politica

Liniile directoare ale bugetului pe 2020. Guvernul Orban si-a angajat raspunderea pe buget in Parlament

Guvernul si-a angajat raspunderea, luni, in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, asupra proiectului legii bugetului de stat pe anul 2020.

„Obiectivul nostru a fost acela de a reusi pana la data de 31 decembrie sa adoptam proiectul de buget si bugetul asigurarilor sociale de stat. (…) Folosim in premiera o modalitate de adoptare a bugetului de stat care nu a mai fost folosita – procedura angajarii raspunderii Guvernului. E o procedura legiferata in Constitutie si spre deosebire de OUG are aspecte care o fac mai democratica. Am surprins cu angajarea raspunderii. (…) Am aprobat foarte multe amendamente formulate de parlamentari. Daca exista formatiuni care considera ca legea nu trebuie sa intre in vigoare au la dispozitie instrumentul motiunii de cenzura”, a declarat premierul Ludovic Orban, in plenul Parlamentului, la sedinta comuna de angajare a raspunderii pe buget.

El a spus ca a ales aceasta procedura pentru ca altfel nu ar fi putut adopta bugetul pana la sfarsitul anului.

„La modul cum este finalul de an, cu zilele libere, mai sunt doua zile lucratoare in Parlament, ar fi fost improbabil sa adoptam bugetul de stat in Parlament. Nu este orice fel de buget. (…) Romania are nevoie sa dea un semnal ferm de corectare a dezechilibrelor economice de pana acum”, a adaugat Orban.

Premierul a sustinut ca bugetul este construit pe date reale si o crestere economica de 4,1%, o rata a inflatiei de 3,1%, un curs mediu de schimb de 4,75 lei pentru un euro. Potrivit lui Orban, vor creste sumele alocate pentru Sanatate si Educatie.

„Aveti incredere in acest buget, el a fost construit cu extrem de mare atentie, incercand sa asiguram toate resursele financiare, toate cheltuielile necesare”, a conchis Ludovic Orban.

Alte declaratii:

-Am acceptat foarte multe amedamente. Daca sunt partide care cred ca bugetul nu trebuie sa intre in vigoare pot depune o motiune de cenzura.

-Am ales aceasta procedura pentru ca altfel nu am fi putut adopta bugetul. La modul in care arata finalul de an, cu zilele libere si daca am fi venit in Parlament e putin probabil sa fi reusit adoptarea si nu se stie in ce forma ar fi iesit. Venim dupa o perioada in care s-a ajuns la un deficit care depaseste 4,4% din PIB si Romania trebuie sa dea un semnal ferm de corectare a dezechilibrelor.

-Construim bugetul pe niste date pe care noi le consideram reale. Nu cum au facut anul trecut. Am atras atentia ca 5,5% nu e o crestere reala. Avem in bugetul pe anul viitor o crestere apropiata de estimarile Comisiei Europene de 4,1%.

-Am trecut o rata a inflatie de 3,1%. Cursul mediu de schimb pe care il anticipam e de 4,75 lei pentru euro.

-Trebuie sa facem fata unor cresteri de cheltuieli provocate de legi aflate in vigoare. Un plus de 14 miliarde pentru legea pensiilor. Aplicam legea salarizarii.

-Ne propunem o reducere a cheltuielilor de personal.

-Daca nu crestem alocarile pentru investitii nu vom reusi sa construim o crestere economica solida. Am crescut suma de la 44,7 la peste 50 de miliarde. Investitiile sunt 4,6% din PIB. E un efort destul de mare.

-Am vazut stiri ca scadem bugetul pentru Sanatate. Este un fake news. Sumele cresc fata de anul trecut si pentru Sanatate si pentru Educatie. Banii se gasesc si in alte locuri decat in bugetele ministerelor. Dorim cresterea semnificativa a finantarii proiectelor de investitii in unitatile de invatamant. Alocarile pentru educatie cresc. Si oricine spune ca dam mai putini bani spune o minciuna.

-Ne asumam angajamentul la nivelul NATO de a aloca 2% pentru Aparare.

-Alocam mai multi bani pentru cheltuielile sociale.

-Autoritatile locale: lasam un procent mai mare la nivelul localitatilor. Am crescut de la 60% la 63% sumele, ca o forma de crestere a autonomiei. Am preluat 50% din cheltuielile sociale de la bugetele locale la bugetul de stat.
Amendamentele acceptate de Guvern

-Am aprobat multe amedamente care vizeaza imbunatatirea bugetului in diferite domenii de activitate. Am preluat un amendament privitor la cresterea sumei pentru intretinerea drumurilor nationale. Alocasem o suma mica si am preluat amendamentul.

-Am preluat foarte multe amendamente privind obiective de investitii importante depuse de ALDE, USR, PMP. De exemplu, finantare pentru Autostrada Targu Mures – Iasi- Unghieni.

-Am primit o serie de amendamente de la ALDE prin care am incercat sa finantam proiecte de infrastructura. De exemplu podul de la Braila degeaba il construiesti daca nu asiguri legatura cu Constanta.

-Amendamentele USR pentru proiecte din domeniul mediului, pentru operationalizarea SUMAL-ului, monitorizarea transportului de masa lemnoasa.

– Este vital pentru Romania sa dea un semnal ferm ca porneste lupta cu dezechilibrele economice. Va cer sa aveti incredere in acest buget.

-Proiectul legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2020 a tinut cont de legea pensiilor aflata in vigoare. Am asigurat sumele necesare pentru cresterea pensiilor prevazuta in legea pensiilor. Dintre amendamentele formulate am aprobat un amendament care prevede comisionul de transmite prin intermediul Postei Romane, de la 1% la 1,1%. Acestea sunte elementele cele mai importante.

-Cand ne-am prezentat in fata Parlamentului pentru investitura ne-am angajat sa corectam OUG 114 care a generat efecte nocive in foarte multe domenii din economia romaneasca si in societate.

-Proiectul de lege stipuleaza corectarea prevederilor legate de domeniul energetci, din domeniul financiar bancar, din domeniul comunicatiilor, din domeniul fondurilor private de pensii. De asemenea cuprinde o serie de masuri de la chestiuni legate de sporuri, pana la chestiuni legate de diferite tipuri de reglementari referitoare la cheltuielile din bugetul de stat.

-Revenirea la o piata libera in domeniul energiei electrice si de gaz natural nu se va intampla imediat, ci prevede o perioada de tranzitie.

-De pretul reglementat si la energie electrica si gaz natural beneficiaza toti cetatenii romani. Ceea ce nedorim este sa directionam resursele catre acei cetateni romani care au nevoie de sprijin. In perioada de tranzitie ne-am asumat raspunderea sa venim cu legislatia care sa reglementeze situatia consumatorului vulnerabil.

-Am desfiintat taxa de 2% pentru companiile din energie.

-Am abrogat prevederile care introduc taxa in sectorul bancar.

-Am reglementat situatia FDI. S-a inventat un mecanism prin care fara sa existe resurse la buget. Acolo unde nu s-au semnat contracte nu vor mai fi finantate, la fel si unde nu s-a acordat avansuri. Unde s-au facut avansuri admitem imprumuturi si restul banilor vor veni de la PNLD 3.

-Initial optiunea noastra a fost de a merge pe un cuantum fix pentru ca expunerea la conditiile vatamatoare ale angajatilor este egala indiferent de salariul pe care il incaseaza angajatul. Asa ni s-a parut corect. Aici, datorita faptului ca aceasta lege se adopta in angajarea raspunderii, afecteaza bugetul de stat si legea plafoanelor, acest spor a facut parte din contracte colective de munca si ar insemna daca schimbam modul de calculare al sporului, am acceptat amendaemntul de a acord acel spor in forma in care a fost acordat si pe 2019, 15 din salariul brut, evident cuantumul va fi la nivelul cuantumului care a fost acordat in luna decembrie 2019.

-Am acceptat un amendament USR care are un temei destul de serios si anume prorogarea termenului de intrare in vigoare a indemnizatiilor, pensiile speciale, pentru primari vicepremiari, alesi locali.

-Am introdus o interdictie de a cumula salariul obtinut intr-o institutie publica cu pensia care e acordata tot de sistemul public de pensii. Am acceptat amendamente. Unul privitor la anumite exceptii pe care sa le facem in invatamantul preuniversitar, sunt situatii unde nu exista cadre didactice. Am putea lasa clase fara profesori. Ca atare am acceptat aceasta exceptie. Am acceptat o exceptie privitor la asistentii personali ai persoanelor cu handicap.

-Execptii si la CFR Calatori si la CFR Marfa – pentru mecanicii de locomotiva, la Scoala superioara de aviatie si la Academia Romana. De asemenea in insdustria de Aparare.

-Am introdus in lege ca de la 1 ianuarie sa se interzica detasarea din mediul privat in sectorul public. Erau detasati fara niciun fel de concurs.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Donald Trump a blocat, la instigarea lui Elon Musk, planul bipartizan care ar fi evitat o inchidere a guvernului. Masura ii va costa miliarde de dolari pe contribuabilii americani

Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…

2 luni ago

Vladimir Putin va tine joi marea conferinta de presa anuala, dupa care va raspunde la intrebarile „cetatenilor rusi”

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…

2 luni ago

O femeie din Cluj a distrus patru masini dupa ce s-a urcat la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie

Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…

2 luni ago

Dinga Dinga, o boala misterioasa, care ii face pe pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste rapid in Africa – VIDEO

O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…

2 luni ago

Tanar din Timisoara, internat la Psihiatrie dupa ce a lovit-o pe bunica prietenei sale cu un crucifix in fata, sustinand ca il vede pe „Dracul”

Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…

2 luni ago