Ministrii de finante din G7 se intalnesc in Japonia inaintea summitului liderilor

externe

g7, ministri de finante

Liderii din domeniul finantelor din cadrul Grupului celor sapte (G7) se intalnesc vineri, in a doua zi a unui summit de trei zile, in orasul Niigata, pe coasta japoneza, scrie Deutsche Welle.

Summitul stabileste agenda financiara pentru o reuniune a liderilor grupului, care va avea loc saptamana viitoare la Hiroshima.

Pe ordinea de zi a discutiilor de vineri se afla subiecte precum sprijinul acordat Ucrainei, cresterea economica globala, inflatia si blocajul din SUA privind cresterea plafonului datoriei nationale.

Desi China joaca un rol important in majoritatea problemelor, se pare ca nu a fost inclusa ca subiect oficial pentru intalnirile cu usile inchise.

Un alt subiect major care urma sa domine discutiile a fost impasul politic intern privind plafonul de indatorare al SUA si posibila incapacitate de plata.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat ca „un default este de neconceput”. „America nu ar trebui sa intre niciodata in incapacitate de plata. Ar fi o catastrofa”, a declarat ea reporterilor inainte de discutii.

Kazuo Ueda, guvernatorul bancii centrale a Japoniei, a declarat ca o intrare in incapacitate de plata a SUA „va deveni o mare problema si cred ca doar Fed ar putea sa nu fie capabila sa o contracareze”.

Ministrul german de finante, Christian Lindner, a declarat reporterilor ca spera ca politicienii din SUA sa ia o decizie „matura” in ceea ce priveste cresterea plafonului de indatorare, reluand ingrijorarile legate de un impact asupra economiei globale.

Liderii financiari ai economiilor avansate din G7 discuta, de asemenea, masuri pentru a impiedica Rusia sa se sustraga de la sanctiunile impuse Moscovei din cauza razboiului din Ucraina, a declarat reporterilor ministrul japonez de finante, Shunichi Suzuki.

SUA au declarat ca G7 „va fi alaturi de Ucraina atat timp cat va fi nevoie” pentru a pune capat conflictului.

SUA cere masuri de contracarare a Chinei

In timp ce actualul presedinte al grupului, Japonia, incearca sa diversifice lanturile de aprovizionare si sa reduca dependenta puternica de China, tarile G7 au fost aparent prudente cu privire la cat de departe ar putea merge in contracararea Chinei.

SUA au facut presiuni pentru masuri mai ferme impotriva Beijingului. Joi, Yellen a declarat ca multi membri ai G7 sunt ingrijorati de utilizarea de catre China a „coercitiei economice” impotriva altor tari si a cerut masuri pentru a contracara un astfel de comportament.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: