Toate natiunile au o poveste despre originea lor. Evreii au povestea Exodului, romanii au povestea lui Romulus, iar britanicii au povestea lui Brutus. Dar nu multi stiu ca irlandezii au o poveste care ii leaga de Grecia antica, potrivit GreekReporter.
Sursa principala pentru legendele formarii Irlandei este un document numit Cartea Invaziilor, scris in secolul al XI-lea. Acesta descrie sase grupuri diferite de oameni care invadeaza Irlanda in diferite momente in timp.
Al treilea grup era condus de o persoana numita Nemed. Acesta s-a stabilit in Irlanda pentru o perioada, dar apoi grupul sau a fost aproape complet decimat in timpul asediului unui turn. Supravietuitorii au fost imprastiati. Unii au mers in Marea Britanie, altii au mers in „nordul lumii”, iar altii au mers in Grecia.
Se spune ca acest al treilea grup a fost inrobit de greci timp de 230 de ani. In acea perioada, oamenii au fost obligati sa transporte saci de pamant si lut si din aceasta cauza au ajuns sa fie cunoscuti sub numele de Fir Bolg, adica „oamenii sacilor”.
In cele din urma, au fost eliberati si au parasit Grecia cu o flota mare. Se spune ca acest lucru s-a intamplat in acelasi timp cu iesirea israelitilor din Egipt. Flota Fir Bolg a ajuns apoi in Irlanda si s-a stabilit acolo.
Deci, conform acestei legende, Irlanda a fost populata de un grup care a stat peste doua secole in Grecia. Dar este acesta doar un mit, sau exista dovezi ca relatarea se bazeaza pe evenimente reale?
O comparatie intre aceasta versiune si una anterioara arata ca unele parti din ea nu au cum sa fie exacte. Versiunea mai veche provine dintr-un document din Tara Galilor numit Historia Brittonum. In aceasta versiune, exista doar trei migratii in Irlanda si nu sase, gruparea condusa de Nemed a pornit din Spania in Irlanda si s-a stabilit acolo o perioada, dar a plecat din nou in Spania, a avut loc asediul turnului insa nu exista vreo mentiune potrivit careia vreun supravietuitor ar fi plecat in Grecia, ei ramanand in Irlanda.
Cu toate acestea, exista un anumit punct comun cu legenda irlandeza, care spune ca Marea Britanie a fost apoi populata de o parte din acest grup din Spania.
O alta diferenta esentiala intre legenda irlandeza si cea anterioara a Galilor este momentul in care au avut loc aceste evenimente. Historia Brittonum se refera la un eveniment care a avut loc in jurul anului 300 i.Hr. Evenimentele care au implicat formarea Irlandei au avut loc „mult dupa aceasta”. Exact cand, nu se stie.
Interesant, insa, arheologii sustin ca unii colonisti au ajuns in Marea Britanie in jurul anului 200 i.Hr. Acest lucru se leaga de ceea ce spunea legenda despre colonistii care au sosit in Marea Britanie imediat dupa decimarea in asediu.
Prin urmare, putem sa tragem concluzia ca asediul a avut loc in jurul anului 200 i.Hr. Socotind inca 230 de ani (presupusa inrobire in Grecia), am ajunge in primul secol d.Hr. pentru sosirea Fir Bolg in Irlanda.
Mai multi savanti au sustinut ca Fir Bolg din legenda irlandeza poate fi identificat cu un trib istoric celtic numit Belgae. Ei cred ca cuvantul „Bolg” este de fapt o coruptie a „Belgae” si nu are nimic de-a face cu cuvantul „sac”.
O dovada care sustine aceasta concluzie este ca unul dintre triburile Irlandei avea acelasi nume ca unul dintre triburile belgiene (Menapii).
Belgii erau un grup de triburi din Belgia actuala. Ei se stabilisera in sud-estul Marii Britanii din secolul al II-lea i.Hr. Unii savanti au sugerat ca unii dintre belgi ar fi putut sa fi fugit in Irlanda in timpul invaziei romane a Marii Britanii.
Desi nu exista dovezi definitive in acest sens, este un scenariu plauzibil. Arheologia arata un val de cultura materiala provenind din Marea Britanie, dintre care unele elemente sunt in mod specific belgice, in secolul I d.Hr. in Irlanda.
Dar legatura cu Grecia?
Inainte de aceasta aparenta sosire in Irlanda in secolul I d.Hr., belgii se aflau in Marea Britanie, iar inainte de aceasta, fusesera in Belgia. Nu exista dovezi solide ca ei au fost vreodata inrobiti in Grecia si aceasta afirmatie nu apare in Historia Brittonum. Cu toate acestea, exista dovezi privind o legatura cu Grecia.
De exemplu, mai multe povesti irlandeze seamana foarte mult cu legendele grecesti. Un exemplu este povestea regelui Labraid Loingsech.
Se spune ca regele avea urechi de cal si a incercat sa pastreze secretul, obligandu-si si frizerul sa faca la fel. Dar acesta nu a putut sa-l tina pentru el pentru totdeauna, asa ca l-a spus unui copac. Mai tarziu, un muzician si-a reparat harpa cu bucati din copac. Dupa aceea, ori de cate ori se canta la instrument, acesta spunea secretul.
Aceasta poveste este extrem de asemanatoare cu legenda lui Midas. Se spunea ca ar fi fost blestemat cu urechi de magar. La fel ca regele Labraid, Midas a incercat sa pastreze acest lucru secret. Si-a fortat frizerul sa nu spuna nimanui. Frizerul a iesit intr-o poiana, a sapat o groapa in pamant si a soptit secretul acolo. Mai tarziu, din groapa a crescut niste stuf care a inceput sa sopteasca secretul.
De asemenea, este semnificativ faptul ca modul ciudat in care erau aruncate sulitele in Grecia si Italia antice (folosind o curea numita „amentum”) a fost, de asemenea, utilizat atat in Irlanda, cat si de celtii de pe continent. Diverse alte elemente culturale ale celtilor, inclusiv din Irlanda, pot fi legate de cele gasite in Grecia.
O posibila explicatie pentru cel putin unele dintre aceste asemanari este ca obiceiurile au fost aduse in Irlanda de Abaris, un preot al lui Apollo despre care se spunea ca ar fi venit din tinutul Hiperboreei. Acesta si-ar fi parasit tara natala si ar fi petrecut ceva timp in Grecia in secolul al VI-lea i.Hr. In cel putin un text, se spune ca Hiperboreea ar fi fost o insula dincolo de pamantul celtilor, deci ar putea fi Irlanda.
Potrivit generalului Vallancey, un inspector militar britanic trimis in Irlanda in secolul al XVIII-lea, exista o legenda irlandeza despre un druid pe nume Abhras care ar fi calatorit in Grecia cu alti druizi. Exista o asemanare evidenta intre acest Abhras si Abaris din Hiperboreea. Acest lucru sustine concluzia ca Abaris era intr-adevar irlandez si ar fi putut aduce cu el legende din Grecia. Cu toate acestea, informatia despre Abhras druidul este foarte tarzie. Nu exista nicio urma a lui inainte de secolul al XVIII-lea. De asemenea, se stie ca „Hiperboreea” se referea uneori la Tracia, asa ca Abaris ar fi putut veni de acolo.
Motivul pentru care pare sa existe o legatura culturala atat de puternica intre celti in general – nu doar irlandezi – si Grecia se datoreaza, mai probabil, coloniei grecesti Massalia care a fost fondata in sudul Frantei in jurul anului 600 i.Hr. Odata cu infiintarea acestei colonii, grecii s-au angajat in comert extins cu celtii.
Dupa ei, si etruscii au inceput sa faca comert cu celtii. Din aproximativ anul 500 i.Hr., o noua cultura materiala a aparut printre celti si, in cele din urma, s-a raspandit in majoritatea tarilor celtice, inclusiv in triburile belgiene.
Aceasta noua cultura materiala a fost puternic influentata de greci si de etrusci. Este chiar posibil sa fi existat o anumita miscare a etruscilor pe pamanturile celtice, avand in vedere carele in stil etrusc pe care le gasim printre celti dupa 500 i.Hr. Etruscii insisi au fost puternic influentati de greci.
Este foarte probabil ca legenda irlandezilor veniti initial din Grecia sa poata fi explicata in mare masura prin aceste activitati grecesti si etrusce din secolele al V-lea si al VI-lea i.Hr.
Foto: Deposit Photos
Planul de cheltuieli provizorii negociat intre republicanii si democratii din Camera Reprezentantilor pentru a evita…
Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa sustina joi conferinta de presa anuala combinata si sesiunea…
Politistii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit in noaptea de miercuri spre joi la…
Un doljean, de 53 de ani, a fost retinut, ieri, pentru incitare la ura sau…
O boala misterioasa, care ii face pacienti sa tremure necontrolat, se raspandeste in Uganda intr-un…
Un incident deosebit de grav a avut loc, zilele trecute, intr-o locuinta din Timisoara. Adus…