Luptatorii Wagner au incercat sa isi insuseasca un dispozitiv nuclear pentru a ridica miza rebeliunii din 24 iunie
In timp ce fortele Wagner se indreptau spre Moscova la 24 iunie, un alt grup de vehicule militare a deviat spre o baza militara rusa care adapostea arme nucleare. Videoclipuri si interviuri cu localnici au sustinut aceste afirmatii. Cu toate acestea, nu exista inca niciun indiciu cu privire la ceea ce s-a intamplat in continuare dupa ce luptatorii Wagner au intrat in regiunea rurala, la aproximativ 100 km de baza nucleara, Voronej-45. Cu toate acestea, oficialii occidentali au declarat ca arsenalul nuclear al Rusiei nu a fost niciodata in pericol in timpul revoltei, care s-a incheiat rapid si misterios mai tarziu in acea zi, relateaza Reuters.
Dar, intr-un interviu exclusiv acordat Reuters, seful serviciilor de informatii militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a declarat ca luptatorii wagnerieni au mers mult mai departe. El a spus ca au ajuns la baza nucleara si ca intentia lor era sa achizitioneze mici dispozitive nucleare din epoca sovietica pentru a „ridica miza” revoltei lor.
Singura bariera intre luptatorii Wagner si armele nucleare, a spus Budanov, au fost usile de acces la instalatia de depozitare nucleara. „Usile depozitului erau inchise si nu au reusit sa intre in sectiunea tehnica”, a spus el.
Reuters nu a putut stabili in mod independent daca luptatorii Wagner au ajuns la Voronej-45. Budanov nu a furnizat dovezi pentru afirmatia sa si a refuzat sa spuna ce discutii au avut loc, daca au avut loc, cu Statele Unite si alti aliati cu privire la incident. De asemenea, el nu a spus de ce s-au retras ulterior luptatorii.
O sursa apropiata Kremlinului, cu legaturi militare, a coroborat anumite parti din relatarea lui Budanov. Un contingent Wagner „a reusit sa patrunda intr-o zona de interes special, in urma careia americanii s-au agitat, deoarece acolo sunt depozitate munitii nucleare”, a declarat aceasta persoana, fara a da mai multe detalii.
O sursa din estul Ucrainei ocupate de Rusia, care are cunostinta despre acest lucru, a declarat ca incursiunea mercenarilor Wagner a provocat ingrijorare la Kremlin si a dat un impuls pentru incheierea in graba a rebeliunii, negociata in seara zilei de 24 iunie, cu ajutorul presedintelui belarus Alexander Lukasenko.
Oficialii americani si-au exprimat indoielile cu privire la aceasta versiune. Ca raspuns la o intrebare referitoare la faptul ca fortele Wagner au ajuns la baza si au incercat sa obtina arme nucleare, purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate al Casei Albe, Adam Hodge, a declarat: „Nu suntem in masura sa coroboram acest raport. Nu am avut niciun indiciu, in niciun moment, ca armele sau materialele nucleare ar fi fost in pericol”.
Matt Korda, cercetator asociat senior si manager de proiect pentru Nuclear Information Project la Federation of American Scientists, a declarat ca ar fi „practic imposibil ca un actor non-statal” sa incalce securitatea nucleara rusa. Este posibil ca Wagner sa fi avut la dispozitie mii de soldati, a spus el, dar este putin probabil ca vreunul dintre ei sa fi stiut cum sa detoneze o bomba.
„Daca ati avea un actor rau intentionat care ar putea pune mana pe o arma nucleara, ar gasi armele stocate intr-o stare de asamblare incompleta”, a spus el.”Ar trebui sa fie completate prin instalarea de echipamente specializate, iar pentru a face acest lucru ar avea nevoie de cooperarea cuiva de la Directia a 12-a”, responsabila de protejarea arsenalului nuclear al Rusiei.