politica

Mafia Lemnului a reusit sa patrunda pana la varful Guvernului. Acuzatii grave ale ministrului Mediului

Grupuri de interese au avut in fruntea Ministerului Mediului oameni care sa le serveasca acest scop de a taia lemn si de a fura din padurile Romaniei si cred ca Europei si Comisiei Europene le-au pasat mai mult de padurile din Romania decat guvernelor anterioare, a declarat, miercuri, ministrul demis al Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, intr-o conferinta de presa.

„Este oficial: Comisia Europeana a declansat, din pacate, procedura de infringement impotriva Romaniei pe tema taierilor ilegale de padure. Decizia nu a fost luata peste noapte, decizia a fost luata dupa trei ani de asteptare din partea Comisiei Europene pe aceasta tema. Prima scrisoare a Comisiei a venit in 2016, mai exact in noiembrie. De atunci, Romania era intrebata de ce nu face nimic ca padurea sa ramana padure si nu o comoara luata cu asalt de hoti. Au trecut mai bine de trei ani de atunci. Trei ani in care Comisia si-a aratat rabdarea pentru toti cei care au condus acest sector si aceasta tara. Comisia Europeana a asteptat, practic, trei ani de zile ca taierile ilegale din Romania sa inceteze. Cred ca Europei si Comisiei Europene le-au pasat mai mult de padurile Romaniei decat guvernelor anterioare. Cum nicio scrisoare a guvernelor anterioare nu a putut convinge ca se vrea cu adevarat sa se opreasca aceste taieri, in opinia mea si a expertilor singura metoda pe care au aplicat-o in mod intentionat cei care au condus Guvernul si ministerul, anterior, a fost sa amane la nesfarsit implementarea unor solutii care cu adevarat ar fi limitat si stopat taierile ilegale din Romania – si ma refer la SUMAL si la toate celelalte aplicatii care ar fi trebuit sa fie implementate cu prioritate de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (…) Aceste lucruri trebuiau facute de mult, iar faptul ca grupuri de interese au avut in fruntea ministerului oameni care sa le serveasca acest scop de a taia si de a fura din Romania nu a dus la implementarea acestor masuri”, a spus Alexe, citat de Agerpres.

Acesta a adaugat ca, in momentul de fata, „asteptam corespondenta oficiala a Comisiei si dupa ce vom analiza cele cateva zeci de pagini cu motivele invocate vom reveni cu clarificari”.

Potrivit ministrului, in cursul zilei de vineri, 14 februarie, va avea o intalnire oficiala cu comisarul european de mediu, Virginijus Sinkevicius, caruia ii va prezenta masurile gandite de autoritati pentru remedierea problemelor privind taierile ilegale de padure din Romania.

„Sunt trei luni de cand sunt in functie si am o singura varianta la indemana: sa comprimam timpul ca si cum ar trece ani si sa implementam cat mai repede masurile care pot fi luate in interesul padurilor din Romania. Vineri ma voi deplasa la Bruxelles, unde voi avea intalniri tete-a-tete cu comisarul de mediu si ii voi spune ce ne angajam sa facem, ce am inceput in aceste trei luni de cand conducem ministerul si cum vom reusi sa limitam, sa stopam taierile ilegale in Romania”, a mentionat Costel Alexe.

Demnitarul a subliniat ca pana cel tarziu in luna iulie a acestui an Sistemul Informational Integrat de Urmarire a Materialului Lemnos – SUMAL va deveni operational.

„Prima data, urmarirea traseului fiecarui arbore din padurile Romaniei. O sa facem acest lucru prin Sistemul Informational Integrat de Urmarire a Materialului Lemnos – SUMAL. Cel tarziu pana in luna iulie a acestui an il vom operationaliza. SUMAL-ul va permite monitorizarea trasabilitatii transporturilor de materiale lemnoase prin intermediul GPS cu o periodicitate de pana la 5 minute, accesul in timp real la evidenta electronica a intrarilor si iesirilor materialelor lemnoase din depozite cu confirmari de primire online. Un alt punct vizeaza fotografierea transporturilor de lemne pentru fiecare transport, automatizarea pagubelor referitoare la probleme si cantitatile din camioane. Prin SUMAL scopul nostru final este de a stopa cat mai mult transporturile de lemne cu acelasi document sau cu incarcaturi mai mari in camioane decat cele specificate in documentele de insotire a marfii. Urmarirea taierilor ilegale prin imagini satelitare este, de asemenea, o masura la care am inceput sa lucram. Suntem in stadiul in care scriem caietul de sarcini si am avut nenumarate intalniri cu cei din Romsilva si cu cei care ar putea sa ne furnizeze aceste sisteme”, a punctat ministrul.

Alexe a sustinut, totodata, ca vor fi realizate modificari importante la Codul Silvic, iar sistemul 112 va deveni operational si la Ministerul Mediului.

„Lucram la modificarea Legii privind contraventiile silvice pentru introducerea unor sanctiuni mult mai drastice. Am pregatit modificari substantiale pentru Codul Silvic: transportul materialelor lemnoase fara documente specifice va deveni infractiune. De asemenea, orice taiere sau furt de arbori din padurile Romaniei va deveni infractiune indiferent de valoarea prejudiciului produs. Romania a ramas una dintre ultimele tari din Europa care mai valorifica lemnul din vanzarea pe picior si evident ar fi trebuit sa trecem de mult la vanzarea materialului lemnos fasonat ca sa avem o evidenta mult mai clara si pentru a nu mai avea aceste cantitati mult mai mari de lemn extrase din padurile Romaniei. Am luat decizia cu cei de la STS sa introducem aici, in Ministerul, Mediului, Apelor si Padurilor, sistemul 112 cu personal silvic de specialitate care sa ajute la o mai buna informare si o conlucrare mai buna cu celelalte institutii ale statului roman, atunci cand cetatenii Romaniei semnaleaza astfel de ilegalitati silvice. Dupa cum bine stiti, o spun rapoartele, unul din cinci apeluri la 112 in care este semnalat un transport ilegal de lemne este confirmat”, a afirmat seful de la Mediu, Ape si Paduri.

Comisia Europeana (CE) a trimis, miercuri, Romaniei o scrisoare de punere in intarziere si indeamna tara sa puna in aplicare in mod corespunzator Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice intreprinderilor din sectorul lemnului sa produca si sa introduca pe piata UE produse obtinute din busteni recoltati in mod ilegal, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Aceasta scrisoare de punere in intarziere reprezinta, de fapt, deschiderea formala a procedurii de infringement.

De asemenea, Comisia Europeana a trimis, tot miercuri, scrisori de punere in intarziere Romaniei, Greciei si Maltei prin care le-a solicitat sa-si adopte primele programe nationale de control al poluarii atmosferice si sa le comunice Comisiei, in conformitate cu Directiva (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor nationale de anumiti poluanti atmosferici, informeaza un comunicat al Executivului comunitar.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: costel alexe

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

o lună ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

o lună ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

o lună ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

o lună ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

o lună ago