news

Melescanu si-a invatat lectia dupa scandalul Ierusalim. Nu mai actioneaza de capul lui, Iohannis confirma ca este de acord cu pozitia privind Brexit

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi la Salzburg ca scrisoarea semnata de ministrul de Externe, Teodor Melescanu, alaturi de omologii sai din Polonia si Lituania, prin care se cere ca ”vocea Regatului Unit sa fie ascultata” reflecta pozitia Romaniei.

”Nu s-a discutat aceasta chestiune, e o scrisoare a ministrilor, nu a tarilor, insa pe fond eu am spus deseori aceste lucruri, Romania si Marea Britanie au multe pozitii comune. Scrisoarea reflecta pozitia Romaniei”, a mentionat Iohannis.

Ministrii de Externe din Polonia, Lituania si Romania au cerut intr-un articol comun publicat de portalul Politico.eu ca ”vocea Regatului Unit sa fie ascultata” si au spus ca fara Regatul Unit ”abordarea globala a UE ar putea slabi”. Cei trei ministri din estul UE au rupt astfel solidaritatea Uniunii Europene in privinta negocierilor cu Marea Britanie, scrie The Sun, preluat de Rador.

”Marea Britanie, in posura sa de membru al Consiliului de Securitate ONU, putere nucleara si posesor al unui sfert din capacitatile de aparare ale Europei, este unul dintre pilonii actiunii externe a UE. Fara Marea Britanie, pozitia UE pe scena globala ar putea fi slabita, facand-o mult mai vulnerabila la amenintarile externe”, au scris cei trei ministri, reflectand exact pozitia pe care Marea Britanie vrea sa o impuna in timpul negocierilor cu UE pentru a-si mari marja de manevra.

”Este in interesul UE sa implice Londra in domeniul politicii de securitate si de aparare, cat mai mult posibil. Retragerea Marii Britanii din UE este o situatie fara precedent si, ca atare, necesita solutii fara precedent. De aceea trebuie sa ne asiguram ca exista un flux constant de informatii intre noi si ca vocea Regatului Unit este ascultata”, au mai scris cei trei ministri de Externe.

”Exista inca probleme de rezolvat cand vine vorba despre retragerea Marii Britanii din UE. Cum negocierile pentru Brexit intra intr-o faza decisiva, avem o responsabilitate comuna pentru a asigura o retragere ordonata si a conveni termenii relatiei noastre viitoare. Dar chestiunile de politica externa si securitate ar trebui sa fie tratate ca probleme separate – pentru a ne asigura ca ele nu cad victima posibilelor neintelegeri pe alte chestiuni. Trebuie de asemenea sa ne canalizam energiile pentru a realiza un parteneriat ambitios in politicile externe si de aparare exact de la momentul retragerii Marii Britanii din UE”, au mai scris cei trei ministri.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago