Muntenegru: Partidul pro-UE a castigat alegerile parlamentare anticipate, conform exit-poll-urilor
Alegatorii din Muntenegru au votat duminica pentru a-si alege noii legislatori in cadrul alegerilor parlamentare anticipate, scrie Deutsche Welle.
Aproximativ 542.000 de alegatori au avut la dispozitie 15 partide diverse, de la coalitii pro-occidentale la cele pro-sarbe si pro-ruse.
Potrivit Centrului pentru Tranzitie Democratica, un institut de sondaje independent, Miscarea Europa Acum (PES) a obtinut 26% din voturi.
Partidul este condus de actualul presedinte Jakov Milatovic si fusese proiectat sa iasa pe primul loc in sondajele preelectorale.
Milatovic a castigat alegerile prezidentiale din aprilie si a promis sa elimine coruptia si sa conduca tara spre aderarea la Uniunea Europeana.
Partidul Democrat al Socialistilor (DPS), partidul pro-UE al fostului presedinte Milo Djukanovic, a obtinut 23% din voturi.
Djukanovic a condus Muntenegru timp de peste 30 de ani inainte de a pierde alegerile prezidentiale din aprilie.
Rezultatele sunt neoficiale si se bazeaza pe o proiectie a rezultatelor obtinute dintr-un esantion de sectii de votare. Comisia electorala de stat este asteptata sa publice rezultatul oficial in cateva zile.
Rezultatul a fost urmarit indeaproape deoarece ar putea indica daca micul membru NATO din Balcani se va apropia de aderarea la Uniunea Europeana.
A fost primul vot parlamentar din ultimii peste 30 de ani la care nu a participat fostul presedinte Djukanovic, care a pierdut in acest an pentru prima data de cand a intrat in politica in fosta republica iugoslava in anii 1990.
Un sondaj de opinie realizat luna trecuta de Centrul pentru Democratie si Drepturile Omului (CEDEM) a plasat Miscarea Europa Acum a presedintelui Milatovic in frunte, cu 29,1% din voturi.
Un alt sondaj realizat duminica mai devreme prevedea, de asemenea, ca Europa Acum va fi pe primul loc in topul voturilor.
Milatovic, in varsta de 36 de ani, a intrat pentru prima data in politica in 2020, dupa ce si-a finalizat studiile in Marea Britanie si SUA.
Potrivit sondajelor, este putin probabil ca PES sa obtina o majoritate absoluta, iar principalul sau candidat, Milojko Spajic, ar avea probabil nevoie de parteneri pentru o coalitie.
El a promis ca va intineri economia, care este afectata de proasta gestionare si care depinde in mare masura de veniturile din turismul de la malul Marii Adriatice.
„Suntem singurii care vorbim despre infrastructura, despre reforme fiscale”, a spus el.
Partidul sustine aderarea la Uniunea Europeana, dar este, de asemenea, in favoarea unor legaturi mai stranse cu Serbia vecina.
Muntenegru este un candidat la aderarea la UE, dar trebuie mai intai sa elimine coruptia, nepotismul si crima organizata.
De-a lungul anilor, tara cu o populatie de putin peste 600.000 de locuitori a fost divizata intre cei care se identifica drept muntenegreni si cei care se considera sarbi.
In 2017, dupa o tentativa de lovitura de stat esuata pe care guvernul de atunci a pus-o pe seama agentilor rusi si a nationalistilor sarbi, tara a aderat la NATO.
La momentul respectiv, Moscova a respins afirmatiile privind conducerea unei lovituri de stat ca fiind absurde, iar guvernul sarb a negat orice implicare.
Dupa ce Rusia a invadat Ucraina, Muntenegru, spre deosebire de Serbia, s-a alaturat sanctiunilor UE impotriva Moscovei. Kremlinul numara tara pe lista sa de state neprietenoase.