Mecanismul din creier care ne poate ajuta la depasirea despartirii de un fost iubit. Cercetatorii au descoperit ca dopamina are un rol esential

externe

Despartirea este greu de depasit, dar se pare ca mintea noastra ar putea avea un mecanism care sa ne ajute sa trecem peste un fost iubit, potrivit The Guardian.

Cercetatorii care au studiat rozatoarele de preerie spun ca acestea, care formeaza relatii monogame, experimenteaza o explozie de dopamina, hormonul placerii, in creierul lor atunci cand isi cauta si se reintalnesc cu partenerul. Cu toate acestea, dupa ce sunt separate pentru o perioada indelungata, ele nu mai experimenteaza o astfel de crestere.

„Avem tendinta de a ne gandi la acest lucru ca la ‘depasirea unei despartiri’, deoarece aceste animale pot de fapt sa formeze o noua legatura dupa aceasta schimbare in dinamica dopaminei – lucru pe care nu il pot face cat timp legatura este inca intacta”, a declarat Dr. Zoe Donaldson, cercetator in neurostiinte comportamentale la CU Boulder si autor principal al lucrarii.

Scriind in jurnalul Current Biology, echipa descrie modul in care a efectuat o serie de experimente in care soarecii trebuiau sa apese pe parghii pentru a avea acces fie la perechea lor, fie la un soarece necunoscut aflat de cealalta parte a unei usi transparente.

Echipa a constatat ca, atunci cand apasau parghiile si deschideau usile pentru a-si intalni perechea, animalele eliberau mai multa dopamina in creier decat atunci cand intalneau un alt animal.

Donaldson a spus: „Credem ca diferenta este legata de faptul ca stii ca esti pe cale sa te reintalnesti cu un partener si reflecta faptul ca este mai satisfacator sa te reintalnesti cu un partener decat sa te intalnesti cu un soarece de camp pe care nu il cunosti.”

Cu toate acestea, aceste diferente in ceea ce priveste nivelul de dopamina nu au mai fost prezente dupa ce au separat perechile de soareci timp de patru saptamani – o perioada considerabila in viata rozatoarelor.

Cercetatorii spun ca rezultatele sugereaza o devalorizare a legaturii dintre perechile de soareci, mai degraba decat faptul ca acestia s-au uitat unul pe celalalt.

Donaldson a declarat ca studiul ar putea avea o serie de implicatii in cazul in care cercetarile ar arata ca rezultatele se aplica si la oameni.

„In primul rand, daca acest semnal de dopamina este intr-adevar crucial pentru a ajuta la consolidarea si mentinerea legaturilor umane, inseamna ca a face lucruri care ajuta la mentinerea acestui semnal puternic are implicatii importante pentru satisfactia relatiilor”, a spus ea.

Donaldson a adaugat ca lucrarea ar putea fi, de asemenea, relevanta pentru persoanele care au avut dificultati in a merge mai departe dupa o despartire durearoasaa.

„Este posibil ca, in cazul acestor persoane, semnalul de dopamina al partenerului lor sa nu se adapteze dupa pierdere, ceea ce, in esenta, le blocheaza procesarea pierderii”, a spus ea. „Un obiectiv mai mare al cercetarii mele este de a identifica modalitati de a-i ajuta pe cei cu astfel de tulburari  prin identificarea schimbarilor biologice care ii ajuta sa integreze o pierdere si sa se reangajeze in viata”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: