Marea hotie. USR a descoperit, cum s-a pus la cale furtul a peste 200.000 de semnaturi „Fara penali”: „Ordinul a venit de sus, iar functionarii l-au executat fara cracnire”
Presedintele Comitetului de Initiativa „Fara Penali in Functii Publice”, Mihai Badea, explica detaliat intr-o postare pe Facebook cum au incercat oamenii lui Liviu Dragnea de la varful Camerei Deputatilor sa fure peste 200.000 de semnaturi ale Initiativei „Fara penali in fucntii publice” pentru a a invalida acest demers. Principalul vinovat este Secretarul General al Camerei Deputatilor, Silvia Claudia Mihalcea. Aceasta se va alege cu plangere penala.
„Joi la 11 dimineata am avut o intalnire cu Secretarul General al Camerei Deputatilor, doamna Silvia Claudia Mihalcea, pentru a lamuri cum se face ca cele peste 900.000 de semnaturi care au fost depuse intre 21 septembrie 2018 si 26 octombrie 2018 s-au transformat in mai putin de 600.000 de semnaturi, conform notei informative prezentate miercuri Biroului Permanent al Camerei Deputatilor. La intalnire au mai participat Georgica Toba (Sef Departament Legislativ), Andreea Stancescu (Director Cabinet Secretar General) si deputatii USR Dan Barna (Presedinte USR), Cristina Pruna (Lider Grup USR Camera Deputatilor) si Stelian Ion. Inainte sa va spun cum a fost discutia, am sa va prezint pe scurt cateva informatii punctuale, astfel incat sa intelegeti ce s-a intamplat si de ce.
Dupa cum unii dintre dumneavoastra stiti deja, pentru ca propunerea de revizuire a Constitutiei sa ajunga la vot in Parlament, aveam nevoie sa obtinem minim 500.000 de semnaturi la nivel national in maxim 5 luni si o saptamana. Mai mult decat atat, trebuia ca in cel putin 21 de judete sa strangem peste 20.000 de semnaturi. Campania a avut loc intre 22 martie 2018 si 31 august 2018, perioada la finalul careia am reusit sa indeplinim cele doua conditii, adunand peste 1.000.000 pe tara si depasind pragul de 20.000 in 23 de judete.
Conform legii, listele de sustinatori au fost intocmite pe localitati, prinse in dosare snuruite, numerotate si sigilate. Asadar, fiecare dintre cele peste 4.000 de dosare continea doar liste cu semnatari domiciliati intr-o anumita comuna, oras, municipiu sau sector de Bucuresti. Acestea au fost predate primarilor, care aveau obligatia sa le verifice in maxim 15 zile lucratoare (n.r. 3 saptamani) de la data primirii, pentru atestarea calitatii de cetatean cu drept de vot si a domiciliului sustinatorilor. Din rea credinta si/sau pentru ca legea nu explica motivele care justifica invalidarea unei semnaturi, foarte multi primari de la PSD (dar si din alte partide, inclusiv PNL!) au cautat nod in papura pentru a nu lua in considerare cat mai multe posibil. Astfel, au invalidat semnaturi pentru ca oamenii n-au completat etajul la care locuiesc, sau n-au trecut al doilea ori al treilea prenume, sau au gresit o cifra la CNP ori la numarul actului de identitate, etc.
In mod absolut firesc, numarul semnaturilor validate de primari a fost mai mic decat numarul semnaturilor depuse la primarii. In fond, acesta este rolul primarilor, sa elimine din calcul semnaturile celor care n-au completat toate datele personale cerute de lege sau le-au trecut total gresit. De aceea, pe coperta a doua a fiecarui dosar, primarul mentiona ca acesta contine X semnaturi in total (ex. 1.000), din care a validat Y semnaturi (ex. 900). Cu cat mai mare dosarul, cu atat mai multe invalidari. Daca nu era semnalata absolut nicio problema, era mai probabil ca primarul sa nu fi verificat bine listele decat ca totul sa fi fost perfect. Au existat unele erori la completare, mai ales cand semnatarii n-aveau acte la ei si ne spuneau datele din amintiri.
Data limita pana la care trebuia sa depunem la Parlament listele atestate de primari era 22 septembrie 2018, dar cum pica intr-o sambata, le-am predat cu o zi mai inainte. Din cele peste 1.000.000 de semnaturi am adus in acea zi aproximativ 800.000, pentru ca restul nu fusesera inca atestate si returnate de primari. Teoretic puteam sa le lasam la oricare dintre cele doua camere, dar am ales Camera Deputatilor pentru ca o alta initiativa similara incredintata Senatului cu 2 ani in urma fusese redirectionata la Camera Deputatilor, in mod inutil si nejustificat. Am dorit sa evitam repetarea aceluiasi scenariu si ne asteptam ca lucrurile sa mearga mai repede de aceasta data. N-a fost asa, insa. Nici pe departe.
