Ministrul german al apararii spune ca armata nu este capabila sa raspunda provocarilor cu care se confrunta Europa

externe

Boris Pistorius, avertisment, decenii, confruntare, Germania, Rusia

Boris Pistorius, ministrul german al apararii a cerut o „dezbatere nationala serioasa” despre viitorul armatei tarii, argumentand ca, in starea sa actuala, aceasta nu este potrivita sa abordeze multitudinea de provocari ale politicii de securitate cu care se confrunta Europa, potrivit The Guardian.

Boris Pistorius, care a cerut frecvent ca Germania sa fie „pregatita de razboi” de cand a devenit ministru al apararii in urma cu un an si a avertizat ca Vladimir Putin ar putea ataca in termen de opt ani, a spus ca tara trebuie sa fie pregatita sa se confrunte cu presedintele rus.

„Suntem serios pregatiti sa aparam aceasta tara? Si cine este acest `noi`? Aceasta dezbatere trebuie purtata”, le-a spus Pistorius studentilor academiei militare din Hamburg, lasand clar sa se inteleaga ca se adreseaza si societatii.

Pistorius a spus ca pacea si libertatea de care s-a bucurat cea mai mare parte a Europei timp de decenii „nu mai sunt o certitudine” si ca Germania este „contestata mai puternic si mai activ decat oricand ca participant activ la securitate si politica”.

Saptamana aceasta, Pistorius a spus ca ia in considerare posibilitatea de a permite rezidentilor fara cetatenie germana sa se alature armatei in efortul de a creste numarul de militari de la 181.000 la 203.000 pana in 2031.

Se vorbeste ca, la fel ca in armata SUA, unde oamenii pot spera sa obtina cetatenia in schimbul serviciului, participantii ar fi recompensati cu un pasaport.

Armata are o lipsa cronica de personal, fiind nevoie de 20.000 de noi recruti in fiecare an pentru a mentine numarul actual. Un loc de munca in armata nu are aceeasi glorie in Germania ca in alte tari, din cauza trecutului de razboi al tarii.

Tarile europene dezbat daca armatele lor sunt apte pentru razboiul modern si amenintarile reprezentate de tari precum Rusia.

Miercuri, seful Statului Major britanic, generalul Patrick Sanders, a declarat ca ar trebui luate masuri pentru a pune societatea pe picior de razboi si ca publicul ar trebui sa fie pregatit sa ridice armele impotriva Rusiei. Ministerul britanic al Apararii a respins rapid comentariile sale, insistand ca nu va exista o revenire la recrutare, pe care Marea Britanie a abolit-o in 1960.

In Suedia, Norvegia, Finlanda si tarile baltice, pregatirile sunt deja in desfasurare pentru a face fata unui potential atac rusesc.

In Germania, razboiul Rusiei in Ucraina a scos la iveala dezbaterea despre armata sa.

General-locotenent Alexander Sollfrank, seful trupelor NATO din orasul Ulm, sudul Germaniei, care va fi responsabil cu coordonarea miscarilor trupelor europene in cazul unui atac asupra unui membru NATO, a spus ca armata germana are nevoie nu numai de resurse, ci si de „hotararea vizibila de a le implementa”.

„O descurajare credibila necesita pregatire pentru razboi si trebuie sa includa populatia”, a spus Sollfrank miercuri, intr-un discurs anual privind starea de securitate.

Markus Soder, liderul Bavariei si seful Uniunii Sociale Crestine, a declarat miercuri ca Germania are nevoie de „soldati capabili sa lupte pe front”.
Imediat dupa invazia pe scara larga a Ucrainei de catre Rusia in februarie 2022, cancelarul german, Olaf Scholz, a anuntat un Zeitenwende (punct de cotitura) in angajamentul militar al Germaniei, alocand 100 de miliarde de euro unui fond special pentru modernizarea armatei si pentru a recruta mai mult personal.

Cu toate acestea, schimbarea a fost lenta. Pistorius, care a preluat locul unui predecesor considerat nepotrivit pentru aceasta slujba si care este vazut drept politicianul favorit al Germaniei, s-a straduit sa-i convinga pe colegii de guvern sa-i impartaseasca sentimentul de urgenta si a fost descris ca o voce singura in salbaticia politicii de aparare.

Pe termen scurt, Pistorius a declarat joi ca nu este la curent cu un schimb in care rachete de croaziera germane Taurus sa mearga in Marea Britanie, iar Ucraina sa primeasca sistemele britanice Storm Shadow. Marea Britanie a oferit Germaniei un schimb de rachete de croaziera care ar putea permite guvernului german o modalitate de a depasi preocuparile legate de o propunere de livrare de rachete catre Ucraina, a informat miercuri ziarul Handelsblatt.

In general, un semnal de alarma poate veni sub forma alegerilor din SUA. Exista o constientizare tot mai mare la Berlin cu privire la impactul pe care o victorie a lui Donald Trump l-ar putea avea asupra finantarii NATO si asupra strategiei militare a Europei fata de Rusia.
Reluand tema saptamana aceasta, Soder a spus: „Daca Trump castiga, va trebui sa ne imbracam gros. Avem nevoie de o armata complet echipata. Avem mare nevoie de propriile noastre drone si avem nevoie de clarificari daca scutul atomic american va ramane pe loc.”

Soder a spus ca va milita pentru reintroducerea recrutarii, dar facand-o obligatorie numai pentru barbati, asa cum se intampla anterior.

Karl-Theodor zu Guttenberg, care a ocupat postul de ministru al apararii in timpul cancelarului Angela Merkel si sub supravegherea caruia in 2011 Germania a renuntat la politica de decenii a serviciului militar national, a intrat joi in dezbatere, spunand ca este „datoria blestemata” a Germaniei sa se pregateasca pentru un atac rusesc.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: