Maia Sandu, favorita detasata in cursa prezidentiala din Moldova – ea acumuleaza cu aproape 7% mai multe optiuni de vot decat toti ceilalti zece contracandidati la un loc
Maia Sandu este marea favorita in cursa pentru fotoliul prezidential de la Chisinau, iar peste 60 % dintre cetatenii moldoveni opteaza pentru vectorul europen si vor participa la referendumul din 20 octombrie.
Sunt doar cateva concluzii ale celui mai recent sondaj realizat de Institutul Aspen Romania, Biroul de la Chisinau, impreuna cu Asociatia pentru Politica Externa si Comunitatea Watchdog Moldova in cadrul proiectului ”Definirea si combaterea naratiunilor anti-occidentale in Republica Moldova”, potrivit cotidianului local Ziarul National.
Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale, dintre cei 11 candidati inregistrati de Comisia Electorala Centrala, Maia Sandu conduce detasat si ar obtine 36,1 % dintre voturile cetatenilor, fiind urmata la distanta de mai multi candidati pro-rusi. In turul doi, Maia Sandu s-ar duela cel mai probabil cu Alexandr Stoianoglo, sustinut de socialisti. Pentru fostul procuror general ar vota 10,1 % dintre respondenti.
Totodata, liderul Partidului Nostru, fostul primar de Balti, rusofilul Renato Usatii, ar obtine 7,5 % dintre voturi, iar fosta bascana a regiunii gagauze, Irina Vlah, sustinuta si ea de Rusia, ar avea 4,1 %. Ceilalti candidati ar obtine mai putin de 3 %.
Potrivit autorilor sondajului, fata de luna august 2024, niciunul dintre candidatii la alegerile prezidentiale nu a inregistrat o crestere semnificativa de rating. Insa, ”se poate observa ca optiunile diverse existente cresc usor nivelul de nehotarare a oamenilor si ii determina sa fie mai ezitanti”. Totusi, peste 20 la suta dintre cetateni inca nu au luat o hotarare clara privind votul la alegerile prezidentiale. Prin urmare, scorul primilor patru candidati ar putea oscila usor pe parcursul urmatoarelor saptamani.
Cand vine vorba despre referendumul de aderare la Uniunea Europeana, ponderea cetatenilor care opteaza pentru vectorul european al tarii a crescut de la 57 %in aprilie 2024, la 63 %, in septembrie 2024.
Se pare ca majoritatea moldovenilor demonstreaza rezilienta in fata numeroaselor falsuri si manipulari menite sa-i demotiveze de a participa la referendum. Majoritatea sunt hotarati sa mearga la vot pentru a decide obiectivul de dezvoltare strategica pe termen lung al tarii.
ntegrare europeana, indemnand oamenii sa nu isi expuna opinia. Datele sondajului din septembrie arata insa ca in ciuda minciunilor, aproape 70 la suta dintre moldoveni considera ca referendumul din 20 octombrie 2024 este un pas important pentru procesul de aderare la UE care trebuie efectuat acum pentru a nu pierde aceasta sansa istorica.