„Miracolul de la Severodonetk”. Putin pierde razboiul, nu va lasati pacalati de ce se intampla in Donbas – analiza Newsweek
Rusia pierde razboiul din Ucraina, concluzioneaza publicatia americana Newsweek in cadrul unei ample analize a evolutiei razboiului.
āArmata rusa devine tot mai slaba pe zi ce trece, cu putine perspective de refacere ampla sau de intarire semnificativaā, a declarat pentru Newsweek un oficial de rang inalt al Defense Intelligence Agency. āIntre timp, Ucraina rezista ā¦ [si] se afla in pragul de a beneficia de o crestere majora a capacitatii sale ofensive cu ajutorul Occidentului.ā
Cei mai multi experti prevad ca razboiul va continua sa se prelungeasca luni de zile, iar multi analisti spun ca valul s-a intors in favoarea lui Vladimir Putin. Nu este asa. Chiar daca Severodonetk cade, este important sa ne amintim ca Rusia a suferit deja trei pierderi majore si jenante. Prima a fost incapacitatea Moscovei de a ajunge la Kiev, de a detrona guvernul de acolo si retragerea sa ulterioara din nord. In al doilea rand, a fost esecul sau de a cuceri al doilea oras al Ucrainei, Harkov, cu o alta retragere din imprejurimile sale. In al treilea rand, incapacitatea sa de a avansa in sud, contrar previziunilor Kremlinului. Odesa si Mykolaiv nu mai sunt amenintate de Rusia.
Luptele din Severodonetk vor continua probabil o saptamana sau mai mult, daca se transforma intr-un alt Mariupol. āChiar daca Rusia reuseste sa cucereasca tot Donbasul in urmatoarele saptamani, vom asista la o situatie de impas in care Ucraina are din ce in ce mai mult avantajā, spune oficialul DIA.
In discursul sau video nocturn de duminica, presedintele Volodimir Zelenski si-a asigurat poporul ca Ucraina lupta pentru āliteralmente fiecare metruā din Severodonetsk.
Metropola industriala din estul tarii si centrul industriei chimice ucrainene se afla pe malul estic al raului Siverskyi Donet, un obstacol major pentru fortele terestre rusesti. Avea o populatie de 100.000 de locuitori inainte de razboi; aproximativ 15% au ramas adapostiti in oras.
Luni, Ucraina a declarat ca fortele sale au fost impinse afara rusii din centrul orasului, cu spatele tot mai mult la rau. Unii au pus sub semnul intrebarii decizia Kievului de a organiza o aparare tenace a Severodonetkului, intreband de ce fortele ucrainene nu s-au retras pe terenul inalt de pe partea cealalta, in orasul geaman Lisihansk (95.000 de locuitori).
Acest lucru ignora faptul ca Severodonetk a fost atacat cu artilerie si aer de la inceputul razboiului, trupele rusesti deplasandu-se la periferia sa si incepand campania de cucerire a orasului in urma cu aproape doua luni. De atunci, luptele au fost o alternanta de avansuri si retrageri, fortele ucrainene reusind sa faca imposibilul si sa reziste chiar si atunci cand infrangerea parea iminenta.
La sfarsitul lunii mai, spune Illia Ponomarenko, unul dintre cei mai buni jurnalisti militari ucraineni, āRusia parea sa fie la un pas de a taia autostrada T1302 (cunoscuta in mod obisnuit sub numele de ādrumul vietiiā) si de a inchide buzunarul de 40 de kilometri latime [din jurul zonei metropolitane]ā. Ponomarenko explica faptul ca āin mass-media din Ucraina, si nu numai, existau mesaje sumbre si triste cu apeluri puternice catre armata ucraineana de a retrage trupele din Severodonetk si Lishansk pentru a le salva de la un dezastru inevitabilā.
Si totusi, subliniaza el, Rusia nu a reusit sa incercuiasca orasul. āCu timpulā, spune el, āa trecut la obiective mult mai limitate, de a crea mai multe capcane mortale mai mici pentru armata ucraineana, in loc de una uriasa. In multe privinte, acest lucru s-a intamplat din cauza lipsei de forta de lupta a Rusiei pentru o operatiune atat de mare, precum si a rezistentei acerbe a ucrainenilorā.
āRusii controleaza in totalitate cea mai mare parte din Severodonetkā, spune guvernatorul Serhii Gaidai, seful administratiei din Luhansk, unde se afla orasul. āLuptele sunt atat de grele, incat lupta poate dura zile intregi nu doar pentru o strada, ci [si] pentru o cladire inaltaā, spune el.
āDe saptamani intregiā, adauga Ponomarenko, āmilitarii rusi si ucraineni duc lupte crancene si brutale in oras, aruncand tot mai multe trupe.ā
In prezent, aproximativ 8.000 de soldati ucraineni ā elemente ale celor trei brigazi ale armatei regulate, ale garzii nationale, ale garzii teritoriale si ale legiunii straine ā sunt izolati pe malul estic al raului, potrivit serviciilor secrete americane.
Rusii, asa cum au facut pe tot parcursul razboiului, recurg la artileria cu raza lunga de actiune pentru a ataca soldatii ucraineni si pentru a-si conserva propria forta de infanterie.
