Liberalul Stolojan il contrazice fatis pe Iohannis: „Masurile de austeritate nu le iei ca vrei tu, le iei pentru ca ne obliga piata”

politica

Theodor Stolojan, Mircea Geoana, birocrat, presedinte. Nicolae Ciuca

Fostul lider PNL Theodor Stolojan considera ca „masurile de austeritate nu le iei pentru ca vrei, ci pentru ca te obliga piata”, precizand ca in momentul in care piata internationala si piata de capital din tara vor avea perceptia ca Romania nu este ok, atunci finantarea se opreste si „intri in masuri de austeritate chiar daca vrei sau nu vrei”. Presedintele Iohannis a anuntat de mai multe ori, in contextul crizei economice, ca nu este de acord sa fie adoptate masuri de austeritate.

Theodor Stolojan a fost intrebat, duminica, la emisiunea Insider Politic, ce se va intamplat cand Guvernul nu va mai subventiona pretul la gaze naturale din aprilie anul viitor.

“Raspunsul e simplu. Ce inseamna a subventiona? Inseamna ca eu le dau la un alt pret mai mic decat cel care e reglementat de piata libera. Asta inseamna ca mesajul pe care il dau firmelor si populatiei e: ‘Fratilor, mergeti ca pana acum, nimic nu s-a schimbat!’. Nu asta e mesajul corect economic. In mod normal, din punctul meu de vedere, daca asta e noua realitate economica si asta este, cu preturi mari la titei, la gaze naturale, ele trebuie lasate sa se reflecte in intreaga economie”, a afirmat Theodor Stolojan.

El a precizat ca Romania a franat propagarea in intreaga economie a influentei preturilor la energie,

“Discutam de o noua repozitionare a tuturor preturilor relative din economie, tinand seama de aceasta realitate noua la energie, inclusiv pretul fortei de munca, salariile, totul, inclusiv toate veniturile sociale, persoane cu dizabilitati, totul trebuie recalibrat la aceasta realitate noua.

Sigur ca unele firme pot ce pot sa impinga mai departe influenta negativa in costuri la produsele sale, altele nu pot si trebuie sa mai reduca din profituri, altele dispar pur si simplu dar, apar altele noi. Asta este procesul economic pe care noi la ora actuala, ce am facut, l-am franat. Vedeti, ultimele date de inflatie sunt 15 %, dar in conditiile in care eu am franat propagarea in intreaga economie a influentei preturilor la energie, in special la titei, produse petroliere, gaze naturale. Sigur ca din punct de vedere social nu e usor de acceptat acest rationament economic, dar pana la urma ajungi acolo”, a explicat fostul premier, citat de news.ro.

El considera ca masurile de austeritate nu trebuie luate de guvernanti, ci pentru ca ne va obliga piata.

”A fost declaratia urmatoare facuta si de presedintele tarii si de alti oficiali: ‘Noi nu vom accepta de data asta masuri de austeritate, pentru ca ele ne duc in recesiune, pentru ca am vazut ce s-a intamplat in 2008 – 2009’, ceea ce e corect din punct de vedere politic si social.

Din punct de vedere economic, insa, masurile de austeritate nu le iei ca vrei tu, le iei, ne obliga piata. In momentul in care piata internationala si piata de capital din tara va avea perceptia ca Romania nu e ok, in momentul ala finantarea se opreste, finantarea deficitului comercial extern, finantarea deficitului bugetar si atunci intri in masuri de austeritate vrand-nevrand. Adica, nu poti sa lasi o economie sa inceapa sa se descurce haotic, incepi sa iei masuri”, a mai afirmat fostul lider PNL.

Stolojan a mai fost intrebat daca el crede ca vom ajunge la rationalizarea gazelor naturale in aceasta iarna.

“Nu, nu vom ajunge. Sigur in masura in care intarzie exploatarile din Marea Neagra, e posibil sa avem unele probleme de a reduce in anumite perioade activitatea unor intreprinderi mari consumatoare de gaz natural, daca nu si-au luat ele singure masura sa reduca, cum s-a intamplat cu combinatul de ingrasaminte de la Targu Mures. Dar fac o paranteza. Asta nu inseamna sa nu ajut, dar trebuie sa ajut punctual. Eu nu mai pot sa consider populatia, cetatenii Romaniei, ca o masa cam de aceeasi putere. Avem circa 1.000.000 de angajati care castiga peste 1000 de euro net in mana, basca fel de fel de alte bonusuri, beneficii pe care Guvernul incearca acum sa le limiteze. Pe cine ajuta, sa zicem, subventia la combustibil pentru toata lumea. Aia cu masini, cu SUV-uri? Vreau sa ii ajut pe cei cu venituri modeste, da, dar de fapt, cel mai mult ii ajut pe astia care au masini, super masini, care consuma foarte mult”, a mai declarat Stolojan.

El sustine ca politica aceasta de subventie pentru toata lumea este una proasta, care aduce deficite.

“Politica asta de subventie pentru toata lumea, pentru toate firmele, e cea mai proasta politica si te aduce in deficite. Uite, Romania are deficite foarte mari, care au avut ratiunea lor in pandemie, dar, ma rog, acum este mai complicat, pe langa faptul, sa nu uitam, ca situatia in care suntem noi acum ni se datoreaza in primul rand noua, romanilor. Sigur, razboiul din Ucraina, dar cum e posibil sa ai termen de dare in functiune a termocentralei pe gaze naturale de la Iernut, 2019, tu sa fii in 2022 si sa-ti propui sa o dai in functiune la sfarsitul lui 2023. Cine-i de vina?”, a mai declarat Stolojan.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: