Moldova si Bosnia primesc subventii consistente din partea SUA pentru inarmare. Vor putea achizitiona armament american
Presedintele american Joe Biden va prezida joi o reuniune la distanta a aliatilor SUA consacrata Ucrainei, a anuntat un responsabil al Casei Albe care a dorit sa-si pastreze anonimatul, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.
Reuniunea are drept obiectiv „sublinierea sprijinului continuu pentru Ucraina in contextul in care ea se apara impotriva agresiunii ruse”, a mai precizat sursa citata, care nu a dorit sa precizeze nici orarul exact al discutiilor, nici participantii.
Aceste consultari au loc in contextul in care secretarul de stat american Antony Blinken a sosit joi intr-o vizita surpriza in Ucraina, prilej cu care va acesta va discuta despre noua transa de ajutor de 2,7 miliarde de dolari pentru Ucraina si vecinii sai pentru a putea face fata Rusiei.
Seful Departamentului de Stat a sosit in Ucraina in secret, aceasta fiind a doua sa deplasare la Kiev de la inceputul invaziei ruse, la 24 februarie.
Noua transa de ajutor din partea Washingtonului este compusa din 675 milioane de dolari asistenta directa sub forma de livrari de arme si munitii catre Kiev si imprumuturi si subventii de doua miliarde de dolari pentru achizitionarea de armament american pentru Ucraina si 18 dintre vecinii sai.
Printre aceste tari eligibile figureaza Georgia si Republica Moldova, care au pe teritoriul lor zone controlate de separatisti prorusi, precum si tarile baltice si Bosnia, unde tensiunile se amplifica, alimentate de unii lideri sarbi.
Antony Blinken a informat Congresul privind alocarea acestor 2 miliarde de dolari destinate sa ‘consolideze securitatea Ucrainei si a 18 dintre vecinii sai’, intre care ‘un numar mare ‘ de tari NATO si ‘alti parteneri regionali ‘ care se simt amenintati de Rusia, a declarat un responsabil din Departamentul de Stat, exprimandu-se sub rezerva anonimatului.
Mai devreme joi, ministrul apararii american Lloyd Austin a anuntat un ajutor de 675 milioane de dolari pentru Ucraina in livrari de armament, munitii si HIMARS, sisteme avansate de artilerie care au permis deja Kievului sa loveasca linii de aprovizionare ruse.
SUA au aprobat deja imprumuturi si granturi de 4 miliarde de dolari pentru Ucraina si vecinii sai in cursul anului fiscal care s-a incheiat in iunie.