news

Marcel Iures implineste astazi 72 de ani. Este unul dintre cei mai mari si modesti actori ai Romaniei: „Pana la urma, ce trebuie sa faca un om? Sa se trezeasca, sa se spele, sa se inchine, sa-si hraneasca copilul si apoi sa munceasca”

Marcel Iures, unul dintre cei mai buni actori de teatru si film din Romania, a implinit pe 2 august 2023 varsta de 72 de ani.

El a fost desemnat de doua ori drept cel mai bun actor de teatru din Romania.

Actorul Marcel Iures s-a nascut la 2 august 1951, la Bailesti, judetul Dolj. A absolvit in 1978 Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica ”I.L. Caragiale” din Bucuresti.

In perioada 1978-1980 a jucat la Teatrul National Cluj, dupa care a desfasurat, incepand din anii ’80, o prodigioasa activitate teatrala la teatrele ”Bulandra” si ”Odeon” din Bucuresti. Dintre piesele de teatru in care s-a remarcat, prin talentul, prezenta scenica si profunzimea interpretarii, amintim: ”Romeo si Julieta” (1978), ”Cum va place” (1979), ”Hamlet” (1985, in rolul lui Horatio), ”Dimineata pierduta” (1986), ”Merlin sau tara pustie” (1991),”Richard al III-lea” (1993), ”Trei surori” (1995), ”Caligula” (1996, in rolul principal), ”O noapte furtunoasa” (1999). A jucat, de asemenea, in spectacolul ”Hamlet”, pus in scena in 1996 de Tompa Gabor la Teatrul National din Craiova. Aceasta montare a piesei ”Hamlet” a fost desemnata ”Cel mai bun spectacol al anului 1996”, distinctie acordata de Sectia Romana a Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru din Romania (AICT).

Marcel Iures a facut senzatie in cadrul unui turneu sustinut in Marea Britanie in 1993 si 1994 cu spectacolul ”Richard al III-lea”, in regia lui Mihai Maniutiu.

Din 1995, Marcel Iures este presedinte al Fundatiei Cultural Artistice Teatrul ACT, punand bazele primei scene independente de teatru din Romania. Dintre spectacolele in care a jucat pe scena Teatrului ACT mentionam: ”Creatorul de teatru” de Thomas Bernhard (premiera in 2001), ”Ultima banda a lui Krapp” de Samuel Beckett (2003), ”Capra sau cine e Sylvia?” de Edward Albee (2007), ”Acasa la tata” de Mimi Branescu (2009), toate in regia lui Alexandru Dabija.

Se remarca, de asemenea, in spectacole la Teatrul National de Televiziune sau la Teatrul National Radiofonic.

Joaca, astfel, alaturi de alte mari nume ale scenei romanesti (Victor Rebengiuc, Gina Patrichi, Silvia Popovici, Irina Petrescu, Mariana Buruiana, Traian Stanescu, Gheorghe Cozorici, Marcel Iures, Virgil Ogasanu, Constantin Dinulescu, Matei Gheorghiu, Marian Hudac, Alfred Demetriu s.a.) in spectacolul ”Stalpii societatii”, de Henrik Ibsen, adaptat si ecranizat de Televiziunea Romana in anul 1988, in regia lui Dan Necsulea, precum si in ”Subprefectul” de Duiliu Zamfirescu, regia artistica a lui Eugen Todoran (premiera in 1985), alaturi de Valeria Seciu si Stefan Sileanu, tot o productie a Televiziunii Romane.

Marcel Iures face parte, alaturi de Maia Morgenstern, Anne Marie Ziegler, Coca Bloos, Eugen Cristea, Claudiu Bleont si altii, din distributia spectacolului radiofonic ”Alba ca Zapada si cei sapte pitici” de Fratii Grimm, regia artistica Toma Enache, a carui premiera a avut loc in 2012.

De asemenea, face parte din distributia spectacolului de teatru radiofonic ”O scrisoare pierduta” de Ion Luca Caragiale, adaptarea radiofonica si regia artistica Alexandru Dabija (2012), precum si din distributia piesei ”Bacchanalia” de Goran Stefanovski, scenariul radiofonic si regia artistica Mihai Lungeanu, difuzata in premiera la 28 noiembrie 2013.

Si in domeniul cinematografiei prestatia sa actoriceasca este remarcabila, Marcel Iures creand roluri de neuitat : ”Vis de ianuarie” (1978), ”Punga cu libelule” (1980), ”Castelul din Carpati” (1981), ”Sa mori ranit din dragoste de viata” (1983), ”Sezonul pescarusilor” (1985), ”Domnisoara Aurica” (1986), ”Cei care platesc cu viata”, ”Vacanta mare” (1988), ”Un bulgare de huma” (1989), ”Balanta” (1991), ”O vara de neuitat”, ”Somnul insulei” (1993), ”Faimosul paparazzo”, ”Fii cu ochii pe fericire” (1999), ”Amen” (2002, in regia lui Costa Gavras), ”3 pazeste” (2003). A mai jucat in lungmetrajele lui Radu Gabrea ”Calatoria lui Gruber” (2008) si ”Manusi rosii” (2011). A jucat, alaturi de Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, Mihaela Sarbu, Barry Gifford, precum si multi alti actori de renume ai cinematografiei romanesti, in filmul ”Tatal fantoma” (2011, regia Lucian Georgescu), detinator al Premiului special la Festivalul de Film International Almaty “Shaken’s Stars” 2012.

Dupa 1995, i-au fost deschise portile Hollywood-ului: a jucat in ”Misiune: Imposibila” (”Mission: imposible”, 1996), alaturi de Tom Cruise, in ”Pacificatorul” (”The Peacemaker”, 1997), impreuna cu Nicole Kidman si George Clooney, in ”Razboiul lui Tom Hart”, 2002, avandu-i ca parteneri pe Bruce Willis si Colin Farrell.

’’Eu cred ca sunt mai degraba un om preocupat de spirit. Asta e singura zona libera si, daca vreti, e o dubla libertate: libertatea de a medita la asta si libertatea dobandita prin puterea exemplului,’’ marturiseste marele actor.

Mai recent, Marcel Iures a primit rolul principal in filmul “Octav”, o productie cinematografica regizata de Serge Ioan Celebidachi, fiul renumitului dirijor si compozitor Sergiu Celibidache. Filmul “Octav” este o coproductie Romania-Marea Britanie, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.

Marcel Iures este presedinte de onoare al Festivalului national de teatru tanar Ideo Ideis, organizat anual la Alexandria de Asociatia culturala T.E.T. Alexandria, precum si presedinte al Festivalului International de Film independent ANONIMUL. A fost invitatul special al celei de-a treia editii a maratonului teatral ”25 de ore de teatru non-stop”, desfasurat la Sibiu in zilele de 30 si 31 martie 2013.

’’Pana la urma, ce trebuie sa faca un om? Sa se trezeasca, sa se spele, sa se inchine, sa-si hraneasca copilul si apoi sa munceasca. Daca se poate, macar sa respecte trei din cele 10 porunci. Daca te uiti la lista de reguli si la cea de datorii, vei vedea ca pe prima ai “dreptul sa inveti, dreptul la informare”, iar pe a doua ai “obligatia sa inveti, datoria sa te informezi”. Despre o astfel de iubire de tara vorbesc. Nu despre aceea declarata la televizor de cei care se simt responsabili sa ne invete, sa ne educe, doar pentru ca declara public ca isi iubesc tara mai mult,’’ spune Marcel Iures.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa
Tags: marcel iures

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

2 luni ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

2 luni ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

2 luni ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

2 luni ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

2 luni ago