Muntele de datorii al SUA creste pe zi ce trece – iar guvernul ar putea in curand sa cheltuiasca mai mult pentru plata dobanzilor decat pentru aparare, potrivit Capital Group, relateaza Business Insider.
„Dinamica datoriei SUA evolueaza intr-un mod care necesita atentie”, a declarat Darrell Spence, economist al administratorului de active din SUA. „In urmatorii cinci ani, se asteapta ca platile nete ale dobanzilor la datorie sa depaseasca cheltuielile pentru aparare”, a mai spus el.
Spence a adaugat ca, in cazul in care acumularea datoriei celei mai mari economii din lume creste in ritmul preconizat de Biroul de buget al Congresului, cheltuielile guvernamentale pentru platile nete ale dobanzilor ar putea creste de la mai putin de 500 de miliarde de dolari la suma impresionanta de 1,4 trilioane de dolari pana in 2033.
Ideea ca platile de dobanzi ar putea depasi in curand cheltuielile pentru aparare ar putea fi o sursa de ingrijorare pentru factorii de decizie politica.
Datoria a aparut ca o preocupare majora pentru Wall Street in acest an, in conditiile in care, in luna mai, legislatorii au ajuns la un acord a 11-a ora pentru a creste limita de imprumut a guvernului, iar obligatiunile de trezorerie au suferit o prabusire.
Datoriile guvernului american au depasit la 18 septembrie un nivel ametitor de 33.000 de miliarde de dolari – o luna mai tarziu, cifra a urcat la 33.640 de miliarde de dolari, ceea ce inseamna o crestere zilnica medie de 20 de miliarde de dolari.
Imprumuturile Americii se apropie de niveluri care ar putea provoca dificultati economice, potrivit lui Spence.
In mod obisnuit, nivelul datoriei unei tari devine o problema daca aceasta „are rate ale dobanzii mai mari decat rata de crestere economica, veniturile suplimentare generate de economie in fiecare an devin mai mici decat platile de dobanda pentru datorie, iar datoria incepe sa creasca de la sine”, a scris el.
„SUA au fost departe de a atinge acest prag. Pana acum”, a adaugat el.
Spence a avertizat ca gramada de datorii in crestere ar putea forta guvernul sa majoreze taxele, sa faca noi vanzari de obligatiuni si sa forteze Rezerva Federala sa blocheze dobanzi mai mari.
„De asemenea, ar putea fi asteptata o crestere economica mai lenta, cheltuielile guvernamentale trebuind sa fie redirectionate catre serviciul datoriei”, a adaugat el. „Pentru investitori, acest lucru ar putea duce la randamente mai mici ale pietei bursiere in timp, avand in vedere corelatia puternica pe termen lung dintre cresterea PIB-ului si randamentele pietei”, a mai spus Spence.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…