Marea Britanie aproba instalarea de noi cabluri submarine catre Europa pentru a stimula exporturile de energie eoliana
Autoritatea de reglementare a energiei Ofgem a aprobat cinci noi legaturi submarine de energie electrica din Marea Britanie catre continent si Irlanda, deoarece tara incearca sa profite de pe urma unui boom al capacitatii eoliene si sa devina un exportator net de energie electrica pana la sfarsitul deceniului, relateaza Bloomberg.
Planurile includ conexiuni noi de pana la 4,6 gigawati catre Belgia, Tarile de Jos si Germania pe sub Marea Nordului si conexiuni de aproximativ 1,5 gigawati catre Irlanda si Irlanda de Nord, a transmis autoritatea de reglementare intr-un comunicat. In prezent, natiunea importa energie din Franta in majoritatea zilelor pentru a ajuta la satisfacerea cererii.
Alaturi de o crestere semnificativa a capacitatii eoliene offshore, interconectoarele sunt o parte cheie a planurilor Marii Britanii de a ajunge la o retea de energie curata pana in 2030. Pentru a indeplini acest obiectiv, operatorul de retea din Marea Britanie a estimat ca transferul de energie prin astfel de cabluri va trebui sa creasca cu 50% pana la sfarsitul deceniului.
„Pe masura ce trecem la un sistem de energie curat, care se bazeaza mai mult pe energia eoliana si solara intermitenta, aceste noi conexiuni vor contribui la valorificarea potentialului vast al Marii Nordului si vor juca un rol-cheie in aprovizionarea noastra cu energie, care sa fie mai ieftina si mai putin dependenta de pietele straine volatile de gaz”, a declarat Akshay Kaul, director general pentru infrastructura la Ofgem.
Printre cele cinci proiecte se numara doua care sunt cunoscute ca active hibride offshore, care leaga un parc eolian de pe mare direct intr-un interconector. Acest lucru ar permite parcului sa trimita energie catre piata cu cel mai mare pret, in loc sa o trimita mai intai la reteaua nationala pentru a fi exportata mai tarziu.
Cele doua proiecte hibride sunt dezvoltate de National Grid Plc impreuna cu operatori din Belgia si Tarile de Jos.
„Cererea de energie electrica a consumatorilor se asteapta sa se dubleze in urmatorii 25 de ani, iar daca sunt construite aceste interconexiuni ar fi oferita flexibilitatea de care avem nevoie in sistem atat acum, cat si in 2050”, a declarat Ben Wilson, presedintele National Grid Ventures.