„Logica schizofrenica” a Occidentului si scrisoarea sefului ONU. Ce a declarat Lavrov presei la ONU
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a catalogat drept schizofrenice declaratiile Occidentului potrivit carora discutiile dintre Rusia si Ucraina vor fi posibile doar dupa contraofensiva Kievului, in cadrul unei conferinte de presa la New York, scrie Tass.
Ministrul a spus ca Moscova si-a declarat toate obiectivele in timpul operatiunii militare speciale, dar ar dori sa afle ce urmareste Occidentul in Ucraina. De asemenea, el i-a indemnat pe cei care teoretizeaza despre posibilitatea unui al treilea razboi mondial sa dea dovada de responsabilitate. Printre altele, ministrul a vorbit si despre posibilul raspuns al presedintelui rus Vladimir Putin la o scrisoare a secretarului general al ONU, Antonio Guterres.
Redam mai jos principalele remarci ale lui Lavrov, facute in cadrul unei conferinte de presa pentru a rezuma rezultatele vizitei sale in Statele Unite in cadrul presedintiei ruse in Consiliul de Securitate al ONU.
Situatia din Ucraina
„Acum, a aparut aceasta teorie amuzanta: sa ne asiguram noi (natiunile occidentale – TASS) de succesul contraofensivei Ucrainei si apoi vom cere Ucrainei, [presedintelui Vladimir] Zelenski sa inceapa discutiile. Dar aceasta este o logica schizofrenica. Noi nu vrem ca nicio amenintare la adresa securitatii noastre sa vina de pe teritoriul ucrainean, iar aceste amenintari se acumuleaza acolo de ani de zile, mai ales dupa lovitura de stat din februarie 2014”.
Vorbind despre faptul ca realizarea pacii in Ucraina este posibila in acest an, el a declarat „Nu pentru sperante si asteptari sunt eu platit.”
Retorica celui de-al treilea razboi mondial
In opinia lui Lavrov, discursul Occidentului despre un posibil al treilea razboi mondial „inlocuieste o conversatie profesionala normala intre politicieni responsabili”.
Afirmatiile potrivit carora, daca Ucraina este invinsa, ar fi imposibil de evitat un al treilea razboi mondial, sunt iresponsabile: „Sper ca cei care le fac [declaratiile] sa isi pastreze capul rece si sa actioneze in mod responsabil.”
Acordul privind cerealele si scrisoarea lui Guterres
Raspunsul la scrisoarea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, adresata presedintelui rus, Vladimir Putin, cu privire la acordul privind cerealele, „va veni dupa ce destinatarul va fi pus la curent cu aceasta”.
„Daca aceasta hartie va fi facuta publica, nu ar fi foarte decent. Ar indica o alta incercare de a exercita presiuni asupra situatiei care a fost condusa intr-un punct mort de catre colegii nostri occidentali”, a spus el.
Guterres plateste eforturile de deblocare a exporturilor agricole ale Rusiei, dar aceste eforturi nu au produs „practic niciun rezultat „.
Obuze cu uraniu saracit
Marea Britanie trebuie sa isi inteleaga responsabilitatea de a furniza fortelor ucrainene proiectile cu uraniu saracit, deoarece exista oameni care au cazut prada consecintelor loviturilor cu astfel de obuze, a declarat Lavrov.
„Nu conteaza ce spun ei ca nu este radioactiv si ca nu se afla pe listele AIEA. Exista fapte si interviuri cu oameni care au avut de suferit [de pe urma consecintelor loviturilor cu astfel de proiectile] in fosta Iugoslavie (in timpul bombardamentelor NATO din 1999 – TASS). Acestea au fost prezentate pe canalele de televiziune din intreaga lume. Asadar, [Marea Britanie] trebuie sa isi inteleaga responsabilitatea”.
Vize americane pentru jurnalistii rusi
Rusia va lua in considerare situatia privind neacordarea de vize americane pentru jurnalistii rusi: „Cu siguranta vom tine cont de acest comportament din partea guvernului american <...> si vom tine cont de el atunci cand americanii ne vor solicita ceva.”
Schimburi de prizonieri intre Rusia si SUA
In prezent, aproximativ 60 de cetateni rusi sunt incarcerati in inchisorile americane, iar „in majoritatea cazurilor, acuzatiile aduse impotriva lor sunt foarte discutabile”.
Lavrov insusi nu ia parte la negocierile ruso-americane privind schimbul de detinuti.
Dupa o intalnire la Geneva in 2021, Statele Unite si Rusia au infiintat un canal de comunicare special pentru a discuta problemele „cetatenilor rusi detinuti in SUA si ale cetatenilor americani detinuti in Federatia Rusa”, a reamintit el. Cu toate acestea, canalul „nu a avut in vedere aducerea acestei probleme in lumina reflectoarelor publice cu scopul de a exercita presiuni asupra negocierilor serioase si profesionale care sunt in curs de desfasurare”.
„Jocul geopolitic” al Uniunii Europene
Aderarea urgenta a Ucrainei la Uniunea Europeana ar expune adevaratele obiective ale organizatiei, a declarat ministrul rus de externe. Aceasta „ar dovedi ca aderarea Ucrainei nu are legatura cu indeplinirea unor criterii, ca este un joc pur geopolitic de a acapara cat mai multe teritorii nerevendicate sau pe cale sa devina nerevendicate”.
Intre timp, Uniunea Europeana „se militarizeaza pe banda rulanta si se transforma intr-o entitate agresiva, hotarata sa limiteze Rusia”. Acest lucru afecteaza, printre altele, politicile de admitere ale Uniunii: „Asa arata Uniunea Europeana acum: daca duci politici antirusesti, sansele tale [de aderare] sunt foarte bune.”
Sanctiuni anti-Rusia
In cuvintele lui Lavrov, „pentru noi aceasta chestiune a fost rezolvata. Suntem bine plasati pentru ca nu depindem de un astfel de comportament al colegilor occidentali, care au dovedit lipsa abilitatilor de a face intelegeri”.
„Pregatirile sunt in curs de desfasurare pentru o noua runda a razboiului pentru dominatia globala, sau mai degraba un razboi pentru incercarea de a mentine hegemonia globala. Probabil ca ar putea incetini procesul natural de formare a ordinii mondiale multipolare, dar nu pentru mult timp.”
„Trecerea la decontari in monede nationale care ocolesc dolarul, euro si yuanul, la monedele digitale nu mai poate fi oprita, iar viitorul sistemului financiar international, inclusiv al Fondului Monetar International (FMI), al Bancii Mondiale, ramane de vazut”, a mai spus el. „Americanii insisi au inceput procesul de de-dolarizare”.
„NATO a vrut sa destrame Rusia, dar a sfarsit prin a o unifica in schimb.”
Evenimentele din Sudan
„Ingineria geopolitica nu va aduce nimic bun. Si as recomanda sa tragem urmatoarele concluzii din actuala criza din Sudan: sa lasam natiunile africane sa o rezolve intre ele.”
Afganistan
„Presupunem ca talibanii sunt o realitate. Sunt necesare discutii cu ei pe teren.”
Moscova „nu va recunoaste guvernul taliban (scos in afara legii in Rusia) de-jure decat daca acesta isi indeplineste obligatiile recunoscute la nivel international”, si anume „incluziunea organelor de conducere, nu doar in sens etnic, ci si politic” si asigurarea „drepturilor fundamentale ale omului <...>, inclusiv drepturile fetelor si femeilor”.
Acordul nuclear iranian
„Mi se pare ca ar fi o greseala uriasa sa se sara peste sansa de a relua acest acord. <...> In acest stadiu, reluarea acordului nu depinde nici de Iran, nici de Rusia, nici de China. Cei care l-au distrus trebuie acum sa il readuca la viata.”
Decizia lui Biden de a candida pentru realegere
Lavrov a refuzat sa comenteze decizia presedintelui american Joe Biden de a candida pentru un al doilea mandat prezidential: „Guvernul rus nu se amesteca in afacerile altor state”.