news

„Magistratii onesti nu au solicitat niciodata astfel de privilegii”. Doua asociatii ale magistratilor critica dur proiectul lui Catalin Predoiu

Asociatia „Forumul Judecatorilor din Romania” si Asociatia „Initiativa pentru Justitie” critica proiectul Ministerului Justitiei prin care sunt instituite noi filtre pentru anchetarea si trimiterea in judecata a procurorilor si judecatorilor, cele doua asociatii sustinand ca aceasta initiativa legislativa consolideaza un soi de „impunitate larga” pentru magistrati.

Intr-un comunicat de presa remis marti, asociatiile magistratilor sustin ca, pe langa dispozitiile privind desfiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ) si revenirea la competentele legale ale parchetelor existente anterior infiintarii acestei sectii, indelung solicitate de corpul magistratilor romani si de entitatile internationale, proiectul de lege mai contine si o serie de dispozitii, calificate de Ministerul Justitiei drept „garantii procesuale solide pentru protejarea independentei magistratilor fata de orice erori judiciare sau eventuale abuzuri”.

Prin aceste dispozitii, aflate in stadiul de propunere, se doreste ca punerea in miscare a actiunii penale fata de un judecator sau procuror sa se faca doar cu autorizarea prealabila a procurorului general al Romaniei, iar trimiterea in judecata a judecatorilor si procurorilor sa se incuviinteze de Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, de Sectia pentru procurori a CSM.

Cele doua asociatii atrag atentia ca astfel de prevederi nu au fost niciodata solicitate de catre magistratii onesti din Romania si sustin ca si alte categorii sociale, cum sunt parlamentarii, ar putea sa ceara privilegii asemanatoare.

„Asemenea filtre in calea tragerii la raspundere penala a magistratilor sunt in mod evident neconstitutionale, pentru ca ar situa magistratii deasupra cetatenilor obisnuiti. Mai mult, daca astfel de modificari ar intra in vigoare, s-ar deschide calea spre crearea de privilegii si pentru alte categorii sociale, cum ar fi parlamentarii. Propunerea Ministerului Justitiei este, prin urmare, cu totul inexplicabila. Aratam ca nu a fost sesizata nici Comisia de la Venetia pentru emiterea unui aviz, absolut necesar intr-un astfel de context”, spun magistratii.

In opinia celor doua asociatii, incuviintand trimiterile in judecata, ambele sectii ale CSM ar deveni un fel de superiori ierarhici ai procurorilor de caz, ceea ce ar contraveni art. 132 alin. (1) din Constitutia Romaniei.

„Pe de alta parte, dupa adoptarea, in cursul anilor trecuti, a principiului separarii carierelor in magistratura, aproape fara exceptii, nu se poate sustine sub nicio forma necesitatea implicarii directe, nemijlocite, a unor organe administrative, cu atributii extrajudiciare, de tipul sectiei pentru judecatori a CSM, peste activitatea obisnuita a unui procuror, sub forma incuviintarii trimiterii in judecata a judecatorilor cercetati penal. De asemenea, propunerea de punere in miscare a actiunii penale fata de un judecator sau procuror numai cu autorizarea prealabila a procurorului general, in conditiile in care recenta selectie a procurorilor de rang inalt nesocoteste flagrant recomandarile Comisiei de la Venetia, GRECO si Comisiei Europene, apare ca fiind cu totul nepotrivita, incalcand fara dubii independenta procurorului de caz si creand un ‘super-procuror’, care se va bucura de impunitate totala, cat timp nu va avea cum sa-si incuviinteze cercetarea propriei persoane. Nu in ultimul rand, incuviintarea trimiterii in judecata efectuata de sectia pentru judecatori a CSM, un organ pur administrativ, cu totul distinct de parchete, poate fi de natura a pune presiune pe completul de judecata investit cu solutionarea ulterioara a acelei cauze penale”, mai spun cele doua asociatii.

Conform acestora, crearea unui corp de magistrati incoruptibili, onesti si profesionisti nu presupune acordarea unor astfel de imunitati de care niciun cetatean obisnuit nu se „bucura”.

„In consecinta, astfel de reglementari, pe care nici macar fosta guvernare, ale carei proiecte in domeniul justitiei au fost profund criticate de Comisia Europeana, Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, GRECO, Comisia de la Venetia, nu a indraznit sa le propuna, reprezinta un fapt regretabil si nescuzabil, de natura sa creeze prejudicii corpului onest al magistratilor, motiv pentru care emitentul lor trebuie sa isi asume urgent raspunderea si sa procedeze in consecinta la retragerea lor (respectiv a acelor reglementari care nu au legatura cu desfiintarea SIIJ)”, mai afirma semnatarii comunicatului.

Punerea in miscare a actiunii penale fata de un magistrat (procuror sau judecator) se poate face cu autorizarea prealabila a procurorului general, se arata in proiectul de lege al Ministerului Justitiei privind desfiintarea Sectiei speciale, care prevede instituirea unor masuri suplimentare pentru a proteja magistratii de presiunile exercitate asupra lor prin denunturi „abuzive”.

In proiectul de lege publicat marti, MJ propune modificarea unor articole din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in sensul in care anchetarea unui magistrat se face doar cu aprobarea procurorului general, iar trimiterea in judecata trebuie incuviintata de CSM.

In expunerea de motive, MJ sustine ca, „in scopul asigurarii unei protectii adecvate a magistratilor impotriva presiunilor exercitate asupra lor, impotriva abuzurilor savarsite prin sesizari/denunturi arbitrare, proiectul de lege prevede instituirea unor mecanisme suplimentare, cu rol de garantie, in cazul in care acestia au calitatea de suspect in dosare penale, reglementarea propusa asigurand, totodata, un echilibru intre aceste garantii si necesitatea unui mecanism efectiv in materia raspunderii penale a magistratilor, in situatia existentei unor probe sau indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca persoana in cauza a savarsit o infractiune”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago