Minciunile lui Ciolacu si Budai. Spor de calculator exista, se cheama acum si „spor de ecran”. Documente oficiale
Seful PSD, Marcel Ciolacu, si fostul ministru al Muncii, Marius Budai, sustin ca sporul de calculator nu mai exista si acuza guvernul de minciuna. Insa sporul de calculator a exista, fiind redenumit in anumite primarii ca „spor de ecran”.
„Spor de calculator nu mai exista in Romania de 20 de ani”, a sustinut Ciolacu in urma cu cateva zile. Luni, el si-a reluat declaratia si in fata premierului Citu, in timpul dezbaterilor de la „Ora prim-ministrului”.
”Sunteti plini de ura fata de bugetari pe care acum ii amenintati cu taieri de venituri si cu concedieri, sunteti plin de ura la adresa mediului privat. Spuneti-le romanilor ca i-ati mintit, recunoasteti ca nici nu ati citit legea salarizarii atunci cand le spuneti romanilor ca exista sporuri de 80%, cand ele sunt plafonate la 30%. Ati mintit ca exista sporuri de calculator. Nu mai exista, doamna Turcan”, a sustinut Ciolacu, luni, in plenul Parlamentului.
Afirmatia lui Ciolacu este o minciuna. In 2018, purtatorul de cuvant al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bacau declara ca toti angajatii institutiei primesc spor de calculator, iar in 2019 aproape toti angajatii unei primarii din Gorj beneficiau de acelasi spor, subliniaza Factual, care a verificat afirmatiile sefului PSD.
„La Primaria Vladimir, din judetul Gorj, xeroxul este vazut ca un stres in plus pentru functionari. Aproape toti angajatii primeau deja spor de calculator, in cuantum de 15% din salariu. Un control al Curtii de Conturi a descoperit acolo si sporul de xerox, inventat local pentru un salariat din primarie”, relata Digi24 in urma cu doi ani.
Sporul de calculator se mai acorda chiar si anul trecut, chiar daca uneori sub denumirea de spor de ecran. Acesta este un document oficial cu salariile din comuna Costisa.
De altfel, conform ultimului raport de activitate publicat de Curtea de Conturi, „cele mai mari prejudicii constatate au fost aduse bugetelor unitatilor administrativ-teritoriale (63% din total), in principal, prin stabilirea eronata a drepturilor salariale, inclusiv a sporurilor, premiilor si a altor drepturi acordate.”