Marea Britanie: Primii pui rezistenti la gripa aviara din lume ar putea deschide calea pentru cresterea pasarilor de ferma modificate genetic
Oamenii de stiinta au creat primii pui de pasare din lume rezistenti la gripa aviara, un progres care ar putea deschide calea pentru cresterea pasarilor modificate genetic in fermele din Marea Britanie.
Pasarile, care aveau mici modificari la o singura gena, au fost foarte rezistente la gripa aviara, noua din zece pasari neprezentand niciun semn de infectie atunci cand au fost expuse la o doza tipica de virus, potrivit The Guardian.
Cu toate acestea, infectiile nu au fost complet blocate, iar oamenii de stiinta spun ca acest lucru ar trebui sa fie obtinut inainte ca puii modificati genetic sa poata fi introdusi in ferme, din cauza riscului ca virusul sa evolueze si sa devina mai periculos pentru oameni.
Prof. Wendy Barclay, de la Imperial College London, co-autor al studiului, publicat in Nature Communications, a declarat: „In doze naturale, puii nostri modificati genetic pareau intr-adevar rezistenti, dar cand am luat o doza foarte mare (de virusi), am observat la jumatate dintre pui o infectie. „Acest lucru ne-a aratat o dovada a conceptului ca putem avansa spre a face puii rezistenti la virus, dar nu am ajuns inca acolo.”
Rezultatele preliminare sugereaza ca editarea a trei gene, si nu doar a uneia, ar putea preveni infectiile de ultima ora, ceea ce ridica perspectiva introducerii acestor pasari in Marea Britanie, unde este permisa editarea genetica a culturilor si animalelor.
Exista ingrijorare cu privire la raspandirea gripei aviare, care a dus la moartea a sute de milioane de pasari din intreaga lume in ultimii doi ani. De asemenea, virusul s-a raspandit in populatiile de mamifere, inclusiv foci, lei de mare si nurci, si a provocat mai multe decese umane.
Cercetatorul principal, Dr. Mike McGrew, de la Institutul Roslin al Universitatii din Edinburgh, a declarat: „Gripa aviara extrem de patogena este raspandita in Asia, Europa, Africa, America de Nord, iar acum s-a raspandit in America de Sud si exista temeri ca se va muta in Antarctica”.
„Acest lucru provoaca o mortalitate fara precedent in randul pasarilor salbatice si efecte devastatoare asupra pasarilor de ferma … si exista o teama tot mai mare ca gripa aviara ar putea sa treaca la oameni si sa duca la o alta pandemie.”
Vaccinarea pasarilor este costisitoare si are o eficacitate limitata din cauza evolutiei rapide a virusului gripal. Masurile de biosecuritate mai stricte, cum ar fi tinerea gainilor in spatii inchise, afecteaza bunastarea animalelor.
McGrew a declarat: „Editarea genetica ofera o cale promitatoare catre o rezistenta permanenta la boala, care ar putea fi transmisa din generatie in generatie, protejand pasarile de curte si reducand riscurile pentru oameni si pentru pasarile salbatice.”
Cercetarea s-a concentrat asupra unei gene, ANP32, care produce o proteina pe care virusul gripal o deturneaza pentru a se replica. Barclay a declarat: „Ne-am gandit ca, daca am putea intrerupe aceasta interactiune si am putea impiedica utilizarea proteinei, virusul nu s-ar mai putea replica.”
Echipa a crescut pui folosind editarea genetica Crispr pentru a face mici modificari ale genei ANP32A. Atunci cand puii editati genetic au fost inoculati cu 1.000 de unitati infectioase ale virusului – echivalentul unei expuneri in lumea reala – doar una din 10 pasari a fost infectata. Toate pasarile de control au fost infectate.
Atunci cand au fost expuse la o doza extrem de mare de 1 milion de unitati infectioase, cinci din cele 10 pasari au fost infectate, desi cu o incarcatura virala mult mai mica decat cea observata la puii de control.
Profesorul Massimo Palmarini, de la Universitatea din Glasgow, care nu a fost implicat in aceasta noua lucrare, a declarat: „Nu sunt deloc ingrijorat de siguranta produselor modificate genetic pentru consumator. Acestea vor fi la fel de sigure ca si cele pe care le avem acum – la urma urmei, am putea considera reproducerea tuturor animalelor noastre domestice din ultimii 10.000 de ani ca un fel de proces lent de editare genetica”.
„Riscul cheie care trebuie luat in considerare este daca un animal editat genetic ar putea favoriza aparitia unor virusi cu caracteristici diferite.”
Somonii AquAdvantage au o modificare genetica care ii face sa creasca mai repede si au fost primele animale modificate genetic aprobate pentru consumul uman in SUA si Canada in 2015.
Porcii GalSafe au fost aprobati in SUA in 2020 pentru consumul uman. Acestia sunt modificati genetic astfel incat sa nu produca zaharuri alfa-gal, ceea ce inseamna ca pot fi consumati de persoanele cu sindrom alfa-gal, care poate provoca reactii alergice usoare pana la severe.
In 2020, SUA au aprobat, de asemenea, „bovinele cu parul slick” (PRLR-Slick) ca aliment. Acestea sunt modificate genetic pentru a avea o blana care creste rezistenta animalelor la temperaturi mai ridicate.