news

Milionarul Nelu Iordache, condamnat la inca 6 ani de puscarie cu executare. Va trebui sa plateasca si daune de aproape 10 milioane euro

Milionarul Nelu Iordache a fost condamnat definitiv, marti, de Curtea de Apel Bucuresti la 6 ani de inchisoare cu executare in dosarul Transalpina. Iordache trebuie sa plateasca si daune materiale, impreuna cu ceilalti inculpati, catre Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (fost CNADNR), in valoare de 45.798.769,92 lei. Nelu Iordache a fost acuzat de abuz in serviciu de procurorii DNA.

De mentionat ca la instanta de fond, Tribunalul Bucuresti, Nelu Iordache fusese achitat.

Patronul Romstrade se afla in prezent in penitenciar, unde executa o alta condamnate definitiva de 11 ani si 9 luni de inchisoare, intr-un dosar legat de fraude cu fonduri europene alocate pentru constructia autostrazii Nadlac – Arad.

In dosarul „Transalpina” au mai fost condamnati la pedepse cu suspendare fosti sefi si angajati de la Directia Regionala de Drumuri si Poduri Craiova: Adrian Lumezeanu (director regional) – 4 ani cu suspendare, Doina Ilie (director economic) – 4 ani cu suspendare, Delia Mihaela Nedelcu (sef Serviciu organizare si derulare achizitii) – 3 ani si 6 luni cu suspendare, Florina Iovan (persoana desemnata sa efectueze controlul financiar preventiv) – 3 ani si 6 luni cu suspendare.

In cazul lui Emil Ion Pana, consilier juridic, a fost incetat procesul penal ca urmare a decesului acestuia.

Pe latura civila, instanta a dispus ca Nelu Iordache si ceilalti condamnati sa plateasca in solidar catre CNADNR suma de 45,7 milioane lei reprezentand daune materiale.

Procurorii anticoruptie spun ca angajatii CNADNR Craiova, Adrian Lumezeanu, Doina Ilie, Delia Nedelcu si Emil Pana, au incalcat legea privind achizitiile publice, semnand, la data de 5 septembrie 2008, un contract privind modernizarea DN 67C Bengesti – Sebes pe o portiune de 148 km (Transalpina), cu o societate reprezentata de omul de afaceri Nelu Iordache.

„In cuprinsul documentului a fost introdusa o clauza diferita de prevederile documentatiei de atribuire, potrivit careia plata lucrarilor de catre CNADNR se va face prin emiterea de bilete la ordin in euro platibile in lei la cursul BNR euro/leu valabil la data platii. Aceasta clauza a fost introdusa la solicitarea omului de afaceri care a si conditionat semnarea contractului de introducerea acestei modificari”, se arata in comunicatul citat.

Astfel, in perioada 2008 – 2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un numar de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vandute catre mai multe institutii de credit.

„In urma acestui demers infractional a fost cauzat CNADNR un prejudiciu in suma de 45.798.769 lei, reprezentand echivalentul diferentei de curs valutar dintre momentul emiterii unui numar de 48 de bilete la ordin in euro si momentul platii lor in lei. In acelasi timp, a fost obtinut un folos patrimonial pentru firma reprezentata de inculpatul Iordache Nelu, constand atat in transferul riscului valutar din sarcina acestuia in sarcina CNADNR, cat si in obtinerea unui pret mai bun pentru biletele la ordin vandute decat ar fi obtinut daca ar fi fost emise in lei”, mai arata DNA.

Iordache se afla deja la inchisoare din luna septembrie, unde executa  11 ani si 9 luni de inchisoare cu executare intr-un dosar in care este acuzat de mai multe infractiuni, printre care si fraude cu fonduri europene alocate pentru constructia autostrazii Nadlac – Arad.

Nelu Iordache a primit 6 ani si 9 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, 6 ani si 6 luni pentru delapidare cu consecinte deosebit de grave, 4 ani si 6 luni pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si 2 ani pentru inselaciune.

Pedepsele au fost contopite, rezultand o condamnare finala de 11 ani si 9 luni inchisoare, din care se va scadea perioada retinerii, arestarii preventive si arestului la domiciliu (1 decembrie 2012 – 25 august 2014).

Condamnarea aplicata de CAB este mult mai mare decat cea data in decembrie 2017 de instanta de fond – Tribunalul Bucuresti -, care pronuntase o sentinta de 6 ani si 9 luni inchisoare.

Pe latura civila, instanta a dispus ca actiunea formulata de BCR sa ramana nesolutionata, insa l-a obligat pe Nelu Iordache sa plateasca firmei SC Monteadriano – Engenharia E Construcao SA suma de 5.512.611 lei, cu titlu de daune materiale.

De asemenea, judecatorii au dispus ca lui Nelu Iordache sa-i fie confiscata suma de 14.126.070 lei, ramasa in urma comiterii infractiunii de delapidare, fiind mentinut sechestrul pe mai multe bunuri mobile si imobile.

Nelu Iordache a fost trimis in judecata de DNA in aprilie 2013, fiind acuzat ca a schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de peste 31,5 milioane lei, reprezentand o parte din avansul incasat de la CNADNR pentru proiectarea si executia lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac – Arad (aproximativ 22,3 km), lucrarea fiind finantata in proportie de 85% din fondul de coeziune al UE.

Romstrade SRL era lider al Asocierii Romstrade SRL – Monteadriano Engenharia E Construcao SA – SC Donrep Construct SRL, care a incheiat contractul cu CNADNR. Suma de 31.519.960 lei incasata de la CNADNR SA a fost utilizata in realitate pentru achitarea unor datorii restante ale societatii Romstrade SRL, pentru a sustine societatile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla in mod direct sau prin persoane interpuse, precum si in scop personal, dupa retragerea unor sume in numerar.

Concret, banii destinati constructiei primului tronson de autostrada au fost folositi in alte scopuri. Astfel, banii au fost folositi pentru achitarea unor datorii in valoare de peste 9,7 milioane lei ale societatilor in care Iordache era direct interesat, intre care o companie de transport aerian, plati facute in baza unor contracte ce nu au legatura cu derularea contractului pentru autostrada. In acest sens, el i-a determinat pe unii salariati ai Romstrade sa falsifice mai multe facturi emise de furnizori, astfel incat sa reiasa ca platile erau aferente lucrarilor la autostrada Nadlac – Arad.

De asemenea, s-a constatat retragerea in numerar a sumei de aproape 9,9 milioane lei cu scopul declarat al achizitiei de terenuri, in baza unor antecontracte de vanzare-cumparare fictive in numele Romstrade.

Pentru a crea o aparenta de legalitate a retragerilor, Iordache a semnat 7 dintre aceste contracte, iar in ceea ce priveste alte 20 de operatiuni comerciale ce nu au legatura cu proiectul construirii autostrazii, el i-a instigat pe unii angajati ai firmei sa falsifice documente justificative.

Banii au fost folositi si pentru rambursarea de dobanzi si comisioane restante totalizand peste 2 milioane lei aferente unui contract de credit, dar si cu titlu de onorariu notar public, taxa de carte funciara si impozit aferente achizitionarii unui teren in comuna Adunatii Copaceni, precum si pentru materiale, lucrari si servicii de consultanta si transport necesare proiectului de constructie a unui complex in comuna Adunatii Copaceni, toate aceste plati neavand legatura cu proiectul de constructie a autostrazii.

„Pentru a disimula adevarata provenienta a banilor, si anume avansul incasat de la CNDNR SA, si pentru a-i folosi in interes propriu si al societatilor in care era interesat, Nelu Iordache a trecut acesti bani, pe baza de facturi ce atestau operatiuni fictive, prin anumite firme. Apoi, banii s-au intors cu explicatia ‘plata eronata’ sau ‘plata nedatorata’ in contul SC Romstrade SRL deschis la o alta banca decat cea prin care se derulau operatiunile de plati aferente contractului pentru construirea autostrazii. Suma ce a facut obiectul operatiunilor de spalare a banilor este de 25.000.000 lei. Consecinta directa a schimbarii de catre firma a destinatiei fondurilor din avansul incasat pentru realizarea autostrazii Nadlac – Arad o constituie nerealizarea proiectului si suspendarea platilor de catre Comisia Europeana”, mai spun procurorii.

Cu referire la activitatile care au premers adjudecarea contractului, procurorii au retinut ca, pentru a indeplini conditiile de participare la licitatia organizata de CNADNR, societatea avea nevoie de sustinerea celor doi asociati – firma Monteadriano si SC Donrep Construct SRL. In acest scop, Nelu Iordache i-a indus in eroare pe reprezentantii celor doua societati cu privire la modalitatea in care a asigurat finantarea proiectului, ascunzandu-le faptul ca a incheiat un contract de finantare cu BCR si a cesionat toate veniturile asocierii fara acordul lor.

„Astfel, sumele cuvenite nu au mai fost virate in conturile asociatilor. Pentru a justifica acest lucru, inculpatul s-a prevalat de secretul bancar si a invocat presupusul refuz al BCR de a le efectua plati in lipsa unor scrisori de garantie emise in formatul si conditiile stabilite de banca despre care sustinea ca le respingea toate scrisorile de garantie. Pentru realizarea lucrarilor contractate, inculpatul Iordache, in calitate de administrator al SC Romstrade SRL, a semnat cu BCR un contract de facilitate de credit in baza caruia s-a obligat sa directioneze toate incasarile rezultate din contractele atribuite in urma licitatiei privind proiectul Coridorul IV – Tronsonul Nadlac – Arad prin conturile deschise la BCR si sa cedeze in favoarea bancii toate drepturile de incasare ce provin din contragarantiile emise de catre partenerii de asociere. Pentru a obtine incheierea acestui contract, inculpatul, prin utilizarea unor documente false, i-a indus in eroare pe reprezentantii BCR cu privire la faptul ca este imputernicit de ‘Membrii AGA’ sa semneze cu banca contractul de creditare”, mai arata DNA.

Fraudarea BCR s-a realizat prin prezentarea la plata a unor facturi si centralizatoare de plata fictive, a unor contracte de vanzare-cumparare terenuri cu semnaturi false, a unor hotarari ale Adunarii Generale a Asociatilor cu semnaturi falsificate, prin utilizarea frauduloasa a facilitatii de creditare pe documente de livrare.

De asemenea, in perioada iunie 2011 – noiembrie 2012, in calitate de administrator al Romstrade, Nelu Iordache si-a insusit in mod nelegal suma de aproximativ 80 milioane lei, semnand pentru crearea unei aparente de legalitate, personal sau prin imputernicit, un numar de 136 de dispozitii de plata potrivit carora ridicarile de numerar constituie avans pentru achizitia de terenuri.

DNA mentioneaza ca o parte din acesti bani (9,9 milioane lei) proveneau din avansul obtinut de SC Romstrade SRL prin contractul de construire a autostrazii Nadlac – Arad).

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago