Presedintele Belarusului, Alexander Lukasenko, a afirmat ca natiunile care sunt dispuse „sa se alature Uniunii statelor Rusia si Belarus” vor primi arme nucleare, la cateva zile dupa ce a sustinut ca a inceput transferul unor arme nucleare tactice de la Moscova la Minsk, relateaza CNN.
Lukasenko, un aliat apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin, a facut aceste comentarii intr-un interviu difuzat duminica de canalul de stat Russia 1.
In timpul interviului, Lukasenko a declarat ca „nimeni nu deranjeaza Kazahstanul si alte tari care au aceleasi relatii stranse pe care le avem noi cu Federatia Rusa”.
„Este foarte simplu”, a adaugat el. „Alaturati-va Uniunii statelor Belarus si Rusia. Asta e tot: vor exista arme nucleare pentru toata lumea”.
Semnat in 1999, Acordul privind instituirea Tratatului privind crearea Uniunii Statului Belarus si a Rusiei a stabilit o baza legala pentru o alianta de mare anvergura care a cuprins, printre altele, aspecte economice, informationale, tehnologice, agricole si de securitate a frontierelor dintre cele doua tari, potrivit site-ului web al guvernului belarus.
Nu a fost clar cat de larga este invitatia lui Lukasenko de a se alatura uniunii, iar acesta nu a oferit alte precizari.
Dar comentariile sale privind distribuirea de arme nucleare catre aliati care gandesc la fel ca el sunt susceptibile de a spori ingrijorarile intr-o perioada de proliferare globala si in timp ce Moscova ameninta lumea cu propriul arsenal atomic.
Joi, autocratul belarus a declarat ca a inceput transferul unor arme nucleare tactice din Rusia in Belarus, in urma unui acord semnat de Moscova si Minsk.
„A fost necesar sa se pregateasca locurile de depozitare si asa mai departe. Am facut toate acestea. Prin urmare, a inceput deplasarea armelor nucleare”, a declarat Lukasenko, potrivit agentiei de presa de stat Belta.
El a promis siguranta acestor arme, spunand: „Acest lucru nici macar nu se pune in discutie. Nu va faceti griji cu privire la armele nucleare. Noi suntem responsabili pentru asta. Acestea sunt probleme serioase.”
Putin a declarat ca Rusia va pastra controlul asupra oricaror arme nucleare tactice stationate in Belarus si a comparat aceasta miscare cu practica Washingtonului de a stationa arme nucleare in Europa pentru a impiedica tarile gazda, precum Germania, sa isi incalce angajamentele asumate in calitate de puteri nenucleare.
Belarus nu a avut arme nucleare pe teritoriul sau de la inceputul anilor 1990. La scurt timp dupa ce si-a castigat independenta in urma prabusirii Uniunii Sovietice, a fost de acord sa transfere Rusiei toate armele de distrugere in masa din epoca sovietica stationate acolo.
De la invadarea Ucrainei in urma cu mai bine de un an, Putin a folosit o retorica in crestere in mai multe randuri, avertizand asupra amenintarii „tot mai mari” a razboiului nuclear si sugerand ca Moscova ar putea renunta la politica sa de „neutilizare initiala”.
In martie, Putin a declarat ca Moscova va finaliza constructia unui depozit special pentru arme nucleare tactice in Belarus pana la inceputul lunii iulie si a spus ca Rusia a transferat deja in Belarus un sistem de rachete cu raza scurta de actiune Iskander, care poate fi echipat cu focoase nucleare.
Armele nucleare tactice sunt mai mici decat armele nucleare strategice – care pot decima orase intregi – si sunt concepute pentru a fi utilizate pe un camp de lupta limitat. Cu toate acestea, randamentul lor exploziv este totusi suficient pentru a provoca distrugeri majore.
Condamnari ferme
Statele Unite si Uniunea Europeana, precum si liderii opozitiei din Belarus, au denuntat initiativa de a desfasura arme nucleare tactice rusesti in Belarus.
„Este cel mai recent exemplu de comportament iresponsabil pe care l-am vazut din partea Rusiei de la invazia in Ucraina, in urma cu peste un an”, a declarat joi purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.
Miller a adaugat ca, in pofida raportului privind transferul, SUA nu vad „niciun motiv pentru a ne ajusta pozitia nucleara strategica” si a precizat ca nu exista „indicii ca Rusia se pregateste sa foloseasca o arma nucleara”.
UE a calificat acordul dintre Moscova si Minsk drept „un pas care va duce la o noua escaladare extrem de periculoasa”.
Iar consilierul prezidential ucrainean Mihailo Podoliak a scris duminica pe Twitter ca vorbele lui Lukasenko „indica faptul ca Federatia Rusa ‘ucide’ in mod deliberat conceptul de descurajare nucleara globala si ‘ingroapa’ Tratatul global privind neproliferarea armelor nucleare”.
Membri ai opozitiei belaruse au criticat acordul, liderul opozitiei in exil Sviatlana Tsihanouskaia afirmand intr-o postare pe Twitter ca „trebuie sa facem totul pentru a impiedica planul lui Putin de a desfasura arme nucleare in Belarus”.
„Acesta incalca in mod direct statutul nostru constitutional non-nuclear si ar asigura controlul Rusiei asupra Belarusului pentru anii urmatori. In plus, ar ameninta si mai mult securitatea Ucrainei si a intregii Europe”, a mai spus ea.
Analistii spun ca exista inca multe necunoscute cu privire la acest transfer.
„Nu stim daca acesta a inceput fizic, desi Lukasenko spune ca a inceput. Nu stim daca armele au parasit efectiv Rusia inca, nu stim cand vor fi desfasurate, nu stim ce fel de arme vor fi desfasurate”, a declarat vineri pentru CNN expertul in securitate nationala Joe Cirincione.
Cirincione, fostul presedinte al Ploughshares Fund, care se concentreaza pe reducerea amenintarii armelor nucleare, a declarat ca, daca se va continua, va fi „o etapa istorica”.
„Nu ne putem aminti un alt incident in care, in timpul unei crize, un stat inarmat nuclear sa isi fi scos armele din garnizoana si sa le fi pus pe teren, ceea ce Putin face aici”, a spus el.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…