Zeci de oameni, membri ai comitetului de initiativa si angajati ai Camerei Deputatilor, au lucrat impreuna pana tarziu in noapte pentru a verifica toate dosarele si a intocmi opisul procesului verbal de predare-primire, care s-a intins pe nu mai putin de 158 de file. La final am insistat ca stampilele ambelor parti sa fie aplicate pe fiecare fila, atat pe exemplarul nostru, cat si pe exemplarul lor. Nu mi-am imaginat atunci cat de inspirata urma sa se dovedeasca aceasta idee cateva luni mai tarziu. Ca avocat de litigii mi s-a parut logic sa-mi iau o masura de precautie, dar ma asteptam sa fie suficienta pentru a descuraja orice tentatie de a face sa dispara din dosare. Ulterior au mai existat doua depuneri de liste, pe masura ce le primeam de la primarii, ultima fiind pe 26 octombrie 2018.
Potrivit legii, Secretariatul General al Camerei Deputatilor trebuia sa faca doar trei lucruri: sa-si copieze toate listele (o risipa inutila de spatiu, hartie, cerneala, curent electric, munca si timp, in conditiile in care originalele ajung la Curtea Constitutionala), apoi sa retina dosarele care n-au fost atestate de primari si intr-un final sa le trimita pe celelalte la Curtea Constitutionala. Atat si nimic mai mult. Pentru copiere au adus 7 imprimante performante, dar niciodata n-am gasit mai mult de 2-3 persoane in camera respectiva si o singura data le-am surprins lucrand. De cele mai multe ori ii gaseam tolaniti in fotolii, la o barfa cu nelipsita cafeluta in fata, ca orice angajati la stat care se respecta. Cand ii intrebam cat mai dureaza, se plangeau ca organizarea este mai proasta decat la Senat si ca nu exista personal suficient care sa copieze listele mai rapid de cateva luni. Nu mi-au spus insa ca se ocupau si de alte lucruri.
Ce s-a intamplat de fapt? Pe 4 februarie 2019 a inceput o noua sesiune parlamentara. Intrucat aflaseram de cateva zile ca au terminat de copiat listele, reprezentantul USR in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a solicitat in scris adaugarea pe ordinea de zi a transmiterii propunerii de revizuire si a listelor de sustinatori catre Curtea Constitutionala. Doua zile mai tarziu, soc si groaza: ne trezim cu o nota de informare conform careia numarul total de semnaturi pe care l-am fi depus la Parlament ar fi de numai 591.097, cu peste 300.000 mai putine decat numarul lor real. Mai mult decat atat, se mentiona ca 93.775 din acestea nici n-ar fi fost atestate de primari. Scazand numarul mic din numarul mare mai ramaneau 497.322 de semnaturi considerate in regula, cu putin sub pragul de 500.000 prevazut in Constitutie, asa ca printr-o coincidenta uimitoare.
Unele consecinte le stiti deja din presa. Deputatul “Mitraliera” de la PSD, Catalin Radulescu, unul dintre condamnatii penal care se simt direct vizati de aceasta initiativa, s-a grabit sa declare ca 500.000 de semnaturi ar fi false, iar colegul sau Florin Iordache “Alta Intrebare” ar intentiona sa depuna o plangere penala la Parchetul General, nu personal ci in numele Biroului Permanent al Camerei Deputatilor. (Ca ce chestie?) E cazul clasic in care hotul striga “hotii”, cu mentiunea ca aici penalii striga “penalii”. Dupa mine n-au decat sa se planga unde vor, cata vreme trimit listele de sustinatori la Curtea Constitutionala, cu toate semnaturile pe care le-au primit de la noi anul trecut.
Revenim acum la intalnire. Doamna Silvia Claudia Mihalcea, in varsta de 39 de ani, este Secretar General al Camerei Deputatilor din 21 februarie 2017. Aceasta functie inseamna, mai mult sau mai putin, seful tuturor salariatilor institutiei. Anterior a fost adjunct al aceluiasi post (2016-2017), director general la Oficiul National al Registrului Comertului (2012-2016), avocat (2011-2012) si consilier parlamentar a lui Viorel Hrebenciuc (2000-2010), marele sforar al PSD, poreclit “Guzganul Rozaliu” de jurnalistul Cristian Tudor-Popescu. In 2014, numele dumneaei a aparut in stenograma unei conversatii din dosarul retrocedarilor ilegale, prin care Viorel Hrebenciuc il asigura pe Dumitru Iliescu ca “fata lui” de la ONRC il va ajuta sa-si rezolve o problema cu nu stiu ce firma. Inseamna toate astea ceva concret in cazul de fata? Nu neaparat, dar mi s-a parut interesant sa mentionez cateva detalii biografice.
Unul dintre lucrurile cele mai enervante este atunci cand cineva iti jigneste inteligenta spunandu-ti niste povesti nemuritoare de parca ai fi ultimul idiot de pe planeta sau ca si cum te-ai fi nascut alaltaieri. Exact in postura asta m-am aflat la acea intalnire. Ni s-a relatat ca, fara ca nimeni sa solicite acest lucru, au considerat ca trebuie sa faca niste statistici de 138 de pagini privind dosarele in care primarii au invalidat 20 de semnaturi sau mai multe. N-au putut insa sa explice utilitatea practica a acestui demers sisific, care a condus la intarzierea cu 5 luni a transmiterii documentelor catre Curtea Constitutionala. Trebuie spus ca indiferent de rezultat, legea nu permitea sub nicio forma Camerei Deputatilor sa retina documentele. Asadar, la fel de util ar fi fost sa estimeze cati metri de sfoara am folosit la legarea listelor in dosare, sau care este numarul total de caractere, cu si fara spatii.
