Ministrul de Externe al Ungariei viziteaza din nou Moscova: „Budapesta este de partea pacii”
Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, s-a intalnit luni cu omologul sau rus Serghei Lavrov pentru a discuta despre razboiul Kremlinului din Ucraina si aprovizionarea cu energie, marcand cea de-a douasprezecea vizita a ministrului ungar la Moscova de cand Rusia si-a lansat invazia in 2022, relateaza Euronews.
Ungaria este una dintre putinele tari NATO si UE care a mentinut legaturi stranse cu Rusia de la invazia Ucrainei in februarie 2022 si a refuzat sa se alature altor natiuni occidentale pentru a trimite arme la Kiev. Budapesta se bazeaza pe Moscova pentru majoritatea importurilor sale de gaze si titei si spune ca sanctiunile UE impotriva Rusiei afecteaza Ungaria.
La intalnirea dintre ministri de luni, Szijjarto a spus ca razboiul are un impact negativ asupra tarilor vecine, inclusiv asupra Ungariei, si ca Budapesta este „de partea pacii”.
„Tocmai cand amenintarea escaladarii este deosebit de mare, consideram ca este important sa promovam pacea”, a spus Szijjarto la inceputul discutiilor de luni. „Acest razboi nu are nicio solutie pe campul de lupta, o solutie poate fi gasita doar la masa negocierilor. Si pentru ca negocierile sa aiba loc, trebuie sa existe canale diplomatice deschise”, a adaugat el.
Lavrov a spus ca Rusia a fost de acord ca „tarile care sustin pacea iau pozitia corecta”, dar si-a exprimat ingrijorarea Moscovei cu privire la ceea ce el a numit „discutii despre o incetare a focului” in Occident.
Putin a avertizat luna trecuta SUA si Marea Britanie cu privire la o „escaladare a actiunilor agresive”, dupa ce ambele natiuni au acordat Ucrainei pentru prima data permisiunea de a folosi rachete americane si britanice pentru a lovi tinte in Rusia.
De asemenea, Szijjarto a purtat discutii luni cu viceprim-ministrul rus Alexander Novak si cu marile companii energetice ruse pentru a discuta despre importurile de petrol si gaze. In timp ce majoritatea natiunilor vest-europene incearca sa-si reduca dependenta de energia rusa, Ungaria obtine cel putin 80% din aprovizionarea cu petrol si gaze de la fostul sau aliat comunist.
Szijjarto a spus ca sanctiunile SUA asupra Gazprombank – care este una dintre cele mai mari banci din Rusia si este detinuta partial de Gazprom – au pus tari, inclusiv Ungaria, „care folosesc resursele energetice rusesti intr-o situatie dificila”.
Luna trecuta, SUA a impus Gazprombank noi sanctiuni, deoarece presedintele in exercitiu Joe Biden incearca sa descurajeze Moscova in continuare in razboiul din Ucraina inainte ca mandatul sau sa se incheie in ianuarie.