tarile in curs de dezvoltare, care au spus ca obiectivele de atenuare – care vizeaza reducerea sau eliminarea emisiilor de gaze cu efect de sera sau eliminarea acestora din atmosfera – le vor limita capacitatea de dezvoltare, a spus oficialul.
China si Arabia Saudita, bogata in petrol, nu si-au asumat angajamente in discutiile G20, au declarat membrii unei delegatii europene.
Comisarul UE pentru Mediu a declarat ca tarile G20 au fost „disparute” in ceea ce priveste angajamentele lor de a aborda schimbarile climatice.
Vorbind la sfarsitul intalnirii, Virginijus Sinkevicius a spus ca unele delegatii au incercat sa dea inapoi de la angajamentele anterioare privind clima – o pozitie pe care Europa nu o poate accepta.
„Ni s-a cerut sa facem alegeri indraznete, sa dam dovada de curaj, angajament si leadership. Dar noi, impreuna, nu am reusit sa reusim acest lucru. Nu putem fi condusi de cel mai mic numitor comun sau de interese nationale inguste. Nu putem permite ca ritmul schimbarii sa fie stabilit de cei mai lenti”, a spus el.
Esecul vine la doar o saptamana dupa dezacordul dintre marile economii din G20 privind eliminarea treptata a combustibililor fosili, in urma obiectiilor unor natiuni producatoare.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…