Apar informatii, in The New York Times si in alte publicatii, potrivit carora ofiteri militari rusi de rang inalt ar fi stiut din timp despre planurile lui Evgheni Prigojin si ar fi promis ca vor sprijini miscarea de rebeliune condusa de acesta, scrie Kyiv Post.
Agentiile de informatii americane considera ca generalul Serghei Surovikin, comandantul adjunct al operatiunilor militare rusesti din Ucraina, ar fi putut sustine miscarea Wagner pentru inlaturarea ministrului rus al apararii, Serghei Soigu, si a sefului Statului Major General, Valeri Gherasimov.
Surovikin, caruia presa rusa i-a atribuit supranumele de „generalul Armageddon” din cauza tacticilor sale de „pamant parjolit” in Siria, a fost numit sef al operatiunilor din Ucraina in octombrie.
La scurt timp dupa ce a preluat functia, in noiembrie, el a fost nevoit, in mod umilitor, sa isi retraga trupele din orasul Herson din sudul Ucrainei. In ianuarie, semn ca Putin si-a pierdut increderea in conducerea lui Surovikin, acesta a fost inlocuit cu Gherasimov. Surovikin, care este comandantul Fortelor Aerospatiale Ruse, a ramas in functia de adjunct.
Prigojin si altii, cum ar fi Igor Girkin, un blogger militar rus pro-razboi si criminal de razboi, nu si-au ascuns dispretul fata de liderii militari ai Rusiei si i-au invinuit pentru esecul „operatiunii militare speciale” a lui Putin. Se banuieste ca Surovikin impartasea acest punct de vedere si s-a sugerat ca, din acest motiv, este foarte posibil ca el sa fi ajutat la planificarea actiunilor lui Prigojin de la sfarsitul lunii iunie, o acuzatie pe care se spune ca serviciile secrete americane o investigheaza.
New York Times a relatat ca oficiali americani din domeniul serviciilor de informatii au declarat ca exista semne ca si alti generali rusi ar fi fost informati de planurile grupului Wagner si ca si-au exprimat simpatia fata de doleantele lor.
Acestia subliniaza faptul ca primul adjunct al sefului Directiei Principale a Statului Major General al Fortelor Armate Ruse, Vladimir Alekseiev, a condamnat rebeliunea grupului Wagner, dar doar cateva ore mai tarziu, Prigojin s-a deplasat fara opozitie in orasul rus Rostov pe Don, iar Alekseiev a fost filmat vorbind cu el in oras.
Michael McFaul, fost ambasador al SUA in Rusia, a declarat: „Ganditi-va cat de usor a fost sa cucereasca Rostovul. Sunt garzi inarmate peste tot in Rusia si, dintr-o data, nu mai este nimeni in jur care sa faca ceva?”.
Experti independenti, precum si oficiali americani si aliati afirma ca Prigojin ar fi fost determinat sa creada ca o mare parte din armata rusa va trece de partea sa in timp ce se indrepta spre Moscova. Faptul ca un astfel de sprijin nu s-a materializat a fost motivul pentru care s-a intors la mai putin de 200 de kilometri de Moscova, mai degraba decat afirmatia sa ca si-a spus punctul de vedere si ca a vrut sa evite alte varsari de sange.
Analistii sunt de parere ca Putin, stiind, sau cel putin banuind, ca a existat un fel de conspiratie intre Prigojin, Surovikin si alti generali, a decis sa o „ascunda sub pres”. Acest lucru ar putea explica acceptarea de catre acesta a intelegerii care le-ar permite rebelilor Wagner, inclusiv lui Prigojin, sa aleaga exilul in loc sa fie judecati pentru tradare, asa cum au cerut cei de la Kremlin si propagandistii din Rusia.
Comentatorii sunt de parere ca faptul ca liderii americani nu au comentat rebeliunea, in afara de a spune ca a fost o problema interna a Rusiei, are ca scop evitarea intaririi naratiunii lui Putin ca Prigojin a actionat, intr-un fel, la ordinele sau sub conducerea Occidentului.
Evaluarea generala in randul comunitatilor de informatii din SUA si Marea Britanie este ca, daca revolta mercenarilor Wagner a avut sprijinul sau aprobarea lui Surovikin si a altora, aceasta releva faptul ca ruptura dintre generalii rusi si cei doi comandanti militari de top ai lui Putin, Gherasimov si Soigu, devenea din ce in ce mai grava.
Se stie ca presedintelui rus nu-i place sa inlature personalul in care are incredere, chiar si atunci cand acesta da gres. Acest lucru ar putea explica de ce Soigu si, mai grav, Surovikin sunt inca in functie. Cu toate acestea, daca ar exista o legatura intre Surovikin, Prigojin si altii si daca aceasta ar fi dovedita si ar deveni publica, Putin nu ar avea alta optiune decat sa actioneze.
Pe canalul Telegram „Ucraina” a aparut o informatie, citand canalul media rus RosZMI, potrivit careia Surovikin a fost arestat in seara zilei de 27 iunie si este detinut in centrul de detentie preventiva din Lefortovo impreuna cu adjunctul sau, generalul-colonel Andrii Iudin.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…