Mormantul princiar al unui razboinic din secolul 4, descoperit pe santierul autostrazii A7. Au fost gasite sute de obiecte din aur

news

Dupa demararea lucrarilor la santierul autostrazii A7, pe tronsonul dintre Ploiesti si Buzau a fost scos la lumina mormantul princiar al unui razboinic. Acesta era ingropat alaturi de calul sau si inconjurat de peste 120 de obiecte de aur sau suflate cu aur. Artefactele au fost depuse la Institutul de Arheologie Vasile Parvan, din Capitala, unde vor fi curatate si reconstituite, potrivit stiri.tvr.ro.

Mormantul razboinicului de rang inalt a fost datat de arheologi in perioada sfarsitului de secol 4, prima jumatate a secolului 5. Stilul policrom al obiectelor de podoaba descoperite in groapa funerara i-a ajutat pe specialisti sa afle perioada in care au fost folosite, respectiv epoca migratiei hunilor.

”E vorba de un mormant de calaret, inclusiv a fost descoperit si capul si o parte din cal, avea si o sabie langa, aurita, un pumnal decorat tot cu aur, la picioare avea si un cazan de bronz si tolba cu sageti, pe fata avea o masca de aur”, ne-a spus dr. Silviu Ene, cercetator stiintific institutul Vasile Parvan.

”Este o descoperire de exceptie, un mormant de om de vaza, ingropat cu toate insemnele sociale pe care le avea la momentul respectiv. Unele piese stim sa le incadram in epoca, altele sunt descoperiri unicat in acest moment”, explica si dr. Radu Bajenaru, director adjunct la Institutul de arheologie Vasile Parvan.

Aceste descoperiri arata pentru istorici, pentru arheologi, traseul pe care l au urmat popoarele migratoare in periplul lor. In judetul Buzau sunt 6 situri unde au mai fost gasite obiecte specifice perioadei migratoare a vizigotilor si hunilor.

”Hunii erau foarte interesati si apreciau foarte mult aurul, astfel ca obiectele pe care le puneau in mormintele princiare erau realizate din aur si realizate in stilul policrom”, spune Gabriel Staicut, arheolog Muzeul Judetean Buzau.

Una dintre cele mai valoroase descoperiri din perioada migratiilor este Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut sub numele de ”Closca cu puii de aur”, care cantareste aproape 20 de kg. Acesta a fost cel mai mare tezaur de aur din lume pana in 1921, cand s-a descoperit mormantul lui Tutankhamon.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: