Moscova nu suporta sa vada TANCURI SUA in Romania: „NATO si-a pus armura razboiului”
Consolidarea NATO in tarile din Europa de Est si din Marea Baltica, aflate la frontiera cu Rusia, capata forma unor pregatiri militare impotriva Moscovei, a avertizat ambasadorul rus pe langa Alianta Nord-Atlantica, Aleksandr Grusko, intr-un interviu publicat luni de agentia de presa Interfax, citata de EFE.
āNATO a revenit la politica de indiguire a Rusiei, la instrumentele de confruntare pentru a-si garanta securitatea. Toate acestea iau forma unor pregatiri militare concrete in jurul frontierelor Rusiei si va fi dificil de inversat aceasta tendinta chiar si in cazul in care va exista vointa politicaā in acest sens, a deplans Grusko, potrivit Agerpres.
In opinia sa, Alianta Nord-Atlantica si-a pus āarmura Razboiului Rece si nu are intentia sa o dea josā. Mai mult, diplomatul rus a acuzat NATO ca, in incercarea de a demonstra ca este capabila sa-si apere interesele, ar intentiona sa ridice o noua Cortina de Fier in Europa, impunandu-le europenilor schemele de securitate din perioada Razboiului Rece.
Cu toate acestea, Rusia pledeaza pentru o āarhitectura de securitate comuna bazata pe indivizibilitatea securitatiiā, a afirmat seful misiunii Rusiei la NATO, care si-a exprimat convingerea ca āmai devreme sau mai tarziu si cei de la Bruxelles isi vor da seama de aceastaā. āAstazi nimeni nu mai poate sa creeze insule de securitateā, a concluzionat el.
Statele Unite au confirmat in iunie 2015 planurile lor de transfer temporar de tancuri, vehicule blindate si artilerie in Bulgaria, Polonia, Romania, Estonia, Letonia si Lituania, scrie EFE.
Relatiile dintre Rusia si NATO s-au deteriorat in ultimii ani la un nivel fara precedent de la dezintegrarea Uniunii Sovietice, in urma planurilor Washingtonului de a implementa un scut antiracheta in Europa de Est si apoi in contextul crizei din Ucraina. NATO si-a consolidat in mod semnificativ prezenta militara dupa anexarea Crimeii de catre Rusia in martie 2014 si a rebeliunii proruse in estul Ucrainei.
Alianta Nord-Atlantica si-a deschis, in acelasi timp, sase noi cartiere generale in Europa, in ceea ce secretarul general Jens Stoltenberg a calificat drept proiectul cel mai important al NATO de dupa Razboiul Rece. Aceste cartiere generale, care functioneaza pe post de centre de planificare si coordonare a misiunilor de instruire a fortei de reactie rapida, au fost deschise in Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Romania si Polonia, tarile cele mai preocupate de implicarea Rusiei in Ucraina, apreciaza EFE.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook