Marea batalie pentru Herson. Ucrainenii avanseaza, rusii isi pregatesc fuga: „Moscova vrea sa lase in urma un detasament pregatit sa moara pentru compatriotii sai”
Institutului pentru Studiul Razboiului (ISW) anunta ca Rusia si-a inceput retragerea din regiunea sudica Herson si este posibil ca acest lucru sa continue in urmatoarele saptamani.
Comandamentul Operational de Sud al Ucrainei a declarat ca Moscova transfera munitii, echipamente militare si unitati prin intermediul unui feribot de pe malul vestic al raului Nipru pe malul estic, in timp ce 2.000 de soldati rusi tin linia frontului pentru a acoperi retragerea.
ISW afirma ca retragerea Rusiei necesita ca un detasament „bine antrenat, profesionist si pregatit sa moara pentru compatriotii sai” sa ramana pentru a tine linia de lupta impotriva atacului ucrainean.
Oficialii instalati de Rusia au incercat cu disperare sa transforme orasul Herson, un obiectiv principal pentru ambele parti datorita industriilor sale cheie si a portului fluvial si maritim important, intr-o fortareata, in timp ce incercau sa evacueze zeci de mii de locuitori.
Oficiali britanici din domeniul apararii, citati de Newsweek, au declarat sambata ca fortele rusesti consolideaza punctele de trecere peste raul Nipru, in apropiere de Herson, si pentru prima data „dupa zeci de ani” au folosit un pod de barje de langa podul avariat Antonovski.
While ruzZians attack critical infrastructure to paralyze the country and freeze civilians, Ukrainian soldiers advance in the Kherson region.
Remember Ukraine is defending itself against ruzZia, occupied Belarus and Iran.#lviv #kherson #donetsk pic.twitter.com/8m8EUjXZ1Y— TheLvivJournal (@LvivJournal) October 22, 2022
Intre timp, exista temeri din ce in ce mai mari ca fortele rusesti vor incerca sa arunce in aer barajul de la Centrala Hidroelectrica (HPP) Kakhovka si sa dea vina pe Kiev, pentru a-si acoperi retragerea si a opri fortele ucrainene sa urmareasca fortele rusesti mai adanc in regiunea Herson.
Raul Nipru ocupa un loc important in batalia regionala, deoarece indeplineste functii critice – treceri pentru provizii, trupe si civili; apa potabila pentru sudul Ucrainei si peninsula anexata Crimeea; si producerea de energie de la o statie hidroelectrica. O mare parte din zona, inclusiv centrala electrica si un canal care alimenteaza cu apa Crimeea, se afla sub control rusesc.
Oficialii din Herson, instalati la Kremlin, au declarat ca bombardamentele ucrainene asupra unei treceri de feribot pe raul Nipru au ucis doi jurnalisti care lucrau pentru un post de televiziune local pe care l-au infiintat sub ocupatie. Cel putin alte doua persoane ar fi fost ucise, iar 10 membri ai echipei de emisie si rude ale acestora au fost raniti, a anuntat agentia rusa de stiri Tass
Natalia Humeniuk, o purtatoare de cuvant a comandamentului operational din sudul Ucrainei, a confirmat ca armata ucraineana a lovit podul Antonivski din apropierea punctului de trecere, dar numai in timpul unei stingeri de noapte pe care oficialii instalati de Rusia au instituit-o pentru a evita victimele civile.
„Noi nu atacam civili si asezari”, a declarat Humeniuk pentru televiziunea ucraineana.
Loviturile ucrainene anterioare au facut ca podul Antonivski sa devina inoperabil, ceea ce a determinat autoritatile ruse sa infiinteze treceri cu feribotul si poduri de pontoane pentru a reloca civilii si a transporta provizii catre trupele ruse din Herson, care se afla pe malul vestic al Niprului.
Oficialii instalati de Rusia incearca sa evacueze pana la 60.000 de persoane din Herson pentru siguranta lor si pentru a permite armatei sa construiasca fortificatii. Armata ucraineana a raportat vineri ca angajatii bancilor, lucratorii medicali si profesorii au fost relocati pe masura ce infrastructura orasului se desfiinta.
„Situatia este cu adevarat dificila”, a declarat adjunctul sefului administratiei regionale instalate la Kremlin in Kherson, Kirill Stremousov, intr-o inregistrare video pe care a postat-o pe Telegram. „Astazi pregatim orasul Herson ca pe o fortareata pentru aparare si suntem pregatiti sa ne aparam pana la ultimul. Sarcina noastra este sa salvam oamenii, sa construim aparari si sa protejam orasul”.
Orasul Herson, cu o populatie de aproximativ 284.000 de locuitori inainte de razboi, a fost una dintre primele zone urbane pe care Rusia le-a capturat atunci cand a invadat Ucraina si ramane cel mai mare oras pe care il detine.
Intr-un efort aparent de a impiedica ostilitatile sa scape de sub control, secretarul american al apararii, Lloyd J. Austin, l-a contactat vineri pe ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, pentru prima lor convorbire telefonica din 13 mai. Oficialii din domeniul apararii au declarat ca rusii nu au raspuns la eforturile SUA de a stabili convorbiri.
Desfasurarea de avioane si trupe de catre Rusia in bazele aeriene din Belarus a ridicat spectrul unui alt front la granita de nord a Ucrainei, desi presedintele belarus Alexander Lukasenko a declarat vineri: „Nu mergem nicaieri astazi … Daca nu vreti sa luptati cu noi, atunci nu o vom face, nu va fi niciun razboi”.
Statul major al armatei ucrainene a avertizat ca Belarus ar putea ataca pentru a taia rutele de aprovizionare cu arme si echipamente occidentale. Interventia Belarusului ar putea, de asemenea, sa deturneze resursele Ucrainei si sa slabeasca contraofensiva sa din sud.
In timp ce perspectivele de pace par slabe, Kremlinul a insistat vineri ca Putin a fost deschis la negocieri „inca de la inceput” si ca „nimic nu s-a schimbat”. Purtatorul de cuvant Dmitri Peskov a declarat reporterilor ca Putin „a incercat sa initieze discutii atat cu NATO, cat si cu Statele Unite chiar inainte de operatiunea militara speciala” – termenul rusesc pentru razboiul sau din Ucraina.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat ca razboiul lui Putin s-a intors impotriva sa. „Presedintele Putin crede ca aceste atacuri vor frange cumva vointa poporului ucrainean. In schimb, el nu face decat sa le adanceasca hotararea de a-si apara tara”, a declarat Blinken vineri reporterilor.
„Moscova poate stinge luminile in toata Ucraina, dar nu poate, nu va stinge spiritul ucrainean. Presedintele Putin a crezut ca poate diviza alianta transatlantica; in schimb, ne-a apropiat si mai mult”, a subliniat Blinken.