Opt deputati (4 de la PSD) au depus la Parlament o initiativa legislativa, chiar in aceste zile grele pentru toti romanii, prin care cer ca Avocatul Poporului sa aiba o indemnizatie lunara echivalenta judecatorilor cu grad maxim de la Inalta Curte.
De asemenea, in initiativa se prevede ca Avocatul Poporului sa aiba si pensie speciala.
„La implinirea varstei standard de pensionare, Avocatul Poporului si adjunctii Avocatului Poporului, care au indeplinit cel putin un mandat complet ( 5 ani- n.red.), beneficiaza de pensie calculata potrivit prevederilor legale aplicabile judecatorilor. Fostii Avocati ai Poporului si fostii adjuncti al Avocatului Poporului, care au indeplinit cel putin un mandat complet, au dreptul la pensie si recalcularea acesteia in aceleasi conditii,” se arata in propunerea legislativa, citata de ziare.com.
Proiectul este semnat de patru deputati PSD (Florin Iordache, Adrian Solomon, Marian Cucsa si Claudia Gilia), doi deputati UDMR (Izabella Ambrus si Eva Csep), deputatul PNL Adriana Saftoiu si deputatul Steluta Cataniciu (neafiliat). Documentul a fost inregistrat la Camera Deputatilor pe 9 martie 2020.
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat pe 12 martie ca acest proiect sa fie discutat in procedura de urgenta, dupa ce pe 10 martie respinsese o cerere similara, potrivit portalului Camerei Deputatilor.
Potrivit actualei prevederi din Legea nr. 35 din 13 martie 1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, aceasta functie este asimilata ca rang, salarizare si conditii de pensionare cu functia de ministru, iar functia de adjunct al Avocatului Poporului este asimilata ca rang, salarizare si conditii de pensionare cu functia de secretar de stat, beneficiind in mod corespunzator de toate drepturile acestora.
De asemenea, la data pensionarii sau recalcularii pensiei anterior stabilite, Avocatul Poporului beneficiaza de pensie calculata similar cu cea a judecatorilor Curtii Constitutionale.
La sfarsitul lunii ianuarie 2020, actualul Avocat al Poporului, Renate Weber, a contestat la CCR legea care elimina pensiile speciale. „Sunt motive multiple de neconstitutionalitate (…) am avut sesizari de la diverse categorii profesionale si analizand am constatat ca sunt probleme mari de neconstitutionalitate”, a spus Weber.
Proiectul legislativ prevede o forma mai ampla de reforma a Avocatului Poporului. Sunt modificari de esenta in activitatea acestei institutii.
„Scopul adoptarii unui nou act normativ, dupa aproximativ 23 de ani de la prima reglementare a legii de organizare si functionare a institutiei Avocatului Poporului si dupa multe modificari si completari, este de natura a imbunatati cadrul legal necesar garantarii drepturilor si libertatilor constitutionale ale persoanelor fizice,” se arata in expunerea de motive.
Iata cateva modificari propuse:
– Avocatul Poporului si adjunctii Avocatului Poporului care nu au domiciliu si nici locuinta proprietate personala in Bucuresti beneficiaza, de la data numirii in functie, de cazare gratuita, de transport saptamanal la si de la localitatea de domiciliu, in conditiile prevazute de lege pentru deputati si senatori.
– Avocatul Poporului si adjunctii Avocatului Poporului au dreptul la pasaport diplomatic in conditiile legii.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…