externe

Ministrul de Externe de la Londra pune capat speculatiilor: „Marea Britanie nu va trimite trupe sa lupte in Ucraina”

Ministrul de externe britanic, David Lammy, a respins categoric speculatiile lansate in ultimele zile de presa, potrivit carora Marea Britanie intentioneaza sa trimita trupe combatante pe fronturile din Ucraina.

Tensiunile intre Rusia si Occident au escaladat in mod semnificativ in ultimele zile, dupa ce presedintele american Joe Biden a autorizat Ucraina sa utilizeze rachetele ATACMS furnizate de SUA pentru a ataca tinte de pe teritoriul rus.

Ziarul francez Le Monde a relatat luni ca Franta si Marea Britanie „nu exclud” trimiterea de trupe si de societati militare private in Ucraina, ale carei trupe pierd teren in estul tarii in fata unei armate ruse mai bine echipate si mai numeroase, potrivit unor surse anonime.

Dezbaterea privind trimiterea de trupe in Ucraina ar fi fost relansata dupa vizita premierului britanic Keir Starmer in Franta, la 11 noiembrie, pentru cea de-a 106-a aniversare a Armistitiului din 1918, conform publicatiei franceze.

Intrebat despre aceste informatii aparute in media, ministrul de externe britanic a declarat ca pozitia de mult timp a Marii Britanii de a nu trimite trupe la sol in Ucraina nu s-a schimbat.

„O spunem foarte clar ca suntem pregatiti si vom continua sa-i sprijinim pe ucraineni, in special in ceea ce priveste instruirea, dar exista o pozitie de lunga durata conform careia nu angajam trupe britanice in teatrul de actiune”, a declarat Lammy pentru ziarele La Repubblica, Le Monde si Die Welt la reuniunea ministrilor de externe din G7 in Italia (25-26 noiembrie). „Aceasta este cu siguranta pozitia Regatului Unit si ramane pozitia UK in acest moment”, a insistat el.

Intrebat daca aceasta restrictie ii vizeaza si pe contractori, Lammy a reiterat: „Nu angajam trupe britanice la sol in Ucraina, dar continuam sa sprijinim Ucraina prin instruire si asistenta militara si am fost absolut clari ca vom continua sa facem acest lucru atat timp cat este necesar si este nevoie”.

La randul sau, purtatorul de cuvant al premierului Keir Starmer a afirmat ca nu exista „niciun plan” de a trimite trupe in Ucraina. „Am avut anterior un numar limitat de personal care a oferit instruire medicala”, a adaugat acesta.

„Si evident, am avut un program semnificativ de formare aici, in Regatul Unit, a trupelor ucrainene si am furnizat cantitati semnificative de ajutoare militare Ucrainei, pe care ne-am angajat sa le furnizam atata timp cat este necesar”, a spus el.

„Iar sprijinul Regatului Unit este neclintit si, evident, dorim sa punem Ucraina in cea mai buna pozitie posibila pe masura ce iarna se apropie, dar nu avem in vedere trimiterea de trupe britanice in lupta alaturi de trupele ucrainene”, a subliniat purtatorul de cuvant citat.

El a spus ca nu stie daca Starmer a discutat aceasta tema in cadrul recentei sale vizite la Paris cu presedintele francez Emmanuel Macron.

Tensiunile au escaladat in ultimele zile cu privire la Ucraina.

In contextul in care presedintele american Joe Biden se pregateste sa paraseasca Casa Alba pentru a-i ceda locul lui Donald Trump, el a permis Kievului sa utilizeze sistemul de rachete tactice american (Army Tactical Missile System, ATACMS), cu o raza de actiune de 300 de km, pentru a lovi tinte in adancimea teritoriului rus.

Rachetele Storm Shadow furnizate Ucrainei de Regatul Unit ar fi fost utilizate asupra unor tinte in Rusia saptamana trecuta, dar guvernul britanic a refuzat sa comenteze orice schimbare de politica care ar permite Kievului sa utilizeze rachete cu raza lunga de actiune de fabricatie britanica in Rusia.

In replica, Rusia a utilizat saptamana trecuta o noua racheta balistica (experimentala) in Ucraina, iar presedintele Vladimir Putin a amenintat ca Rusia are dreptul sa tinteasca facilitatile militare ale tarilor care furnizeaza arme Kievului, afirmand ca razboiul din Ucraina se transforma intr-un conflict „global”.

In acest context marcat de amenintari din partea Moscovei, seful diplomatiei franceze, Jean-Noel Barrot, a declarat pentru BBC ca aliatii occidentali nu ar trebui sa-si limiteze sprijinul pentru Ucraina impotriva agresiunii ruse.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago