CSM a respins, marti, propunerea Ministerului Justitiei ca Mihaiela Moraru Iorga sa fie numita procuror-sef de sectie al Sectiei de combatere a coruptiei din DNA. Avizul este insa consultativ, iar propunerea va merge mai departe la presedintele Iohannis.
Ministerul Justitiei a anuntat, marti, ca o propune pentru functia de procuror-sef de sectie al Sectiei de combatere a coruptiei in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie pe Mihaiela Moraru Iorga. Propunerea, alaturi de alte propuneri vizand functii de conducere in Parchete, a fost transmisa presedintelui Iohannis.
„In perioada 6-16 noiembrie 2023, s-au desfasurat, la sediul Ministerului Justitiei, interviurile pentru:
– 4 functii de procuror-sef de sectie in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie;
– 3 functii de procuror-sef de sectie in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie;
– 3 functii de procuror-sef de sectie in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.
Interviurile au fost desfasurate in fata comisiei de interviu constituita, potrivit legii, din reprezentantii Ministerului Justitiei, ai Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului National al Magistraturii si Academiei de Studii Economice si compusa din ministra Justitiei, secretari de stat, procurori, un profesor de management si un psiholog.
In urma fiecarei serii de interviuri, au avut loc consultari extinse si minutioase intre ministra Justitiei si toti membrii comisiei de interviu.
In urma analizei candidaturilor prin prisma celor precizate mai sus, ministra Justitiei a selectat si propus urmatorii procurori:
– pentru functia de procuror-sef de sectie al Sectiei de urmarire penala in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe domnul procuror POPA Remus-Iulian;
– pentru functia de procuror-sef de sectie al Sectiei judiciare in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe doamna procuror CONSTANTIN Antonia-Eleonora;
– pentru functia de procuror-sef de sectie al Sectiei de resurse umane si documentare in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe doamna procuror BALCAN Cristina – Daniela;
– pentru functia de procuror-sef de sectie al Sectiei parchetelor militare in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe domnul procuror NICOLAU Adrian-Cornel;
– pentru functia de procuror-sef de sectie al Sectiei de combatere a criminalitatii organizate in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, pe domnul procuror TODORAN Adrian-Petre;
– pentru functia de procuror-sef de sectie al Sectiei judiciare penale in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, pe doamna procuror MINCA Marinela;
– pentru functia de procuror-sef de sectie al Sectiei de combatere a coruptiei in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, pe doamna procuror MORARU-IORGA Mihaiela;
– pentru functia de procuror-sef de sectie al Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, pe domnul procuror ARDELEANU Ionut.
Propunerile vor fi transmise Sectiei pentru Procurori a CSM astazi, 28.11.2023, pentru obtinerea avizului in conformitate cu art.147 alin.(3) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor.
In legatura cu functiile de procuror-sef de sectie pentru Sectia de combatere a traficului de droguri si Sectia de combatere a infractiunilor de terorism si a criminalitatii informatice, ambele in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, ministra Justitiei nu a formulat nicio propunere”, s-a anunta intr-un comunicat de presa.
In iulie 2017, sefa de atunci a DNA, Laura Codruta Kovesi, a revocat-o pe Mihaiela Iorga Moraru din functia de procuror DNA. Moraru a dat-o in judecata pe Kovesi, cerand despagubiri de 10.000 de euro. Ea a sustinut ca asupra ei au fost facute presiuni de ordin moral si emotional.
Mihaiela Moraru Iorga a acuzat-o pe Kovesi ca a chemat-o in birou si ca a fost intrebata daca ar putea urgenta dosarul unui fost ministru al carui nume era vehiculat pentru postul de premier.
Procesul s-a incheiat cu anularea ordinului de revocare, fara plata unor despagubiri.
Ulterior, in 8 februarie 2018, DNA a trimis-o in judecata pe Mihaiela Moraru Iorga pentru favorizarea faptuitorului si fals intelectual, fiind acuzata ca a desfasurat activitati de ancheta in afara cadrului legal, in paralel cu urmarirea penala derulata de DIICOT intr-un dosar care il viza pe omul de afaceri Florian Walter. Peste cateva luni, ICCJ anula rechizitoriul DNA.
Mihaiela Moraru Iorga a activat apoi la Sectia Speciala.
Iorga a fost sustinuta puternic la vremea respectiva de postul Antena 3, in acelasi timp in care derula o campanie de linsare a Laurei Codruta Kovesi.
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…