Lider taliban, despre fuga afganilor din Kabul: „Este o conspiratie”. Interviu pentru un post din Australia – Video
Channel 9 din Australia a reusit sa realizeze un interviu cu unul dintre cei mai importanti lideri talibani, Suhail Shaheen. Acesta indeplineste si rolul de purtator de cuvant al talibanilor.
Intrebat cum lumea poate sa aiba incredere in talibani, avand in vedere brutalitatea cu care s-au comportat cand au condus tara, Shaheen a raspuns: „Fortele noastre au venit sa salveze oamenii”.
Intrebat de despre tinerele care au fost rapite pentru a fi transformate in sclave sexuale, talibanul a raspuns scurt: „Minciuni”.
Chestionat in legatura cu motivele celor care vor sa fuga din Afganistan, Shaheen a sustinut ca „aceasta a fost o conspiratie”.
Is Afghanistan’s future the return to a brutal past? SUNDAY on #60Mins, reporter Sarah Abo’s fiery interview with one of the Taliban’s powerful leaders. pic.twitter.com/6zCXtdvBot
— 60 Minutes Australia (@60Mins) August 20, 2021
Mai mult de 18.000 de persoane au fost evacuate din Kabul de cand talibanii au preluat controlul asupra capitalei Afganistanului, a declarat vineri un oficial NATO, angajandu-se sa dubleze eforturile de evacuare, in timp ce criticile la adresa modului in care Occidentul gestioneaza criza sunt din ce in ce mai numeroase, relateaza Reuters, citata de Agerpres.
Mii de oameni, disperati sa fuga din tara, au continuat sa se inghesuie la aeroport, a declarat oficialul pentru Reuters, sub rezerva anonimatului.
Viteza cu care talibanii au cucerit Afganistanul pe masura ce trupele americane si alte trupe straine s-au retras i-a surprins chiar si pe proprii lor lideri si a lasat in multe locuri un vid de putere.
Talibanii au indemnat la unitate inainte de rugaciunile de vineri, primele de cand au preluat puterea, facand apel la imami sa convinga oamenii sa nu sa paraseasca Afganistanul, in timp ce la aeroport au avut loc scene haotice, proteste si rapoarte de violenta.
Un martor a declarat pentru Reuters ca mai multe persoane au fost ucise joi in orasul Asadabad, in estul tarii, cand militantii talibani au tras asupra unei multimi care isi demonstrau loialitatea fata de republica afgana invinsa, in timp ce talibanii se pregatesc sa infiinteze un emirat guvernat de legi islamice stricte.
Demonstratii similare au avut loc in alte doua orase din estul tarii – Jalalabad si Khost -, afganii profitand de sarbatorirea independentei tarii de sub controlul britanic in 1919 (la 19 august) pentru a-si exprima furia fata de preluarea puterii de catre talibani.
Un alt martor a raportat focuri de arma in apropierea unui miting din Kabul, dar acestea pareau a fi fost trase in aer de talibani.
Un purtator de cuvant al talibanilor nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.
Kabulul a fost in mare parte calm, cu exceptia aeroportului si a imprejurimilor acestuia, unde oficiali NATO si talibani au declarat 12 persoane au fost ucise incepand de duminica.
Consilierul pe probleme de securitate nationala de la Casa Alba, Jake Sullivan, a declarat intr-un interviu acordat postului NBC News ca, pe fondul evacuarii, Statele Unite „analizeaza potentialul unui atac terorist” din partea unei grupari precum Stat Islamic.
Criticile la adresa NATO si a altor puteri occidentale sunt din ce in ce mai puternice, pe masura ce imaginile de haos si disperare circula in intreaga lume.
Presedintele american, Joe Biden, urmeaza sa vorbeasca despre eforturile de evacuare vineri, la ora 13:00 (17:00 GMT), dupa ce s-a confruntat cu un val de critici pentru modul in care a gestionat retragerea trupelor, negociata de precedenta administratie americana.
Presa britanica a relatat ca sefii spionajului tarii ar putea fi interogati pentru deficiente in domeniul informatiilor. Mai multi oficiali britanici au ramas in concediu cand a inceput dezastrul din Afganistan, iar ministrul de externe Dominic Raab a fost aspru criticat pentru raspunsul sau initial la criza in desfasurare.
De asemenea, guvernele Germaniei si Australiei au fost indemnate sa faca mai mult si sa accelereze evacuarea cetatenilor si a afganilor vulnerabili.
Joi, ministrii de externe din G7 au facut apel la o actiune internationala comuna pentru a preveni agravarea crizei.
China a declarat ca lumea ar trebui sa sprijine Afganistanul, nu sa exercite presiuni asupra sa.
Un purtator de cuvant al talibanilor a declarat presei de stat chineze ca Beijingul a jucat un rol constructiv in promovarea pacii si reconcilierii in Afganistan si ca este binevenita sa contribuie la reconstructia tarii.
De la cucerirea Kabulului, duminica, talibanii au prezentat o fata mai moderata, spunand ca doresc pacea in cadrul legii islamice.
Potrivit unui raport al unui grup norvegian de informatii, talibanii au inceput sa aresteze afgani care se afla pe o lista neagra a persoanelor care au legatura cu fostul guvern afgan sau cu fortele conduse de SUA care l-au sprijinit. Plangerile unor jurnalisti afgani au pus sub semnul intrebarii asigurarile ca mass-media independente vor fi permise.
Amnesty International a declarat ca o investigatie a constatat ca talibanii au ucis noua barbati de etnie hazara dupa ce au preluat controlul asupra provinciei Ghazni luna trecuta, ceea ce a ridicat temeri ca talibanii, ai caror membri sunt musulmani sunniti, au ca tinta hazara, care apartin in principal minoritatii siite.
Un purtator de cuvant al talibanilor nu a fost disponibil imediat pentru a comenta aceste informatii.
Un deputat american a declarat ca talibanii foloseau fisiere ale serviciilor de informatii din Afganistan pentru a-i identifica pe afganii care au lucrat pentru Statele Unite.
”Ei isi intensifica metodic eforturile pentru a-i aduna pe acesti oameni”, a declarat Jason Crow (Camera Reprezentantilor), care a condus eforturile din Congresul american de a accelera evacuarea afganilor care au legaturi cu SUA.