Marea Britanie a inaugurat un centru cuantic de calcul in care a investit un milliard de lire sterline. NQCC va fi utilizat in medicina, securitate nationala, aparare sau energie
Un Centru Cuantic de Calcul de inalta tehnologie, deschis de guvernul britanic, va aborda schimbarile climatice, va supraalimenta inteligenta artificiala, va descoperi noi medicamente si ar putea chiar ajuta la realizarea „rotatiilor medicilor” in sistemul public de sanatate din Anglia, NHS, scrie The Telegraph.
Centrul National de Calcul Cuantic (NQCC) din Oxfordshire, Harwell a fost deschis saptamana trecuta si va gazdui 12 computere cuantice diferite.
Calculatoarele cuantice sunt capabile sa lucreze pentru mai multe probleme in acelasi timp si pot finaliza sarcini in cateva minute, ceea ce altfel ar dura cateva zile pentru computerele conventionale.
Ministrii din cabinetul britanic spera ca NQCC va coordona cercetarea cuantica in Marea Britanie si va permite ca tehnologia sa inceapa sa fie aplicata si in afara laboratorului, in lumea reala.
Aproximativ 1 miliard de lire sterline s-au investit din bugetul de stat in tehnologii cuantice, in ultimul deceniu, si sunt vazute ca investitii intr-un domeniu cheie pentru inovare vizand cresterea economica viitoare, de catre Departamentul pentru Stiinta, Inovare si Tehnologie al guvernului Marii Britanii.
„Ideea privind calculul cuantic este ca poate face mai multe lucruri in paralel si este probabil cel mai bun atunci cand se ocupa cu o multime de variabile diferite care se schimba tot timpul”, a declarat Lord Vallance, ministrul stiintei, la deschiderea NQCC din Harwell, Oxfordshire.
„Exista unele probleme stiintifice in care te poate ajuta, cum ar fi sa cum faci o substanta chimica care ar putea interactiona ca un drog cu ceva din organism.
Pe de alta parte, exista astazi un exemplu in NHS (Sistemul public de sanatate) care testeaza daca prin acest mijloc s-ar putea analiza rotatiile medicilor din sistem, foarte complicate, care interactioneaza cu multe parti in miscare pentru a optimiza sistemul.”
El a asigurat ca Regatul Unit considera “pasul cuantic” ca unul de importanta pentru securitatea nationala, precum si din perspectiva stiintifica si tehnologica.
Calculatoarele cuantice au fost mult timp promovate ca fiind cheia crearii retelelor de internet care nu pot fi sparte, cu o criptare imposibil de atacat.
Insa computerele cuantice promit, de asemenea, ca vor putea decoda orice cifra sau criptare, care ar face pe oricine care nu are capacitati cuantice, vulnerabil la spionaj.
„Avansul tehnologic este important si din punct de vedere geopolitic si s-a pornit o competitie in acest sens”, a spus Lord Vallance.
„Cuantica este una dintre domeniile importante pentru securitatea si rezilienta nationala si, prin urmare, trebuie sa fim cu adevarat buni in asta pentru a ramane competitivi intr-o lume competitiva cu capacitati in crestere in aceste domenii si intr-o varietate de tari nedemocratice care nu impartasesc valorile noastre.”
Lord Vallance a adaugat ca domeniul cuantic ar putea fi „cu adevarat fundamental” intr-un mod similar cu actuala revolutie AI, dar a avertizat ca suntem inca „la bazele” procesului.
„Nu cred ca cineva poate prezice cat de mare va fi – acest domeniu – dar cu siguranta poti visa cat de mare ar putea fi”, a mai spus el.
„Si avand in vedere tipurile de lucruri pe care le poate face, aceste provocari computationale masive in paralel cu multe variabile, acest lucru ar putea fi cu adevarat, cu adevarat important.
„Nu va fi la fel ca la AI, in sensul ca fiecare persoana se va intalni – cu domeniul cuantic – in fiecare zi, dar veti puteti vedea cum va deveni “destul de fundamental” pentru mai multe industrii.
Ceea ce se intampla aici va avea un impact asupra mai multor sectoare si acesta nu mai este doar un lucru teoretic interesant de facut.
Acest lucru va crea locuri de munca si afaceri si va avea un impact asupra vietilor. De exemplu, capacitatea de a distribui energia mai eficient va duce in cele din urma la modificari ale pretului pe care il platim pentru aceasta. Deci este important pentru societate.”