Liderii PSD, PNL si UDMR acuza: „USR refuza sa manifeste o atitudine constructiva si responsabila. Nu-si asuma raspunderea”
PSD, PNL, UDMR si Grupul Minoritatilor Nationale au continuat miercuri discutiile pe marginea proiectului comun de guvernare si au transmis ca au luat act de refuzul USR āde a manifesta o atitudine constructiva si responsabilaā.
āLiderii Coalitiei pro-europene au continuat astazi discutiile pe marginea proiectului comun de guvernare care sa ofere stabilitate si predictibilitate Romaniei, luand act de refuzul USR de a manifesta o atitudine constructiva si responsabila in raport cu momentul prin care trece Romania.
In realitate, documentul transmis astazi de USR sub forma unui āto do listā fara a fi si argumentat in cadrul Coalitiei reprezinta, din pacate, doar un pretext de a se disocia de un proiect comun de guvernare si de a nu-si asuma raspunderea intr-un moment dificil pentru taraā, se arata intr-un comunicat comun al PSD, PNL, UDMR si Grupului Minoritatilor Nationale.
Potrivit sursei citate, Coalitia pro-europeana va trata cu seriozitate toate punctele transmise.
āIn acest sens, una dintre prioritati este asigurarea rapida a unei guvernari stabile sustinute de o majoritate puternica si alcatuirea unui calendar pentru alegerile prezidentiale imediat dupa instalarea in functie a noului Guvern. De asemenea, toate formatiunile pro-europene au avansat in grupurile de lucru de la Parlament in vederea finalizarii programul de guvernare in cursul zilei de vineri. Prioritatea momentului este ca Romania sa fie o tara guvernata, stabila si predictibila, iar acest lucru cere maturitate si rigurozitate in realizarea tuturor etapelor pana la instalarea noului Parlament si a unui nou Guvernā, se precizeaza in comunicat.
Documentul mentioneaza, de asemenea, ca liderii Coalitiei pro-europene au reiterat necesitatea unui candidat comun la presedintie, care sa fie ales prin consens la nivelul tuturor partidelor.
USR a venit, miercuri, la intalnirea cu liderii PSD, PNL si UDMR cu opt conditii pentru a accepta sa faca parte din noul guvern. Una dintre conditii este ca presedintele Iohannis sa paraseasca Cotroceniul exact la data finalizarii mandatului.
Reprezentantii USR au stat doar 20 de minute la intalnirea cu cei ai PSD, PNL si UDMR. Au participat, din partea USR, Elena Lasconi, Dominic Fritz si Ionut Mosteanu.
Iata cele opt conditii:
ā1. Adoptarea urgenta a bugetului pe 2025 in Parlament.
Guvernul a depasit termenul legal (15 octombrie) pentru trimiterea proiectului de buget catre Parlament. Cerem trimiterea imediata a proiectului de buget catre Parlament si adoptarea de catre noua coalitie. De asemenea, cerem o asumare ferma ca in 2025 noul guvern nu va creste taxele.
Nota de informare privind situatia bugetului si nevoile de finantare pentru 2025 trebuie facuta publica imediat. Guvernul Ciolacu o tine confidentiala.
2. Demiterea in Parlament a presedintelui AEP.
3. Organizarea in coalitie a unei comisii de ancheta privind conditiile de organizare a alegerilor si de prevenire a influentelor straine.
4. Demiterea imediata a conducerilor serviciilor secrete. Organizarea unui grup de lucru privind refacerea legilor securitatii nationale pentru un control civil real si eficient al serviciilor secrete, care sa includa interdictia de activitate in presa, administratie si afaceri.
5. Votarea in Parlament a propunerii de lege a USR privind depolitizarea si reformarea CCR. Votarea reformei electorale cerute de societatea civila (primari alesi in doua tururi de scrutin, scaderea barierelor de intrare in viata politica, maximum 300 de parlamentari).
6. Guvernul in functie va adopta imediat OUG privind masuri fiscale pentru anul viitor, baza pentru buget.
7. Toate partidele din coalitie cer demisia Presedintelui Klaus Iohannis la data finalizarii mandatului legitim. Alegerea de comun acord a unui presedinte al noului Senat care sa asigure interimatul.
8. Declansarea procedurilor de organizare a referendumului Fara Penali, pentru care au semnat peste 1 milion de cetateni, si organizarea lui in 30 de zile sau simultan cu primul tur al alegerilor prezidentiale in 2025.
Lasconi a declarat, dupa ce a iesit de la intalnire ca āeste foarte important si la asta am vazut ca au strambat din nas toti, ca toate partidele din coalitie, cer demisia presedintelui Klaus Iohannis la data finalizarii mandatului legitimā.
āNu au inteles nimic nici din votul romanilor. Practic se incearca sa se faca acelasi lucru si sa avem asteptari diferite. Am venit cu 8 puncte. Despre buget a fost un dialog al surzilor, nu ai cum sa le promiti oamenilor ca vei face lucruri pentru ei, daca nu te poti asigura ca ai baniiā, a spus Elena Lasconi la iesirea de la discutii.
āFoarte important si la asta am vazut ca au strambat din nas toti, ca toate partidele din coalitie, cer demisia presedintelui Klaus Iohannis la data finalizarii mandatului legitim. Daca are un pic de onoare, Klaus Iohannis isi depune demisia, iar presedintele Senatului va fi presedinte interimar al Romaniei, alegerea de comun acord a unui presedinte al noului Senat care sa asigure interimatul si declansare a procedurilor de organizare a referendumului Fara penali, pentru care au semnat peste 1.000.000 de cetateni si organizarea lui odata cu alegerile prezidentiale de anul anulā, a spusElena Lasconi, intr-o declaratie de presa sustinuta in fata sediului Guvernului.
Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri dimineata, intr-un dialog off the record cu jurnalistii ca āvedem ce facem cu USRā in privinta prezentei reprezentantilor acestui partid in coalitia de guvernare.
āVedem astazi ce facem cu USR. Discutia va avea loc de la ora 16.00. Nu exclud USR din viitorul Guvernā, a spus Ciolacu.
āVom avea premier cu mandat completā, a adaugat Ciolacu, aratand ca nu se pune astfel problema unei noi rotative.
Noul guvern ar putea fi investit āluni sau martiā, a mai adaugat Ciolacu.
āInghetarea salariilor e o decizie pe care o va lua viitorul guvernā, a subliniat seful PSD.