Momentul prabusirii avionului din Nepal, 68 de morti: „Patru rusi erau la bord, vremea era senina” – Video

externe

Cel putin 68 de persoane si-au pierdut viata, duminica, in urma prabusirii unui avion la Pokhara, in Nepal, a anuntat Autoritatea Aeronautica Civila a tarii. Este cel mai grav accident aviatic din ultimele trei decenii in mica natiune din Himalaya.

Sute de salvatori sunt implicati in a cerceta versantul dealului unde s-a prabusit zborul Yeti Airlines, care transporta 72 de persoane din capitala Kathmandu.

Televiziunile locale au aratat cum salvatorii se agita in jurul sectiunilor rupte ale aeronavei. O parte din terenul din apropierea locului prabusirii era ars, cu urme de flacari vizibile.

Accidentul este cel mai sangeros din Nepal din 1992, cand un Airbus A300 al Pakistan International Airlines s-a prabusit pe un versant in timp ce se apropia de Kathmandu, ucigand toate cele 167 de persoane aflate la bord.

Avionul a luat contact cu aeroportul dinspre defileul Seti la ora 10:50 (0505 GMT), a precizat autoritatea aviatica in comunicatul sau. „Apoi s-a prabusit”.

Un oficial al politiei, Ajay K.C., a declarat ca echipele de salvare au avut dificultati in a ajunge la locul accidentului, situat intr-o prapastie intre doua dealuri, in apropierea aeroportului din orasul turistic.

„Jumatate din avion este pe versant”, a declarat Arun Tamu, un locuitor din zona, care a declarat pentru Reuters ca a ajuns la fata locului la cateva minute dupa ce avionul s-a prabusit. „Cealalta jumatate a cazut in defileul raului Seti”.

Guvernul a infiintat o comisie pentru a investiga cauza prabusirii si se asteapta ca aceasta sa prezinte un raport in termen de 45 de zile, a declarat reporterilor ministrul de finante, Bishnu Paudel.

Aproape 350 de persoane au murit din 2000 incoace in accidente de avion sau de elicopter in Nepal – unde se afla opt dintre cei mai inalti 14 munti din lume, inclusiv Everest – unde schimbarile bruste de vreme pot crea conditii periculoase.

Uniunea Europeana a interzis companiilor aeriene nepaleze accesul in spatiul sau aerian din 2013, invocand probleme de siguranta.

Printre cei aflati la bordul avionului bimotor ATR 72 se aflau trei sugari si trei copii, se arata in declaratia Autoritatii Aviatiei Civile.

Printre pasageri se numara cinci indieni, patru rusi si un irlandez, doi sud-coreeni, un australian, un francez si un cetatean argentinian.

Calatoria din capitala Kathmandu spre Pokhara, al doilea oras ca marime din Nepal, ascuns sub pitorescul lant muntos Annapurna, este una dintre cele mai populare rute turistice din tara himalayana, multi preferand un zbor scurt in locul unui drum de sase ore cu masina pe drumuri accidentate.

Purtatorul de cuvant al aeroportului din Pokhara, Anup Joshi, a declarat ca aeronava s-a prabusit in timp ce se apropia de aeroport, adaugand ca „avionul zbura la 12.500 de picioare si se afla intr-o coborare normala”. Vremea a fost senina duminica.

Site-ul de urmarire a zborurilor FlightRadar24 a declarat pe Twitter ca aeronava Yeti Airlines avea 15 ani si era echipata cu un transponder vechi, cu date nesigure. Acesta a adaugat ca ultimul semnal de la transponder a fost receptionat la ora 0512 GMT, la o altitudine de 2.875 de picioare deasupra nivelului mediu al marii.

Aeroportul Pokhara este situat la aproximativ 2.700-2.800 de picioare deasupra nivelului mediu al marii, potrivit FlightRadar24.

ATR72 al producatorului european de avioane ATR este un avion bimotor cu turbopropulsie utilizat pe scara larga, fabricat de o societate mixta a Airbus (AIR.PA) si a companiei italiene Leonardo (LDOF.MI). Yeti Airlines are o flota de sase avioane ATR72-500, potrivit site-ului sau web.

„Specialistii ATR sunt pe deplin implicati pentru a sprijini atat ancheta, cat si clientul”, a declarat compania pe Twitter.

Pe site-ul sau de internet, Yeti se descrie ca fiind un transportator national de top. Flota sa este formata din sase ATR 72-500, inclusiv cel care s-a prabusit. Detine, de asemenea, Tara Air, iar cele doua impreuna ofera „cea mai larga retea” din Nepal, spune compania.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: