Mesaj fara precedent al Comisiei Europene privind „statul de drept”: ”Acest lucru nu se va intampla in Europa. Nu in mandatul acestei Comisii”
Comisia Europeana i-a cerut Maltei sa ii gaseasca pe autorii asasinatului ābarbarā caruia i-a cazut victima jurnalista malteza Daphne Caruana Galizia, ale carei funeralii au loc vineri, si sa-si rezolve āpotentialele probleme structuraleā referitoare la statul de drept, transmite Reuters, citata de Agerpres.
In cel mai dur comentariu de pana acum privitor la derapajele antidemocratice din Malta, prim-vicepresedintele executivului comunitar Frans Timmermans a spus ca aceasta tara nu trebuie sa lase ānicio piatra neintoarsaā in cautarea autorilor asasinatului.
āOchii Europei sunt atintiti asupra autoritatilor malteze. Vrem ca cei direct sau indirect responsabili pentru aceasta crima oribila sa fie adusi in fata justitiei. Si dorim ca investigatia sa-si urmeze cursul, astfel incat orice alte nereguli care pot aparea sa faca obiectul punerii sub acuzare si potentialele probleme structurale sa fie solutionateā, a mentionat Timmermans, care in calitatea sa de adjunct al presedintelui CE, Jean-Claude Juncker, supravegheaza eforturile Bruxelles-ului de a asigura respectarea standardelor democratice de catre statele membre.
El a estimat ca este in joc democratia in mica insula mediteraneana, unde premierul, alti demnitari guvernamentali si reprezentanti ai opozitiei au urmarit in justitie pentru calomnie jurnalisti care i-au acuzat de coruptie.
āAcest lucru nu se va intampla in Europa. Nu in mandatul acestei Comisiiā, a accentuat Timmermans.
Daphne Caruana Galizia (53 de ani) a fost ucisa la 16 octombrie cu ajutorul unei incarcaturi explozive plasate sub automobilul sau in apropierea casei ei din satul maltez Bidnija. Potrivit dpa, bomba folosita in acest asasinat continea in special Semtex, un explozibil plastic extrem de puternic, iar deflagratia ar fi fost declansata cu ajutorul unui telefon mobil. Sub automobilul jurnalistei a fost plasat circa jumatate de kilogram de Semtex ā aceeasi cantitate cu cea folosita in atentatul de la Lockerbie (Scotia), din 1988, contra unui avion al companiei aeriene americane PanAm.
Nascuta in 1964 la Sliema, pe coasta nord-estica a Maltei, Daphne Caruana Galizia a crescut intr-o familie obisnuita, de conditie medie. Inainte de a-si lansa blogul Running Commentary, ea a fost un editorialist constant al publicatiei The Sunday Times of Malta, apoi a publicat in The Malta Independent. Asasinarea ei a tras un semnal de alarma asupra faptului ca vendetele politice si criminalitatea organizata devin fenomene tot mai periculoase si mai greu de controlat in Europa.
Caruana Galizia a acuzat constant politicieni si alti oficiali maltezi de coruptie in popularul sau blog, fiind data in judecata de cateva ori. Insusi premierul Joseph Muscat a devenit tinta criticilor dupa ce jurnalista a scris ca o firma al carei nume apare in scandalul āPanama Papersā, Egrant Inc., este detinuta de sotia premierului, Michelle Muscat. Potrivit ziaristei, sotia premierului maltez ar fi primit bani de la una dintre fiicele presedintelui azer Ilham Aliev, prin intermediul unei companii infiintate de Mossack Fonseca, firma de avocatura aflata in centrul scandalului āPanama Papersā.
O ancheta realizata de catre circa o suta de publicatii din intreaga lume in legatura cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvaluirea, in aprilie 2016, a unor conturi in paradisuri fiscale apartinand unui numar de 140 de responsabili politici sau personalitati. Documentele, regrupate sub denumirea de āPanama Papersā, au provenit de la casa de avocatura Mossack Fonseca, cu sediul in Panama. Potrivit Consortiului International al Jurnalistilor de Investigatii (ICIJ), ce a reunit pentru aceasta activitate 370 de jurnalisti din peste 70 de tari, mai mult de 214.000 de entitati offshore au fost implicate in operatiuni financiare in peste 200 de tari si teritorii din intreaga lume.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.