Medicii din Spitalul Judetean Focsani, epuizati si insuficient platiti, limiteaza numarul de garzi

news

Medicii din Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) „Sf. Pantelimon” Focsani isi limiteaza numarul de garzi din cauza epuizarii fizice si psihice, dar si a remuneratiei mici.

Aceasta situatie genereaza un deficit semnificativ in acoperirea unor specialitati medicale esentiale, in special la Urgenta, potrivit reprezentantilor unitatii medicale, informeaza agerpres.ro

„La nivelul SJU Focsani, colegii nostri fac eforturi deosebite pentru a acoperi liniile de garda, dar exista specialitati deficitare, cum sunt Bolile Infectioase, Cardiologia, Psihiatria si Neurologia. Posturile vacante nu atrag suficienti medici din cauza salarizarii si conditiilor geografice,” a declarat managerul spitalului, Rodica Ifrim.

Managerul a subliniat ca remunerarea garzilor este insuficienta, iar lipsa zilelor libere dupa garzi contribuie la epuizarea personalului.

„Remunerarea garzilor este mult mai mica decat salariul. De asemenea, cazuistica este grea, volumul mare de lucru dubleaza orele de munca, iar garzile sunt voluntare, ceea ce creeaza un cerc vicios al epuizarii,”a explicat Ifrim.

Spitalul depune eforturi pentru a atrage noi specialisti, in special rezidenti, in domeniile deficitare precum Bolile Infectioase, Cardiologia si Pediatria.

Potrivit directorului medical al spitalului, Laurentiu Taban, Spitalul Judetean Focsani gestioneaza aproximativ 90% dintre urgentele din Focsani, ceea ce inseamna o incarcare extrema pentru personalul medical.

„In Pediatrie, de exemplu, intr-o singura garda se ajunge la 100-110 pacienti, iar in Psihiatrie, cazurile redirectionate de politie noaptea cresc presiunea. Medicii au ajuns la un punct de saturatie si prefera sa plece, unii chiar demisioneaza complet,” a afirmat Taban.

Directorul medical a tras un semnal de alarma asupra situatiei sistemului medical judetean: „Sistemul de urgenta din spitalele judetene este pe drumul catre moarte clinica. Daca lucrurile nu se schimba, acest sistem de sanatate se va prabusi,” a avertizat Taban.

El a explicat ca actualul cadru legislativ, alaturi de separarea contractelor de munca de cele de garda, descurajeaza medicii sa ramana in spitalele de stat, multi preferand mediul privat, unde conditiile financiare si volumul de munca sunt mai atractive.

In judetul Vrancea functioneaza in prezent sase spitale: doua in Focsani si cate unul in Adjud, Panciu, Vidra si Dumbraveni. Alte doua spitale, din Marasesti si Odobesti, au fost desfiintate in ultimii ani, amplificand astfel presiunea asupra unitatilor ramase.

Medicii si managerii spitalului fac apel la autoritati pentru reforme urgente si o reevaluare a legislatiei, in vederea sustinerii personalului medical si asigurarii unui sistem de sanatate sustenabil.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: