Ministrul Justitiei, Alina Gorghiu, a anuntat ca pe 10 si 11 septembrie va avea loc o conferinta informala a ministrilor de Justitie din statele membre ale Consiliului Europei, context in care va avea o intalnire bilaterala cu omologul italian pentru a discuta mai profund nu numai pe tematica „fugarilor”, dar si despre metode alternative de solutionare a conflictelor.
„Medierea la ei functioneaza extraordinar de bine, noi nu am reusit sa o asimilam ca metoda alternativa de solutionare a conflictelor si poate fi un alt capitol de discutie in aceasta bilaterala pe care o voi avea”, a spus Alina Gorghiu, la B1 Tv.
Ea aratat ca, de la inceputul anului pana in august, aproape 600 de fugari au fost adusi de statul roman inapoi in tara.
„E o frustrare la nivel public. Foarte multi ma intreaba, de cand am preluat mandatul, si in online, si pe strada, pe unde merg eu in tara: ‘Doamna ministru, cand ii aducem pe toti acasa?’ E complicat sa dau un raspuns, pentru ca fiecare persoana, fiecare fugar, ca e celebru sau mai putin celebru, urmeaza anumite proceduri, dar da, actul de justitie nu poate fi considerat implinit daca persoana condamnata nu executa pedeapsa. Sunt de la inceputul anului 2023 pana la inceputul lunii august aproape 600 de fugari adusi de statul roman inapoi in tara. Din Marea Britanie sunt cei mai multi, Spania pe locul doi si Italia – 77 de fugari pe care am reusit sa-i aducem in aceasta scurta vreme inapoi in tara”, a afirmat ministrul Justitiei.
Alina Gorghiu a precizat ca Administratia Nationala a Penitenciarelor, in fiecare caz, prezinta faptul ca cei care sunt fugari in afara tarii pot executa pedeapsa in Romania.
„Ne preocupa conditiile din penitenciare, la sfarsitul anului vom avea 1.200 de locuri noi in sistemul penitenciar romanesc. De 33 de ani in Romania niciun guvern nu a reusit sa construiasca un penitenciar nou. Construim pavilioane noi, reamenajam locurile de detentie”, a mai spus ea, adaugand ca acest lucru se datoreaza „barierei finantelor”.
Printre fugarii de lux care au fugit de pedepsele cuvenite in Romania si s-au refugiat in Italia se numara:
– Ionel Arsene, fostul sef al Consiliului Judetean Neamt care si-a deschis o firma in Italia inainte de a fi condamnat definitiv in Romania;
– Alina Bica, fosta sefa DIICOT care are din 2019 mandat european de arestare dupa ce a fost condamnata definitiv la 4 ani inchisoare in dosarul in care este acuzata de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender;
– Daniel Dragomir, fost ofiter SRI, condamnat in 2021 la 3 ani si 10 luni inchisoare cu executare pentru trafic de influenta;
– Emil Dragos Savulescu, om de afaceri, condamnat in 2019 la 5 ani inchisoare in dosarul Retrocedarilor din Constanta;
– Sorin Strutinsky, om de afaceri din Constanta prieten cu Radu Mazare, condamnat definitiv la 10 ani si 4 luni inchisoare;
– Marian Zlotea, fost europarlamentar condamnat la o pedeapsa de 8 ani si 6 luni inchisoare pentru fapte de coruptie;
– Cornel Bogdan Popa, fost director in Primaria Capitalei, condamnat la 11 ani si 6 luni inchisoare in dosarul fostului primar Sorin Oprescu.
Singurul dintre marii corupti care a fost adus in tara pana in prezent este Darius Valcov, fost senator PSD, fost ministru de Finante si fost primar in Slatina, care in prezent isi ispaseste in Romania condamnarea de 6 ani de inchisoare pentru trafic de influenta si spalare de bani.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…