news

Marele Premiu pentru cea mai avansata inima artificiala din lume, castigat de o echipa de la Universitatea Iasi

Marele premiu pentru cea mai avansata inima artificiala a fost castigat de echipa din Iasi a Universitatii de Medicina si Farmacie ”Grigore T. Popa”. Aceasta a paricipat, la sfarsitul saptamanii trecute, in Texas, Statele Unite, la finala unei competitii internationale, care isi propune sa incurajeze si sa sprijine cercetarea dedicata dezvoltarii inimii artificiale, anunta Radio Romania Iasi.

Proiectul MAVIS, al Centrului de Inovare si Transfer Tehnologic al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, s-a calificat alaturi de alte sapte echipe de cercetatori din Statele Unite, Marea Britanie, Suedia, Egipt, Australia si Noua Zeelanda.

Coordonatorul echipei din Iasi, doctor in stiinte medicale Alexandru Plesoianu, spune ca spre sfarsitul acestui an vor incepe testele pre-clinice pentru inima artificiala la care lucreaza alaturi de cateva zeci de studenti, tehnicieni si medici:”Am plecat de la probleme, ce probleme au inimile artificiale actuale si anume, durabilitatea scazuta, cateva luni pana la doi ani, inimile actuale si noi am facut un concept pentru a putea functiona peste zece ani, efectele secundare, precum infectiile, una dintre principalele cauze de scaderea a calitatii vietii si de deces.

Noi reducem spre zero riscul de aparitie al acestor efecte alimentand wireless dispozitivul si accesibilitatea. In momentul acesta, toate inimile, cele disponibile, sunt de o dimensiune atat de mare incat este inaccesibila pentru copii, pentru ca nu incape in spatiul toracic, cat si pentru persoanele de talie mai mica. Pentru femei in general este o problema sa poata sa beneficieze de acesta terapie, iar noi am redus dimensiunile, am miniaturizat si poate fi implantata de la copil pana la adulti de talie mare.”

Inima artificiala dezvoltata la Iasi ar putea intra in teste clinice peste aproximativ cinci ani, iar termenul estimat pentru a deveni gata de utilizare este de aproximativ zece ani, mai spune Alexandru Plesoianu de la Centrul de Inovare si Transfer Tehnologic al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago