Toti bugetarii vor avea incluse in sporuri un voucher de vacanta si doua norme de hrana, a precizat joi, ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu, subliniind ca draftul legii salarizarii va fi gata probabil la finele lunii martie, cand vor fi finalizate discutiile cu toti partenerii, informeaza Agerpres.
„Toti bugetarii vor avea in sporuri un voucher de vacanta si doua norme de hrana, absolut toti bugetarii. Dar asta nu ridica probleme, pentru ca se reduce nivelul de sporuri, adica vor fi 30% pe ordonator de credite. Ce ne asiguram noi cu aceasta ocazie este ca absolut toata lumea va avea o distributie corecta a sporurilor. Nu se mai intampla ca pana acum, cand unii, doar pentru ca erau sefi, luau niste sporuri foarte mari fata de restul angajatilor. Fiind obligatoriu ca fiecare bugetar sa aiba norma de hrana si sa aiba acest voucher de vacanta, atunci in nivelul sporurilor trebuie sa fie prinse pentru toata lumea. Consideram ca este o varianta mai corecta”, a explicat Olguta Vasilescu, la finalul discutiilor cu sindicalistii din Educatie pe marginea proiectului Legii salarizarii bugetarilor.
Aceasta a precizat ca la elaborarea proiectului au fost luate in calcul datele de la ministere, dar si de la sindicate, privind numarul de angajati si salariile in plata la ora actuala.
„Noi am lucrat pe datele pe care ni le-au dat ministerele. Le consideram pe acelea corecte. Am cerut date si de la sindicate ca sa avem un control incrucisat asupra a ceea ce inseamna numarul de personal si salariile care sunt la ora actuala in plata. Deci nu ar trebui sa fie niciun fel de probleme. Discutiile cu toata lumea au fost de maniera: sunt niste sume in aceste anexe, daca nu ne vom incadra in anvelopa de 32 de miliarde lei vom mai scadea din ele si toata lumea a fost de acord. Sigur ca diferentele fata de anexele pe care ei le-au primit deja nu vor fi foarte mari”, a precizat ministrul Muncii.
Aceasta a reafirmat ca, in urma cu o saptamana si jumatate, reprezentantii Ministerului de Finante au facut un calcul si atunci anvelopa iesea „undeva la 31 de miliarde”. Dupa discutiile cu partenerii sociali, datele vor fi reanalizate de MFP pentru a nu fi depasit plafonul de 32 miliarde lei.
„Draftul de lege il vom avea cel mai probabil undeva la finele lunii martie cand vom finaliza discutiile cu absolut toti partenerii”, a mai spus oficialul MMSJ.
Intrebata daca este vorba despre o lege de la zero sau despre amendarea celei din 2010, Olguta Vasilescu a precizat ca nu s-a putut merge pe aceeasi anvelopa salariala, deci porneste de la zero.
„De la zero, in sensul ca nici nu am putut sa pornim de pe aceeasi anvelopa salariala, pentru ca proiectul pe care l-a avut doamna Rovana Plumb a fost pe o anvelopa salariala de 42 de miliarde lei, proiectul nostru este pe 32 de miliarde lei, proiectul tehnocratilor era pe 19 miliarde lei. Va dati seama ca in aceste conditii a trebuit sa regandim totul, aproape de la zero. Sigur ca niste principii s-au pastrat de acolo, de exemplu o idee foarte buna in legea doamnei Rovana Plumb a fost 5%, un fel de fond de premiere, pe care sa il aiba la dispozitie ordonatorul de credite si pe care sa il distribuie impreuna cu sindicatele. O idee foarte buna, pana la urma, dar am lucrat si la regulamentul de sporuri. Nu este voie sa se mai treaca de 30% decat in institutiile care au parte de resurse proprii, acolo e alta discutie. Asta inseamna, ca sa ne intelegem foarte clar, ca la nivelul ordonatorului de credite nu se poate merge din total salarizare cu mai mult de 30%. Un politist care este in strada, sigur ca poate sa primeasca un spor de 70%. Cert este ca alt functionar, care va fi la birou, nu va putea sa aiba acelasi spor, pentru ca pe medie ei trebuie sa se inchida la 30%”, a explicat ministrul Muncii.
In ceea ce priveste afirmatiile lui Victor Ponta, care s-a intrebat de unde o sa ia guvernul bani pentru majorarea salariilor, Olguta Vasilescu a mentionat ca temerile sunt nejustificate, in conditiile in care anvelopa bugetara este cu 10 miliarde lei mai mica fata de cea din varianta Guvernului Ponta.
„Nu vreau sa intru in niciun fel de polemica cu un coleg de al meu de partid, la care tin si foarte mult, dar vreau sa va spun un lucru. Pe varianta Guvernului Ponta exista o anvelopa salariala de 42 de miliarde. Pe varianta noastra este o anvelopa de 32 de miliarde, deci toate aceste temeri sunt nejustificate. Mai mult decat atat, s-au prezentat principiile legii salarizarii inca din perioada campaniei electorale sunt prinse in programul de guvernare: 56%, o crestere pe medie a salariilor, deci de la baza catre varf si suma de 32 de miliarde. Daca va uitati in programul de guvernare o sa gasiti fix aceste cifre, o diferenta este insa aceea ca am preferat sa crestem baza, mai mult decat varful, tocmai pentru a nu adanci diferentele salariale care la ora actuala sunt existente. Din punctul nostru de vedere este un principiu foarte corect de redistribuire a resurselor pana in anul 2021, moment in care absolut toti bugetarii vor creste cu acelasi coeficient”, a mai spus Vasilescu.
In ceea ce priveste discutiile cu sindicalistii din Educatie, ministrul Muncii a mentionat ca acestea vor continua si saptamana viitoare, pe grupuri de lucru.
„Inca nu avem o concluzie, pentru ca s-a stabilit sa se lucreze pe grupuri de lucru si saptamana viitoare, asta pentru ca a fost foarte dificil sa avem o discutie, avand in vedere ca erau si Preuniversitarul si Universitarul la aceeasi masa. Atunci am stabilit sa fie grupe separate de lucru saptamana viitoare. Foarte mult nu ar mai fi de corectat, cu atat mai mult cu cat din Universitar am si avut pe cineva care a lucrat impreuna cu noi la aceasta lege a salarizarii unitare.(…) Asupra principiilor generale am convenit, aici nu e niciun fel de problema, doar sunt discutii pe cine ridicam mai sus fata de ceilalti. De exemplu, in Preuniversitar discutia a fost ca pedagogul trebuie sa fie un pic mai sus fata de ingrijitor. Chestiuni de genul acesta care nu ne dau peste cap nici principiile legii nici modul de salarizare sau anvelopa pe care o avem pregatita”, a mai spus Lia Olguta Vasilescu.
Consultarile pe tema proiectului de lege privind salarizarea unitara au continuat joi, cand ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, si ministrul Consultarii Publice si Dialogului Social, Gabriel Petrea, s-au intalnit cu reprezentantii sindicatelor din Educatie.
Discutiile pe marginea salarizarii unitare au inceput luni, primii chemati la consultari fiind reprezentantii sindicatelor din ordine publica, si au continuat marti cu sindicatele din Sanatate.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…