Meta Platforms Inc. a permis unei retele de pagini Facebook sa posteze peste 4.100 de anunturi politice care o atacau pe Elena Lasconi, candidata pro-UE la presedintia Romaniei, si sa promoveze figuri de extrema dreapta, inclusiv pe Calin Georgescu, in perioada premergatoare alegerilor din tara, arata influenta agentie Bloomberg.
Campania a fost derulata pe 25 de pagini Facebook, aparent separate, ale unor entitati ale caror site-uri web partajeaza infrastructura de gazduire, publicitate si e-mail, indicand un efort organizat de a influenta alegerile, potrivit unui raport al grupurilor de cercetare a amenintarilor digitale Reset Tech si Check First.
Nu este clar cine a fost in spatele retelei, care a stimulat postarile politice pe Facebook si Instagram cu cheltuieli de publicitate de pana la 264.909 EUR (279.610 USD), potrivit raportului.
Victoria socanta a lui Georgescu, pro-rus si iubitor de TikTok, in alegerile prezidentiale din Romania, acum abandonate, din 24 noiembrie, a pus rolul companiilor de social media sub o examinare intensa. Autoritatile romane s-au concentrat asupra platformei TikTok a ByteDance Ltd., acuzand-o ca a oferit „expunere masiva si tratament preferential” candidatului nationalist putin cunoscut anterior. Dar raportul intocmit de Reset Tech si Check First indica un efort mai amplu de a influenta rezultatul alegerilor.
La 6 decembrie, instanta suprema din Romania a anulat votul din primul tur de luna trecuta din cauza unor acuzatii de ingerinta din partea Rusiei, aceasta fiind prima hotarare de acest fel din istoria tarii. Decizia a fost luata in urma publicarii unor documente declasificate de catre serviciul de informatii al tarii, care aratau cum campania lui Georgescu, alimentata de TikTok, ar fi putut fi coordonata de „actori de stat” straini. Un document arata ca Romania a fost tinta unor „atacuri hibride agresive ale Rusiei”. Moscova a negat orice interferenta.
„In timp ce rolul TikTok in amplificarea dezinformarii in timpul campaniei electorale din Romania a fost in centrul atentiei, noi dovezi arata ca platformele Meta Facebook si Instagram au fost utilizate pentru a raspandi mesaje politice agresive, afirmatii neverificate si relatari polarizante”, au scris autorii raportului.
Meta a refuzat sa comenteze continutul raportului, dar a subliniat comentariile facute de Nick Clegg, presedintele pentru afaceri globale, saptamana trecuta. „Nu vedem nicio dovada a unor incidente majore pe platformele noastre din Romania”, a declarat el jurnalistilor, adaugand ca societatea a fost in contact «aproape zilnic» cu autoritatile romane, a relatat Euronews.
Postarile promovate pe Facebook il descriu pe Georgescu drept un „presedinte patriot” care apara natiunea impotriva establishmentului politic. Liderul Uniunii Salvati Romania, Lasconi, a fost caracterizat drept un „diavol” si o marioneta a Occidentului, in timp ce actualul presedinte Klaus Iohannis a fost descris drept un „dictator” pentru sprijinul acordat lui Lasconi.
Unele dintre anunturi exprimau, de asemenea, sustinerea pentru George Simion, liderul partidului nationalist Alianta pentru Unirea Romanilor.
Cercetatorii au identificat campania folosind Biblioteca de anunturi a Meta, o initiativa de transparenta care ofera detalii despre agentii de publicitate care utilizeaza platformele de social media ale companiei. Cercetatorii au calculat ca reclamele au fost vizualizate de 199 de milioane de ori incepand cu luna august, folosind cifrele dezvaluite in Ad Library.
Profilurile advertiserilor inregistrati aveau pagini de Facebook cu administratori localizati in mare parte in Romania si se prezentau ca site-uri de stiri sau divertisment. Dar site-urile nu aveau informatii juridice sau editoriale, iar multe dintre ele erau legate prin adrese IP comune, design web identic si configuratii comune de e-mail si ad-tech, indicand o structura de administrare centralizata, potrivit raportului.
Raportul se face ecoul unor constatari anterioare ale publicatiei media romanesti Context, care a dezvaluit ca Alianta pentru Unirea Romanilor a dezvoltat o retea de pagini de Facebook neautentice, mascate ca portaluri de stiri, pentru a amplifica propaganda si teoriile conspiratiei.
Social media este un vector popular pentru publicitatea politica si dezinformare, deoarece permite directionarea precisa a mesajelor. In ultimii ani, platformele au luat masuri pentru a reprima eforturile secrete de interferenta electorala si au introdus controale mai stricte in ceea ce priveste campaniile de publicitate politica.
Meta a declarat ca a eliminat aproximativ 20 de operatiuni secrete de influentare din intreaga lume in acest an si ca Rusia este prima sursa a unei astfel de activitati, conform unei postari pe blog publicate saptamana trecuta de Clegg.
Meta a afirmat ca majoritatea operatiunilor s-au straduit sa construiasca audiente autentice, unele dintre acestea folosind „aprecieri” si adepti falsi pentru a parea mai populare decat erau.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…