Marile companii producatoare de combustibili fosili sunt departe de atingerea obiectivelor climatice. Gigantul BP este singurul care a facut ceva
In ciuda mesajelor care promoveaza un viitor cu emisii reduse de dioxid de carbon, multe dintre cele mai importante companii de petrol si gaze din lume nu reusesc sa indeplineasca obiectivele climatice globale. In plus, isi fac planuri de extindere, relateaza Deutsche Welle.
La aproape un deceniu de la istoricul Acord de la Paris din 2015, companiile din domeniul petrolului si gazelor naturale nu sunt nici pe departe in masura sa indeplineasca obiectivele de limitare a incalzirii globale la 1,5 grade Celsius.
Aceasta este evaluarea celui mai recent raport al Carbon Tracker, un grup de reflectie cu sediul la Londra care monitorizeaza modul in care pietele financiare si investitiile pot afecta schimbarile climatice. Evaluarea a comparat 25 dintre cele mai mari companii de petrol si gaze din lume, inclusiv BP, TotalEnergies, PetroChina si Saudi Aramco.
Dupa ce a analizat datele publice, Carbon Tracker a evaluat fiecare companie de petrol si gaze in cinci domenii cheie: planuri de investitii, proiecte aprobate recent, planuri de productie, obiective de emisii si politici de remunerare a directorilor executivi, care pot fi folosite pentru a recompensa directorii executivi pentru a stimula productia.
Compania care a iesit cel mai bine in clasament a fost gigantul petrolier britanic BP, desi abia a obtinut nota trecere.
Dintre marile companii de petrol si gaze analizate de Carbon Tracker, BP a fost inca singura care si-a propus sa isi reduca productia pana in 2030. Alte trei companii europene – Repsol din Spania, Equinor din Norvegia si Shell din Marea Britanie – s-au angajat sa mentina stabile volumele de productie.
Majoritatea companiilor evaluate de Carbon Tracker planuiau sa isi extinda productia de combustibili fosili in urmatorul deceniu. La capatul extrem, multinationala americana ConocoPhillips isi propune sa creasca productia cu 47% in urmatorii cinci-opt ani, comparativ cu productia din 2022.
Aceste planuri de extindere par sa fie in contradictie cu tendintele predominante in domeniul energiei. In raportul sau World Energy Outlook publicat anul trecut, Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a estimat ca cererea de combustibili fosili va incepe sa scada in viitorul apropiat.
„Cererea globala de carbune, petrol si gaze naturale va atinge un punct maxim inainte de 2030”, se arata in raportul AIE. Acest lucru deschide riscul unei supraoferte si al faptului ca aceste mari companii ar putea fi nevoite sa renunte la unele dintre planurile lor de extindere.