Ministerul filipinez de Externe l-a convocat pe ambasadorul chinez pentru „hartuirea” navelor sale in Marea Chinei de Sud
Ministerul filipinez de Externe l-a convocat, marti, pe ambasadorul Chinei la Manila pentru a protesta fata de „hartuirile consecutive” din Marea Chinei de Sud in weekend, in conditiile in care tensiunile geopolitice continua pe calea navigabila strategica, potrivit Reuters.
Manila a cerut Chinei sa ceara navelor sale sa inceteze si sa renunte la ceea ce a spus ca sunt actiuni ilegale si manevre periculoase impotriva navelor filipineze si sa nu mai interfereze in activitatile legitime filipineze, a declarat ministerul intr-un comunicat.
Potrivit ministerului, manevrele navelor chineze care au dus la o coliziune si de asemenea a protestat impotriva folosirii tunurilor cu apa impotriva navelor filipineze care trimiteau provizii trupelor stationate pe o nava de razboi veche aflata in zona atolului Second Thomas.
„Actiunile navelor chineze din zona economica exclusiva a Filipinelor sunt ilegale si incalca libertatea de navigatie”, a spus ministerul.
De asemenea, a protestat impotriva folosirii de catre China a tunurilor cu apa impotriva a trei nave care duceau petrol si produse alimentare pescarilor din apropierea atolului Scarborough.
Ambasada Chinei din Manila nu a raspuns imediat unei solicitari de comentarii.
Cei doi vecini s-au acuzat reciproc duminica, iar Filipine au numit actiunile Chinei o „escaladare grava”.
Ministerul chinez de Externe a protestat duminica impotriva unei coliziuni, dar Filipinele au spus ca paza de coasta si militia maritima chineza au tras in mod repetat cu tunuri cu apa in ambarcatiunile sale de aprovizionare, provocand „deteriorari grave ale motorului” uneia si ciocnind-o „deliberat” pe alta.
Statele Unite, aliatul din tratat al Filipinelor si Regatul Unit si-au exprimat sprijinul pentru Filipine si au condamnat actiunile Chinei, care pretinde suveranitatea asupra aproape a intregii Mari a Chinei de Sud, care este mai mult un canal comercial care aduce anual peste 3 trilioane de dolari.
Filipine, Vietnam, Indonezia, Malaezia si Brunei au revendicari concurente. Curtea Permanenta de Arbitraj din 2016 a declarat ca pretentiile Chinei nu au niciun temei legal.