Generalul ucrainean Valeri Zalujni, comandantul-sef al fortelor armate, spune ca Rusia depaseste tara sa cu zece la unu in materie de arme si rachete. āIn ciuda a tot ceea ce se intamplaā, a declarat Zalujni pe Facebook in aceasta saptamana, ācontinuam sa mentinem pozitiile. Fiecare metru de pamant ucrainean de acolo este acoperit de sange ā dar nu numai al nostru, ci si al ocupantuluiā.
āAmbele parti sunt extrem de epuizate si au suferit pierderi devastatoareā, spune Ponomarenko.
Aceste pierderi, potrivit serviciilor de informatii americane, au fost deosebit de grave pentru Rusia, care a suferit pana la 10 victime pentru fiecare soldat ucrainean pierdut de la inceputul ofensivei, la 18 aprilie. Inaltul oficial DIA atribuie avantajul ucrainean unui moral si unei motivatii mai mari, unei mai bune pregatiri si conduceri, unei cunoasteri si utilizari superioare a terenului, unui echipament mai bine intretinut si mai fiabil si chiar unei precizii mai mari.
Pentru a cuceri tot Donbasul (asa cum sunt denumite cele doua provincii Luhansk si Donetk), Moscova a angajat acum 45% din totalul fortelor sale armate. De la inceputul razboiului, Ucraina spune ca a ucis peste 32.000 de soldati rusi. Serviciile secrete americane considera ca numarul rusilor ucisi este mai apropiat de 18.000, dar sursele au declarat pentru Newsweek ca alti 65.000 au fost raniti.
āGeneralii rusi isi vad poporul pur si simplu ca pe carne de tunā, spune presedintele Zelenski.
āNu se poate continua la nesfarsit asaā, spune oficialul de rang inalt al DIA despre trupele Rusiei, care se micsoreaza. āA inceput cu trupe instruite, apoi a recurs la rezerve si recruti, apoi la personal administrativ, studenti si chiar cadeti, apoi noi recruti s-au grabit sa ajunga pe campul de lupta. Raman literalmente fara oameniā.
Daca fortele rusesti obtin controlul total asupra Severodonetk, urmatorul pas ar fi traversarea raului Siverskyi Donet si asaltul asupra Lisihanskului. De acolo, mai sunt doar opt kilometri pana la granita Donbasului cu Ucraina mare.
In acest weekend, fortele rusesti au distrus podul Proletarskyi peste rau, ultima legatura carosabila intre cele doua orase. Guvernatorul Gaidai spune ca pierderea podului inseamna ca nu exista ānicio modalitate de a parasi Severodonetk cu un vehiculā.
Pentru a putea avansa, au declarat luni serviciile de informatii militare britanice, Rusia va trebui fie sa āfinalizeze actiuni ambitioase de flancare, fie sa efectueze traversari de asalt ale raurilorā, lucru pe care nu a reusit sa il faca in ultimele trei luni.
āRusia s-a straduit sa puna in aplicare coordonarea complexa necesara pentru a efectua cu succes traversari de rau la scara larga sub focā, afirma serviciile de informatii militare britanice. āIn lunile urmatoare, operatiunile de traversare a raurilor vor fi probabil printre cei mai importanti factori determinanti in desfasurarea razboiuluiā.
Un alt factor la care trebuie reflectat pentru a pune in context pierderea Severodonetk-ului este faptul ca este doar un segment minuscul al bataliei: unul care este important pentru a cuceri tot Donbasul, dar nu atat de crucial incat apararea Ucrainei sa se prabuseasca.
Linia frontului dintre Rusia si Ucraina, de la est de Harkov, in nord, prin Donbas, pana in sudul Ucrainei, pana la vest, la raul Pivdennyi Buh, are 2.400 km. Exista ostilitati active, spune generalul Zalujni, pe aproape 1100 km din acest front. O mare parte dintre acestea se afla in comunitatile din jurul Severodonetk si in alte buzunare din Luhansk si Donetk aflate inca sub control ucrainean. In afara Donbasului, contraofensivele ucrainene au stopat in mare parte orice avans rusesc. Cel de-al patrulea esec este acum probabil sa aiba loc in sud si vest.
āSeverodonetk este in picioare, iar Ucraina isi fortifica de asemenea apararea Lisihansk, chiar la vest, un oras situat pe un teren mai inalt care este centrat de malurile colinare ale raului Siverskyi Donets, ceea ce ofera un mare avantaj aparatorilorā, scrie Ponomarenko, evaluand imaginea de ansamblu a pierderii.
El avertizeaza, la fel ca si alti experti care urmaresc indeaproape razboiul de pe teren, ca pierderea ar putea provoca atat oficialii occidentali, cat si chiar Kievul, sa considere Donbasul ca fiind pierdut. Si odata ce Donbasul este pierdut, chiar daca Rusia declara victoria si incetarea focului, exista pericolul ca Occidentul sa indemne Ucraina sa negocieze, sa dea la schimb si mai mult din propriul teritoriu pentru pace.
āCe va alege Occidentul: un targ ispititor cu diavolul sau partea buna a istoriei?ā, se intreaba Ponomarenko. āVom vedea in curandā.