Cat despre diferenta imensa dintre numarul semnaturilor predate de noi si cel prezentat de ei in nota informativa, ne-au spus ca cele peste 300.000 de semnaturi ar fi in dosarele unde primarii au invalidat mai putin de 20 de semnaturi si pe care nu le-ar fi luat in calcul, din motive care s-au dovedit din nou inexplicabile. Halucinant a fost cand au insistat in mod repetat ca existenta acestor semnaturi ar rezulta cumva din text, unde scrie negru pe alb ca “se constata diferente intre numarul semnaturilor care figureaza in opisul Comitetului de initiativa (591.097) si numarul semnaturilor atestate potrivit Legii nr. 189/1999, rezultand o diferenta de peste 93.775”. Toata aceasta fraza, pe care au si subliniat-o ca sa se vada mai bine, este un mare fals: opisul a fost intocmit de ambele parti, iar numarul semnaturilor depuse a fost de 931.249, dintre care atestate de primari 825.624.
Pentru noi lucrurile sunt destul de clare, mai trebuie doar sa fie dovedite. Prin aceasta manevra josnica s-a incercat tergiversarea procedurii, acreditarea ideii ca semnaturile ar fi false, justificarea formularii unei plangeri penale, dar mai ales dosirea unui numar de semnaturi suficient de mare astfel incat totalul sa scada sub pragul de 500.000, iar Curtea Constitutionala sa respinga initiativa pe motive de procedura. Ordinul a venit de sus, iar functionarii l-au executat fara cracnire, de teama sa nu-si piarda locurile de munca. Din pacate pentru ei, daca cineva va raspunde penal pentru aceste fapte, nu politicienii vor fi aceia. Exista suspiciuni rezonabile de abuz in serviciu, fals intelectual, uz de fals si poate chiar sustragere sau distrugere de inscrisuri.
Predarea documentelor la Curtea Constitutionala, care trebuia sa aiba loc joi, a fost amanata pana luni. Motivul oficial ar fi necesitatea pregatirii unei camere in acest sens. Sau poate si-au dat seama ca nu suntem fraieri si s-au hotarat sa aduca inapoi semnaturile dosite ca sa nu iasa si mai rau decat atat. Ceea ce pot sa va spun cu certitudine este ca voi fi la fata locului pentru a verifica daca absolut toate dosarele sunt in regula si ajung acolo unde trebuie. Si ar fi bine sa fie”, a explicat Mihai Badea.
USR: Peste 200.000 de semnaturi pentru „Fara penali” au fost furate
Seful USR Dan Barna a anuntat in urma cu doua zile ca PSD incearca sa trimita la CCR un numar de semnaturi mai mic decat pragul de 500.000 impus de lege, ca sa invalideze initiativa. USR a constatat ca lipsesc foarte multe dosare depuse cu semnaturi depuse in Parlament, „fara nicio explicatie”. „Plangerea penala este pregatita”, spune Barna.
„ALERTA! Dragnea fura si dosare cu semnaturi Fara Penali. Am analizat nota pentru CCR intocmita de Secretariatul General al Camerei Deputatilor cu privire la semnaturile Fara Penali si am constatat cu stupoare ca apare o cifra suspecta de 591.097 de semnaturi inregistrate, in conditiile in care USR a depus peste 800.000 de semnaturi in Parlament, restul pana la un milion fiind inca blocate prin primarii din tara. In aceasta nota LIPSESC foarte multe dosare depuse, fara nicio explicatie. Tot in nota apare o cifra de 93.775 semnaturi care nu sunt atestate de primarii din motivele abuzive pe care le stiti deja (lipsa celui de-al doilea prenume sau adresa incompleta pentru ca lipseste etajul).
De fapt, PSD incearca sa trimita la CCR un numar de semnaturi mai mic decat pragul de 500.000 impus de lege, ca sa invalideze initiativa. Ajunge cu minciunile!
Avem documente stampilate ca sa demonstram fiecare semnatura depusa. Avem copii dupa dosare cu stampila Camerei Deputatilor. Este fals in acte oficiale ceea ce face Liviu Dragnea prin Secretariatul General, dupa ce a comis un abuz in serviciu si a blocat peste 100 de zile initiativa in Camera Deputatilor. Comanda politica a lui Dragnea a devenit mai importanta decat legea. Secretariatul Camerei Deputatilor nu avea competenta de a verifica semnaturile, ele au fost deja validate de primarii.
Maine la ora 11, INAINTE de trimiterea initiativei la CCR, vom clarifica situatia. Presedintele comitetului de initiativa Mihai Badea, alaturi de Stelian Ion si Cristina Pruna vor merge la Secretariatul General sa lamureasca lucrurile. Plangerea penala este pregatita”, a scris Dan Barna pe Facebook.