Meloni raspunde taios la acuzatiile de rasism si homofobie in randurile politiei: „Politia merita respect, nu astfel de insulte”
Liderii italieni au criticat Consiliul Europei dupa publicarea unui raport care acuza fortele de politie ale tarii de rasism si homofobie, potrivit The Guardian.
In cel mai recent raport privind Italia, publicat luni, ECRI, organismul independent de monitorizare a drepturilor omului al consiliului, a scris ca, in timpul unei vizite in Italia, delegatia sa a ascultat „multe relatari despre profilarea rasiala de catre oamenii legii, care afecteaza in special comunitatea roma si persoane de origine africana”.
Relatarile au fost fundamentate de rapoarte ale organizatiilor societatii civile si ale organismelor internationale de monitorizare, se mai arata in raport. In plus, ECRI a sustinut ca autoritatile italiene „nu par sa fie constiente de relevanta problemei si nu au considerat existenta profilarii rasiale drept o forma potentiala de rasism institutional”.
Raportul a citat un studiu realizat in randul imigrantilor in 2022 in care 45,8% dintre respondenti au declarat ca dintre toate institutiile publice, au suferit cea mai mare discriminare in sectiile de politie. Exemple comune au fost respingerea fara motiv a cererilor de azil, distrugerea documentelor, abuzul verbal si, in unele cazuri, abuzul fizic. Politia a fost acuzata si de abuz verbal si fizic in timpul operatiunilor din taberele de romi.
ECRI a mai spus ca in ultimii ani s-au intreprins „putine masuri sau deloc” „pentru a asigura o mai buna responsabilitate in cazul unui abuz rasist sau fata de persoanele LGBTI comis de politisti, carabinieri si alti reprezentanti ai legii”.
Raportul s-a incheiat prin solicitarea ca Italia sa efectueze un studiu complet si independent asupra situatiei.
Dar liderii italieni nu au primit bine acuzatiile. Premierul, Giorgia Meloni, al carei guvern de extrema-dreapta a proiectat o atitudine dura privind ordinea publica de la venirea la putere in octombrie 2022, a aparat cu ardoare fortele de politie, spunand ca „merita respect, nu astfel de insulte”.
„Fortele noastre de securitate sunt formate din barbati si femei care lucreaza in fiecare zi cu daruire si sacrificiu pentru a garanta securitatea tuturor cetatenilor, fara distinctii”, a scris Meloni intr-o postare pe retelele de socializare.
Presedintele italian, Sergio Mattarella, si-a exprimat „uimirea” fata de acuzatiile raportului in timpul unei convorbiri cu seful politiei, Vittorio Pisani, in timp ce si-a reiterat stima pentru fortele de politie, a declarat biroul lui Mattarella.
Antonio Tajani, vicepremier si ministru de Externe, a declarat ca i-a cerut reprezentantului Italiei in Consiliul Europei, Roberto Martini, sa exprime „dispretul profund” al guvernului fata de raport.
„Nu sunt de acord cu niciun cuvant din ceea ce s-a scris. Nu exista rasism in forta de politie italiana. Trebuie sa-i respectam pe cei care servesc tara, lucrand zi si noapte pentru siguranta tuturor”, a spus Tajani.
Matteo Salvini, care este viceprim-ministru alaturi de Tajani, a spus ca fortele de politie au fost „tarate prin noroi” de o organizatie „inutila”.
In timp ce acuzatiile ECRI impotriva politiei au atins o coarda sensibila, raportul a oferit o viziune putin magulitoare asupra Italiei si in alte zone. Ea a remarcat „cu serioasa ingrijorare” ca „discursul public italian a devenit din ce in ce mai xenofob in ultimii ani, iar discursul politic a capatat tenta puternic dezbinatoare si antagonista, vizand in special refugiatii, solicitantii de azil si migrantii, precum si cetatenii italieni proveniti din migratie, romi si persoane LGBTI”.
Raportul spune ca o serie de declaratii derogatorii si pline de ura au venit de la „politicieni si oficiali publici de nivel inalt, in special in perioadele electorale, atat online, cat si offline”.
Desi raportul nu mentioneaza politicienii dupa nume, acesta a dat exemple precum un consilier din Florenta care, inainte de alegerile generale din 2022, a postat online un videoclip cu o femeie de etnie roma, alaturi de o legenda prin care incurajeaza oamenii sa voteze pentru partidul sau pentru a „nu o mai vedea niciodata”.
Raportul se referea si la o carte publicata de un general de armata in 2023, care continea comentarii rasiste si homofobe. Persoana in cauza este Roberto Vannacci, care a fost ales europarlamentar la alegerile din acest an.