Lidera extremistilor francezi, Marine Le Pen, a starnit indignarea in Franta dupa ce si-a anuntat participarea la un mars impotriva antisemitismului

externe

Marine Le Pen, antisemitism, mars, Franta, indignare

Liderul extremei drepte franceze Marine Le Pen a declansat o avalansa de critici in legatura cu planurile sale de a participa la un mars in acest weekend pentru a protesta impotriva antisemitismului in crestere in Franta, criticii afirmand ca partidul sau nu a reusit sa se debaraseze de mostenirea antisemita.

Premierul Elisabeth Borne, numeroase partide politice si cetateni vor participa la marsul de duminica. Le Pen a declarat ca ea si partidul sau, Adunarea Nationala, vor fi de asemenea prezenti, in ceea ce unii considera a fi o incercare de a profita de razboiul dintre Israel si Hamas pentru a deveni mai acceptabila pentru alegatorii de rand, conform Associated Press.

Fondatorul partidului, Jean-Marie Le Pen, tatal ei, a fost condamnat in repetate randuri pentru discursuri antisemite ale urii si a minimalizat amploarea Holocaustului. Fiica Marine – clasata pe locul al doilea la ultimele doua alegeri prezidentiale avand mari sanse sa castige in 2027 – a cautat sa „albeasca” imaginea partidului, dandu-l afara pe tatal ei si schimbandu-i numele din Frontul National in Adunarea Nationala.

Purtatorul de cuvant al guvernului, Olivier Veran, a declarat miercuri ca partidul lui Marine Le Pen „nu are ce cauta” la ceea ce este denumit „marele mars civic”. Cu toate acestea, el a precizat ca marsul este public si ca „fiecare este liber, in constiinta sa, sa participe sau nu”. Marsul a fost convocat de liderii Senatului si ai Camerei inferioare a parlamentului francez, in contextul unei cresteri alarmante a actelor antievreiesti in Franta de la inceputul razboiului Israelului impotriva Hamas, dupa atacul surpriza din 7 octombrie asupra Israelului.

Pana in prezent, oficialii au numarat 1.159 de acte antisemite de la 7 octombrie, de aproape trei ori mai multe decat toate actele impotriva evreilor francezi din ultimii ani, potrivit Ministerului de Interne. Franta are cea mai mare populatie evreiasca din Europa, dar avand in vedere propria sa colaborare cu nazistii din al Doilea Razboi Mondial, actele antisemite de astazi deschid cicatrici vechi.

Presedintele Camerei, Yael Braun-Pivet, care a convocat marsul impreuna cu liderul Senatului, a declarat miercuri seara la televiziunea TF1 ca niciun partid politic nu a fost invitat, dar ca nu va marsalui „alaturi” de Le Pen. „Schimbarea unui nume nu schimba radacinile”, a spus el.

Presedintele francez Emmanuel Macron, adresandu-se extremei drepte fara a numi pe nimeni, a declarat miercuri, intr-un discurs in fata francmasonilor din tara, ca „unii pretind ca ii sustin pe compatriotii nostri evrei confundand respingerea musulmanilor cu sustinerea evreilor”.

Nu este prima data cand clasa politica o tine la distanta pe Le Pen in timpul marsurilor. Ea a fost efectiv evitata de la un „mars al unitatii” in 2015, care a atras lideri mondiali dupa trei atacuri teroriste. Le Pen s-a retras intr-un fief al partidului din sudul Frantei, Beaucaire, si a organizat un mic mars acolo. Mai recent, in 2019, ea s-a alaturat unui protest urias impotriva reformei guvernamentale a pensiilor – dar a trebuit sa fie indepartata din cauza protestelor impotriva ei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: