Merkel respinge ULTIMATUMUL si nu renunta la REFUGIATI. Urmeaza Planul B de inlocuire a cancelarului german?

externe

Cancelarul german Angela Merkel ‘a luat nota’ de criticile venite din randurile propriei coalitii guvernamentale cu privire la abordarea problemei afluxului de migranti, dar ea a decis sa mentina politica actuala si sa caute mai departe o strategie europeana combinata cu masuri nationale, a declarat luni purtatorul de cuvant al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert, citat de Agerpres.

Cele mai severe critici vin din partea Uniunii Crestin-Sociale (CSU), ramura bavareza a Uniunii Crestin-Democrate (CDU), care i-a dat tot luni cancelarului Merkel un nou ultimatum, al treilea, sa ia pana in martie masuri pentru reducerea fluxului de migranti extracomunitari, al caror numar a fost anul trecut de aproape 1,1 milioane.

Citeste si: ULTIMATUM pentru Merkel. Cancelarul, pandita de o REVOLTA printre proprii sustinatori

Merkel sta din ce in ce mai prost si in sondajele de opinie, mai ales dupa agresiunile sexuale comise la Koln. In acest conditii, in presa si in politica din Germania se vorbeste tot mai des despre un Plan B de inlocuirea a cancelarului. „Deoarece numarul refugiatilor nu scade, la Berlin se vehiculeaza ideea unui plan secret, ca Wolfgang Schauble (ministrul de Finante) sa devina cancelar“, scrie Birgit Baumann de la derStandard.at, citata de corespondentul hotnews.ro in Germania, Dani Rosckhoff.

Autoarea mentioneaza ca, atat in cadrul opozitiei, cat si in cel al coalitiei de guvernare, se solicita de la cancelar un „cadru mai strict“ si limitarea cotelor de acceptare pentru intrarea refugiatilor.

Merkel nu vrea sa inchida granitele. Ministrul de finante al landului Bavaria, Marcus Soder (CSU) considera insa ca politica granitelor deschise „nu e legitimata democratic“. Si vicecancelarul Sigmar Gabriel (SPD) ar fi cerut mai multa strictete in problema refugiatilor si contingente limitate de acceptare a lor.

In cazul in care Merkel ar refuza sa cedeze in privinta granitelor deschise, in cadrul Uniunii germane de guvernare ar putea fi luat in considerare „planul B“, scrie Baumann. „Atunci Uniunea s-ar distanta de Merkel si i-ar acorda increderea ministrului de finante, Wolfgang Schauble“, care ar inchide granitele, informand in prealabil Viena.

Chiar daca „planul B“ este in clipa de fata pur ipotetic, cert este ca, dupa cum il stim, Schauble (CDU, 73 de ani) nu ar spune „nu”, functiei de cancelar care i-ar apoteoza indelunga cariera politica. Cert mai este si faptul ca el incearca sa se profileze in mod repetat in vremea din urma, sustinand atat cotele limitate de refugiati, cat si inchiderea controlata a granitei germano-austriece.

Wolfgang Schauble s-a declarat pentru modificarea legii germane, in asa fel incat armata sa poata ajuta ministerul de interne in cazurile extreme, cand situatii ca acelea din Koln o impun.

In mandatul sau de ministru de finante, bugetul german a fost trei ani la rand excedentar. Cu surplusul de bani el promite sa rezolve financiar o parte din problema refugiatilor. Pentru rezolvarea acesteia la nivel european, Schauble a propus de curand introducerea unei „taxe europene pe benzina“, care sa fie perceputa de toate cele 28 de state membre ale UE.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: