news

Majorarea taxelor pe jocurile de noroc, planuita de guvern, ar putea creste cu 40% nivelul veniturilor la buget, aducand in plus aproape jumatate de miliard de dolari in 2023 si 2024

Taxele de licentiere si de autorizare a organizatorilor de jocuri de noroc din Romania vor fi majorate ceea ce va avea o influenta pozitiva asupra cresterii veniturilor colectate la bugetul de stat de pana la 40%, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta privind privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, publicat marti seara de Ministerul Finantelor si citat de Agerpres.

„Referitor la propunerea de modificare a cuantumului taxelor specifice activitatilor din domeniul jocurilor de noroc, de precizat este faptul ca prin cresterea nivelului acestora (…) se estimeaza o influenta pozitiva asupra cresterii veniturilor colectate la bugetul de stat de pana la 40%. Astfel, pentru restul anului 2023 si anul 2024 se estimeaza ca veniturile colectate la bugetul de stat sa atinga cifra de 583,4 milioane lei”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit sursei citate, organizarea si exploatarea activitatii de jocuri de noroc pe teritoriul Romaniei constituie monopol de stat, iar statul roman are dreptul exclusiv de a decide conditiile in care un operator economic are posibilitatea sa realizeze o astfel de activitate pe teritoriul roman, stabilind care sunt conditiile de licentiere, respectiv de autorizare.

Astfel, jocurile de noroc la distanta sau jocurile de noroc online trebuie sa fie organizate si autorizate pe teritoriul Romaniei, locul unde operatorii economici licentiati si autorizati, in conditiile legii, isi desfasoara activitatea si ulterior in baza activitatii desfasurate trebuie sa plateasca impozite si taxe in conformitate cu reglementarile legale in vigoare.

„(…) se impune modificarea art. 1, alin. (2) si art. 1^3, alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, cat si introducerea unei prevederi noi, articolul 15 alin. (1) litera B punctul (X), masuri ce vor duce la intarirea ordinii sociale si economice, la o mai buna previzionare si colectare a taxelor si impozitelor datorate la bugetul de stat, la o protectie sporita a jucatorilor, precum si la prevenirea si combaterea activitatilor infractionale cu implicatii transfrontaliere”, se mentioneaza in nota de fundamentare.

Totodata, pentru prevenirea si combaterea dependentei de jocuri de noroc, elaborarea de politici coerente privind sprijinul acordat persoanelor vulnerabile, protectia minorilor sau a altor grupuri vulnerabile din punct de vedere social si economic (…) este necesara realizarea infrastructurii IT – hardware si software, care sa cuprinda baza de date digitala, la nivel national privind persoanele autoexcluse si cele indezirabile si dezvoltarea unei linii de comunicare de tip telverde, precum si majorarea substantiala a contributiei anuale a operatorilor de jocuri de noroc licentiati pentru promovarea respectarii principiilor si masurilor privind jocurile de noroc responsabile social.

Astfel, se infiinteaza pe langa Oficiul National pentru Jocuri de Noroc (ONJN) o activitate finantata integral din venituri proprii in conformitate cu prevederile Legii nr. 500/2002 privind finantele publice. In acest context, potrivit proiectului, veniturile proprii se constituie din contributiile organizatorilor jocurilor de noroc licentiat. Aceste contributii anuale sunt: pentru organizatorii de jocuri de noroc la distanta licentiati din clasa I – 500.000 euro anual; pentru persoanele juridice implicate direct in domeniul jocurilor de noroc traditionale si la distanta licentiate din clasa II – 15.000 euro anual; jocurile la distanta monopol de stat clasa III – 100.000 euro anual.

Oganizatorii de jocuri de noroc traditionale licentiati vor avea contributii pentru jocurile loto de 200.000 euro anual, pentru jocurile de videoloterie: 100 euro pentru fiecare aparat anual, pentru pariurile mutuale: 50.000 euro anual, pentru pariurile in cota fixa: 200.000 euro anual,
pentru pariurile in contrapartida: 100.000 euro anual, iar pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor: 4.000 euro anual pentru fiecare
masa de joc.

De asemenea, pentru jocurile caracteristice clubului de poker contributia va fi de 5.000 euro anual pentru fiecare club, pentru jocurile tip slot-machine se va aplica etapizat dupa cum urmeaza:100 de euro anual pentru fiecare slot autorizat in cursul anului 2023, proportional cu
perioada de timp ramasa dupa intrarea in vigoare a prezentei ordonante; 300 de euro anual pentru fiecare slot autorizat in cursul anului 2024 si 500 de euro anual pentru fiecare slot autorizat in cursul in anului 2025 si urmatorii. Contributia pentru jocurile bingo desfasurate in sali de joc este de 5.000 euro anual, iar pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor retelelor de televiziune: 500.000 euro anual.

Proiectul de OUG mai prevede ca veniturile din contributiile organizatorilor jocurilor de noroc licentiati incasate de catre Oficiul National pentru Jocuri de Noroc sa se vireaze in procent de 70% catre bugetul de stat, din conturile de venituri bugetare in care acestea au fost incasate, in termen de 5 zile lucratoare al lunii urmatoare incasarii, iar procentul de 30% ramas din totalul sumelor incasate este utilizat pentru activitatea finantata din venituri proprii.

„Prin sumele virate la bugetul de stat din contributiile organizatorilor jocurilor de noroc licentiati se pot asigura fondurile necesare dezvoltarii unor programe de sanatate publica si educationale in combaterea adictiei”, se arata in nota de fundamentare.

Tot pentru protejarea jucatorilor, a persoanelor aflate in situatii de risc, s-a impus instituirea unei interdictii privind comercializarea alcoolului in salile de jocuri de noroc, se mentioneaza in document.

Alte masuri ce urmaresc combaterea criminalitatii organizate, a celei economice in randul operatorilor de jocuri de noroc cat si protectia ordinii si a sanatatii publice, tinand cont si de capacitatea de control limitata a ONJN, sunt reprezentate de instituirea interdictiei acordarii unor tipuri de autorizatii, cat si a exploatarii unor anumite mijloace de joc.

Totodata, pentru asigurarea unui grad ridicat de conformare in fata obligatiilor legale, se impune cresterea nivelului de garantii pe care operatorii de jocuri de noroc trebuie sa il asigure pentru a desfasura aceasta activitate.

Potrivit proiectului, taxele anuale aferente licentei de organizare a jocurilor de noroc sunt pentru jocurile loto: 200.000 euro, pentru pariurile mutuale: 65.000 euro, pentru pariurile in cota fixa: 200.000 euro, pentru pariurile in contrapartida: 150.000 euro, iar pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor:150.000 euro.

De asemenea, proiectul mai prevede taxe pentru jocurile caracteristice clubului de poker de 25.000 euro, pentru jocurile tip slot-machine, de 150.000 euro, pentru jocurile bingo desfasurate in sali de joc – 15.000 euro, iar pentru pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor retelelor de televiziune – 150.000 euro.

In proiect se mentioneaza si taxele pentru jocurile de noroc la distanta in functie de trei categorii de licente.

In ceea ce priveste taxele aferente autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc (anuale), acestea sunt pentru jocurile traditionale de tip loto: 300.000 euro, pentru pariuri mutuale – traditionale: 21% din veniturile din jocuri de noroc, realizate la nivelul organizatorului, astfel cum sunt definite la art. 1^1 din ordonanta de urgenta, dar nu mai putin de: 120.000 euro, pentru pariuri in cota fixa – traditionale: 21% din veniturile din jocuri de noroc, realizate la nivelul organizatorului, astfel cum sunt definite la art. 1^1 din ordonanta de urgenta, dar nu mai putin de 200.000 euro, pentru pariuri in contrapartida – traditionale: 21% din veniturile din jocuri de noroc, realizate la nivelul organizatorului, dar nu mai putin de 200.000 euro.

Taxele pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor sunt: pentru fiecare masa, in municipiul Bucuresti de 70.000 euro, iar pentru fiecare masa, in alte locatii decat municipiul Bucuresti – 40.000 euro, pentru clubul de poker, in fiecare locatie, in municipiul Bucuresti: 82.500 euro, iar in alte locatii decat municipiul Bucuresti – 38.500 euro. Pentru fiecare mijloc de joc tip slot-machine, taxa aferenta autorizatiei de exploatare este de 5.300 euro.

Potrivit proiectului, pentru jocurile bingo desfasurate in sali de joc se percepe 7.500 euro pentru fiecare sala, precum si 5% din valoarea nominala a cartoanelor achizitionate de la Compania Nationala „Imprimeria Nationala” – S.A., care se achita in avans la Trezoreria Statului, cu prezentarea ordinului de plata vizat de trezorerie la ridicarea cartoanelor.

Valoarea in lei atat a taxelor pentru jocuri de noroc, cat si a garantiilor stabilite in moneda euro se determina prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent precedent momentului exigibilitatii platii, asa cum a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Acest curs se utilizeaza pe toata durata anului urmator.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago